Vijesti iz grada i okolice

Go down

Vijesti iz grada i okolice

Postaj by Admin on 11.01.11 10:22Najvažniji projekti Gradskog muzeja Nova Gradiška u prošloj 2010. godini.
Piše Ivanka Herceg

Gradski muzej Nova Gradiška izmješten je u privremeni prostor i njegova djelatnost je nastavljena prema novonastalim uvjetima. Izdvajamo i najvažnije projekte muzejskih odjela u prošloj godini. Arheološki odjel, prema riječima prof. Mihaljević, nastavio je sustavno istraživanje Slavče (prapovijesno naselje od 5-2 tisućljeća prije Krista) i Mačkovca (naselje i Nekropola iz brončanog doba) , Gračanice (srednjovjekovni grad) , Doline (nekropola, konac brončanog i početak željeznog doba, istraživanje zemljanih humaka-tumula) . Istodobno se radi na pripremi izložbe o Mačkovcu u ovoj godini i Slavči ( 2012.godine) . Obavljena su i zaštitna arheološka istraživanja na trasi plinovoda Nova Kapela-Požega (20 arheoloških lokaliteta) .

U etnološkom odjelu, muzejska savjetnica prof. Vesna Kolić Klikić nastavila je projekt „Tradicijsko odijevanje zapadne Slavonije„, koji obuhvaća zone Požega, Pakrac, Novska i Nova Gradiška. Prvi dio projekta odnosio se na ženske narodne nošnje o čemu je tiskana Monografija, a drugi dio,koji je u tijeku,odnosi se na muške narodne nošnje spomenutih zona.Istodobno rade i temu „Vinogradarstvo novogradiškog kraja od druge polovice 19.stoljeća do 50-ih godina 20. stoljeća.

U kulturno-povijesnom odjelu,kako nam je rekla viša kustosica prof. Marija Karlovčan Subić, u 2010.godini, uz Međunarodni dan muzeja i 110-u obljetnicu rođenja zavičajnog kipara Antuna Petrovića održan je stručni skup u Novoj Gradiški i Rešetarima pod nazivom „Od drvodjelje do kipara“ i organizirana izložba u Domu kulture i Petrovićevom ateljeu u Rešetarima.U prošloj godini prof.Karlovčan Subić istaknula je i projekt „Građansko odijevanje na prijelazu iz 19.u 20.stoljeće“.

Voditelj Galerijskog odjela Gradskog muzeja Nova Gradiška ,Miroslav Pišonić izdvojio je u 2010. godini kao najvažnije događaje :uz Međunarodni dan muzeja,instalaciju u javnom prostoru pod nazivom „Muzeji za društveni sklad“, postavljenu u suradnji s gradskom OŠ“Mato Lovrak“ i akademskim slikarom-grafičarom Gordanom Bjelićem. Potom izložbu „Artist-autist“ spomenutog umjetnika u prostoru bivše robne kuće,gdje je potom upriličena i izložba slika članova umjetničkog i kulturnog udruženja grada Herzogenauracha.Također su održana predavanja o fotografiji u školi Lovrak,a planiraju isto takvo održati i u OŠ“Ljudevita Gaja“ Nova Gradiška.

Podsjećamo! U prostoru Doma kulture, a u povodu Dana grada otvorena je izložba „Zbirka hladnog oružja Gradskog muzeja Nova Gradiška“. Autorica izložbe je voditeljica kulturno-povijesnog odjela Danijela Juranović. U postavu je dan presjek Zbirke u kojoj su zastupljene razne vrste hladnog oružja iz razdoblja od 17.-20. stoljeća. Izložbu možete razgledati do kraja ovog mjeseca.

Tijekom 2010.godine u kulturno-povijesnom odjelu Gradskog muzeja obavljali su pripreme i istraživanja za stalni postav u kojem će i predmeti iz Zbirke oružja naći svoje mjesto,po završetku radova rekonstrukcije zgrade Gradskog muzeja.
avatar
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 63
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.