Obilježen Dan mimoza

Go down

Obilježen Dan mimoza

Postaj by Admin on 24.01.11 11:10Obilježen Dan mimoza
Piše Sanja Bukvić

Članovi Hrvatske lige za borbu protiv raka "Dr Zorislav Slović" Nova Gradiška u subotu su se pridružili obilježavanju Hrvatskog dana mimoza, manifestacije koja se u Hrvatskoj organizira četvrtu godinu za redom u tridesetak gradova diljem zemlje. Ovom akcijom se želi upozoriti na sve češću pojavu raka vrata maternice od kojega u Hrvatskoj oboli oko 400 i umre oko 100 žena na godinu. To je danas drugi najčešći rak u žena te treći uzrok smrtnosti od raka u ženskoj populaciji. Uzrokuje ga humani papiloma virus, a bolest je moguće spriječiti redovnim ginekološkim pregledima.

Dijeljenjem edukativnog materijala i prodajom mimoza u humanitarne svrhe želi se skrenuti pozornost javnosti na ovaj javno-zdravstveni problem i utjecati na svijest žena da vode brigu o sebi i svom zdravlju. Kako doznajemo od dr Dražena Oršulića, predsjednika Hrvatske lige za borbu protiv raka "Dr Zorislav Slović" Nova Gradiška, akcija je uspješno provedena, a s akcijama zdravstvenog prosvjećivanja i edukacije članovi novogradiške Lige nastavljaju i dalje.

U drugom mjesecu obilježit će Svjetski dan bolesnika i obići bolesne na odjelima novogradiške bolnice; slijedi potom obilježavanje Svjetskog dana stoma bolesnika. Zajedno s članicama novogradiške Udruge žena liječenih od bolesti dojke "Kap ljubavi" obilježit će "Dan narcisa" te organizirati akcije uz Svjetski dan nepušenja. Održavanjem akcije "Kretanjem do zdravlja" namjera im je uključiti što veći broj naših sugrađana, posebice mladih ljudi. Liga okuplja dvadesetak aktivnih članova, a ostvaruju i izuzetno dobru suradnju s ostalim udrugama - Udrugom volontera, Maticom hrvatskom te udrugama proisteklim iz Domovinskog rata. Od 1968. godine kada su osnovani, novogradiška Liga za borbu protiv raka okuplja ljude dobre volje - prije svega humaniste koji su spremni svoje slobodno vrijeme, znanje i iskustvo darovati drugome, oboljelima od raka i članovima njihovih obitelji. Takvih je ljudi uvijek bilo i bit će ih i zato se ne trebamo bojati za njihovu budućnost.


avatar
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 63
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.