Održana 4. Švarglijada

Go down

Održana 4. Švarglijada

Postaj by Admin on 31.01.11 11:26Održana 4. Švarglijada
Piše Ivanka Herceg

U Starom Petrovom Selu u subotu, 29.siječnja, održana je jedinstvena gastronomsko-turistička manifestacija "Švarglijada u Hrvata". Udruga proizvođača kulina "Kulin -bećarac" prije četiri godine krenula je u organizaciju ove manifestacije s ciljem promoviranja švargla-tradicijskog proizvoda Slavonije. "Uz to želja nam je zaštiti ovaj proizvod kao izvorni hrvatski ",rekao nam je,među ostalim Adam Tomičić predsjednik Udruge "Kulin-bećarac".
Prosudbeno povjerenstvo na čelu kojeg je bio Mario Tvorek, imalo je pune ruke posla. Morali su izabrati najbolje, među 22 švargla donesena iz cijele Slavonije. Jedan je na ocjenjivanje stigao i iz Zagreba. Najbolje ocijenjen i od Prosudbenog povjerenstva i od publike bio je švargl Antuna Staklarevića iz Stare Kapele. Uz OPG Antuna Staklarevića, zlatne medalje i pehare dobili su i Darko Lovaković iz Feričanaca i Darko Dautović iz Godinjaka. Nagrade im je uručio Adam Tomičić.
Dodijeljeno je i pet srebrnih i 12 brončanih medalja, a uručili su ih dožupan Davor Vlaović i načelnik općine Staro Petrovo Selo Željko Kočijašević. Srebrne medalje dobili su prošlogodišnji pobjednik Tomislav Ivanišević iz Godinjaka, Mato Abrić iz Novih Perkovaca, Ivica Vučković iz Kupine, Krešimir Vučković iz Donjih Andrijevaca i Siniša Vučićević iz Zdenaca.
Brončane medalje dobili su Vlado Ivanišević iz Godinjaka, OPG Marin Vučković iz Prnjavora, David Zečić iz Laza, Ivan Šimunović iz Tisovca, Alen Đanić iz Starog Petrovog Sela, Marko Lučić iz Novog Grada, Janko Šimac-Baja iz Starog Petrovog Sela, Zdravko Trusić iz Štivice, Obrt Kulin iz Piškorevaca, Poljoprivredna braniteljska zadruga Stara Kapela, Domagoj Trusić iz Zagreba i OPG Vlade Pospišila iz Godinjaka.

Vrijednost ove manifestacije prepoznali su i pokrovitelji, koji podupiru organizatora, a to su:Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede RH. Suorganizatori su općina i Turistička zajednica općine Staro Petrovo Selo. Tradicijski slavonski proizvod, švargl, nekada se obavezno pravio prilikom kolinja, a danas je sve rijeđi. "Radi se o slavonskoj mesnoj deliciji, koja uz krvavice prva dolazi iz pušnice na stol, a pripravlja se od kvalitetnog kuhanog svinjskog mesa. I na ovaj način želimo zaštiti svoju tradiciju i vrijednosti koje imamo, a Udruga "Kulin-bećarac" ove godine ima i veće ambicije. U planu je organizirati i Dane kulena", istaknuo je Adam Tomičić.

Kao i prethodnih godina,ponuđeni švargli su pojedeni, a druženje je nastavljeno u slavonskom ozračju. Za to su se pobrinuli Tamburaški sastav "Satir" iz Davora i gost večeri Davor Dretar-Drele.
avatar
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 63
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.