100-ta godišnjica rođenja Grigora Viteza

Go down

100-ta godišnjica rođenja Grigora Viteza

Postaj by Admin on 12.02.11 10:59100-ta godišnjica rođenja
Piše Ivanka Herceg

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo kulture, općina Gornji Bogićevci i Narodna knjižnica i čitaonica "Grigor Vitez" spomenute općine pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske organizira tijekom ove godine brojne sadržaje u povodu proslave 100. godišnjice rođenja Grigora Viteza.

Inicijator manifestacije je Nikola Lončarević, predsjednik SKD "Prosvjeta" - Pododbor Okučani i predsjednik Odbora za prosvjetu i kulturu Vijeća srpske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije. Manifestacija počinje u utorak, 15. veljače, na datum pjesnikova rođenja, a održat će se u njegovom rodnom Kosovcu i općini Gornji Bogićevci. Očekuje se dolazak predsjednice Vlade Jadranke Kosor i potpredsjednika Slobodana Uzelca i oko 200 sudionika programa.
Toga dana u 10 sati predviđena je posjeta vječnom počivalištu Grigora Viteza na mjesnom groblju u Kosovcu i polaganje vijenca. Od 11 sati u Hrvatskom seljačkom domu u Gornjim Bogićevcima počet će svečani program u kojem će sudjelovati Društvo naša djeca, potom učenici OŠ Okučani, Područnih škola Gornji Bogićevci i Smrtić i Centra za predškolski odgoj "Grigor Vitez" Nova Gradiška. Riječi će biti o nagradi "Grigor Vitez", predstavljeni nagrađeni radovi i dobitnici spomenute nagrade, književnik Tito Bilopavlović i ilustrator Svjetlan Junaković. U dvorani će biti izložene ilustracije nagrađenih ilustratora Tomislava Torjanca i Ivana Viteza i pripremljena tematska prezentacija knjižne građe i izdanja izdavačkih kuća.

Obilježavanje ove vrijedne obljetnice bit će nastavljeno u svibnju. Tako će 20. svibnja biti održana "Vitezijada"- susret učenika Osnovnih škola RH koje nose ime "Grigor Vitez", a to su škole iz Osijeka, Zagreba, Lipika i Sv.Ivana Zeline-Žabno. Domaćin je OŠ Okučani. I tada je predviđen posjet pjesnikovom grobu i spomeniku u Kosovcu, cjelodnevno druženje učenika uz prezentaciju literarnih i likovnih radova, čitanje poezije Grigora Viteza, kviz u osnovnim školama o životu i stvaranju pjesnika, te njegovim djelima. Uz prigodni program, 16. rujna najavljeno je postavljanje spomen-ploče pjesniku na rodnoj kući u Kosovcu.

Završna manifestacija proslave 100. godišnjice rođenja Grigora Viteza bit će održana 23. studenog u Gornjim Bogićevcima uz znanstveni skup, okrugli stol i cjelodnevni rad na temu pjesnikova života i djela. O koordinaciji priprema i provedbi sadržaja manifestacije brine Organizacijski odbor kojega je imenovao ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. Radovan Fuchs. Predsjednik toga odbora je Pavo Klarić, načelnik općine Gornji Bogićevci, a u njegovom sastavu su: Nikola Lončarević, predsjednik SKD "Prosvjeta"-Pododbor Okučani i predsjednik Odbora za prosvjetu i kulturu Vijeća srpske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije, Marina Tatalović, savjetnica potpredsjednika Vlade RH prof. dr. sc. Slobodana Uzelca, Mirko Marković, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Čedomir Višnjić, ravnatelj Uprave za knjigu i knjižnice Ministarstva kulture RH, prof. dr. sc. Dušan Marinković, Filozofski fakultet Zagreb, doc. dr. sc. Dubravka Zima, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Učilišno-znanstveni kampus Borongaj, Jasminka Klarić, voditeljica Narodne knjižnice i čitaonice "Grigor Vitez" Gornji Bogićevci i Mato Tustanić, savjetnik za kulturu, upravni odjel za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije.
avatar
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 63
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.