Opasan novinarski posao

Go down

Opasan novinarski posao

Postaj by Admin on 19.01.11 14:01Opasan novinarski posao
Piše Antun Toni Brađašević

Gledano u svjetskim okvirima (s obzirom na brojna krizna žarišta) zanimanje – novinar, je vrlo opasno . To potvrđuju statistički pokazatelji i analize koje se provode već niz godina od odgovarajućih institucija. Kada govorimo o Hrvatskoj, kao najogledniji dosadašnji primjeri nasrtaja na ugrožavanje života i rada novinara navode se primjeri iz prošlih godina, primjerice ubojstva Nacionalovih novinara Franjića i Pukanića, te premlaćivanja Dušana Miljuša.
Nažalost ne spominju se razne prijetnje koje brojni drugi novinari vrlo često doživljavaju u svojoj radnoj okolini. U posljednje vrijeme prijeti se novinarima koji rade na korupcijskim aferama i zbog kojih svoje privilegije gube visoko pozicionirani političari. U ovo vrijeme krize, zabranjuju im se kvalitetni novinski članci ili televizijske ili radijske emisije i ugrožava se primjerice istraživačko novinarstvo. U 2010. godini puno je novinara dobilo otkaze i na najdrastičniji način im je ugrožena egzistencija.

U isto vrijeme na novinarskim poslovnima zapošljavaju se osobe koje su katkada jedva uspjele završiti osnovnu školu i općenito, u mnogim medijima je na djelu obezvrjeđivanje novinarske struke, kršenje kodeksa novinarske časti, a k tome su još i brojni flagrantni primjeri tolerancije govora mržnje. Potiče se netolerancija, i pod izlikom nužnosti stjecanja profita, tolerira se neprofesionalnost, vulgarnost, potiče nasilje, promoviraju ovisnosti, itd. One institucije koje trebaju sankcionairati takvo ponašanje, ostaju nijeme, pravdajući se da se ne smiju petljati u interese privatnog kapitala i slično. Tako cijela problematika ne stigne niti do prve pravosudne instance, a ako ondje i dođe, tada procesuiranje namjerno traje u nedogled dugo.

Svjedoci smo u novije vrijeme da se čak pooštravaju zakoni koji reguliraju novinarski rad (ali samo onaj dio koji se odnosi na osobnu odgovornost novinara za objavljeni rad) , što nikako nije doprinos jačanju demokratskih odnosa u Hrvatskoj. Ipak najdrastičnija su ugružavanja života, pa u ovom tekstu navodimo podatke o ovoj problematici na svjetskoj razini, koji su nedavno objavljeni u elektroničkom glasilu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u Hrvatskoj. “U 2010. novinari bili meta ekstremista, kriminalaca i terorista.

Nevladina organizacija “Reporteri bez granica” objavila je 30. prosinca izvješće u kojem navodi kako je 2010. godine bilo 57 novinarskih žrtava, što je bolja statistika u odnosu na 20009. godinu kada je ubijeno 76 novinara. U izvješću se upozorava da je u 2010. bilo manje ubijenih novinara, ali da zabrinjava porast broja otmica novinara; u 2008. bilo je 29 otmica, u 2009. godini 33, a u 2010. bio je otet 51 novinar. Uz to u 2010. godini 535 novinara bilo je uhićeno, a 1374 bila su napadnuta ili su bila izvrgnuta prijetnjama, dok su u svijetu 504 medija bila cenzurirana, a 127 novinara izbjeglo je iz svoje zemlje.”

avatar
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 63
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.