"Novi kompost" d.o.o. prvi investitor u Gospodarskoj zoni općine Dragalić

Go down

"Novi kompost" d.o.o. prvi investitor u Gospodarskoj zoni općine Dragalić

Postaj by Admin on 26.01.11 17:31"Novi kompost" d.o.o. prvi investitor u Gospodarskoj zoni općine Dragalić
Piše Ivanka Herceg

Prije 16 godina za mještane općine Dragalić završio je prognanički život. Vratili su se na vjekovna ognjišta. Iako su domovi obnovljeni, trebalo je liječiti mnoge ratne rane, riješavati mnoge probleme, a jedan od najvećih bile su mine.
Na području općine po službenoj evidenciji HCR-a,po njegovom osnutku od strane hrvatskog Sabora 1997. godine evidentirano je nešto više od 11 kvadratnih kilometara minski sumnjivog prostora. Danas područje općine Dragalić ima još 1,43 kvadratna kilometra nesigurnog i neisključenog iz minsko sumnjivog. Svih ovih godina prioritet je bio razminirati okućnice i poljoprivredno zemljište, jer stanovništvo je uglavnom i živjelo od poljoprivrede. U tome se uspjelo.

Uz izgradnju infrastrukture i svega potrebnoga za kvalitetniji i sadržajniji život u ovoj općini brojne aktivnosti provodile su se u cilju poticanja i razvoja gospodarskog života. U ovoj najmlađoj općini na našem području (osnovana je 17.siječnja 1997.godine) puno toga je napravljeno. Kako kažu, rade za generacije koje dolaze i žele im osigurati uvjete za ostanak na ovim prostorima. Jedini način da u tome uspiju je razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta.
Krajem 2006. godine, prema riječima načelnika Zvonimira Karlika, počeli su razgovore sa investitorom iz Italije o podizanju pogona za proizvodnju komposta potrebnog u gljivarskoj industriji. Unatoč nizu problema s hrvatskom administracijom, ali i recesijom, investitor nije odustao od spomenutog projekta. U općini Dragalić stvarani su za to vrijeme uvjeti za otvaranje Radne zone. Sredinom 2007. godine općinsko vijeće usvaja Urbanistički plan uređenja radnog područja Dragalić.Tada se otvaraju mogućnosti za konkretnu izradu svih projektnih prijedloga za izgradnju sve infrastrukture u samoj Zoni, kao i onoj koja je potrebna za spajanje postojećih infrastrukturnih zahvata sa budućim u radnom području. Godinama osiguravaju sredstva za izradu projektnih rješenja. Uspjeli su do sada izraditi i ishoditi građevinske dozvole za izgradnju pristupne ceste radnoj zoni (u tijeku), vodoopskrbe radne zone (započeto krajem prošle godine), kanalizacijskog sustava, plinovoda od Trga sv.Ivana Krstitelja prema radnom području, ceste u samoj Zoni, kao i izgradnju trafo stanice i spojnog voda. Time će, kako je, među ostalim naglasio Zvonimir Karlik u svom izvješću uz Dan općine, osigurati priključak na električnu energiju prvom investitoru. Upravo prvi je tvrtka "Novi kompost" d.o.o.vlasnika Luce Francescuttia iz talijanskog grada Treviso, pokrajina Veneto. S ovom tvrtkom potpisan je predugovor o kupoprodaji prve zemljišne čestice u Radnoj zoni Dragalić", veličine 8,5 hektara. Učinili su to načelnik Zvonimir Karlik i direktor tvrtke Željko Mišić. "Naš projekt predviđa početak prodaje finalnog proizvoda-supstrata za gljivu bukovaču u listopadu ove godine", rekao je Mišić. Dodao je kako oni ne mogu zaposliti puno ljudi, ali izgradnja kompostare samo je jedan input u ono što stvara dohodak. Inicijalno će, prema Mišićevim riječima, graditi dva tunela, svaki od po 100 tona, godišnje 10.000 tona supstrata. U narednim godinama, kao treću fazu, predviđaju i gradnju tunela za proizvodnju komposta za šampinjone. "Ovo je temelj za gljivarsku proizvodnju što postaje izvozni program prema BIH, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, dijelu Rumunjske i Bugarske", rekao je, među ostalim i Karlik. Tako će se na ostatcima poljoprivredne proizvodnje ( slame) stvoriti novi proizvod i nova vrijednost.To je bila i poruka prezentacije "Preko slame do boljeg sutra" magistra Mije Gašparovića, višeg savjetnika u Područnom odjelu Hrvatske poljoprivredne komore, održane prilikom potpisivanja spomenutog predugovora.

avatar
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 63
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.