Manipulacije i neistine

Go down

Manipulacije i neistine

Postaj by Admin on 23.02.11 17:10Manipulacije i neistine

Temeljem pojedinih tendenciozno napisanih članaka objavljenih u nekoliko navrata na jednom internetskom portalu, neosnovanih spekulacija te novinarskog potenciranja određenih strana i struktura, a u svezi nedavnog "navodnog prijenosa koncesije i frekvencije Hrvatskog radija - Radio postaje Nova Gradiška" donosimo slijedeće priopćenje.

Kako u svom obraćanju želimo baratati samo činjenicama i zakonskim regulama, što se tiče prijenosa frekvencije i koncesije navodimo slijedeće činjenice. Temeljem članka 74. stavak 5 Zakona o elektroničkim medijima ("Narodne novine" br. 153/09) zahtjev za prethodnu suglasnost za prijenos koncesije Vijeću za elektroničke medije može se podnijeti tek nakon tri godine od dana sklapanja Ugovora o koncesiji za obavljanje djelatnosti radija.

Kako bi potkrijepili ove navode donosimo i odgovor Vijeća za elektroničke medije od 15. travnja 2010. godine kojim je odbijen zahtjev Rade Aleksića koji je u ime tvrtke "Radio 98,1" d.o.o. zatražio prethodnu suglasnost za prijenos koncesije sa Hrvatskog radija - Radio postaje Nova Gradiška na tvrtku "Radio 98,1".

Agencija za elektroničke medije, Hrvatska agencija za poštu i telekomunikacije te Hrvatski radio - Radio postaja Nova Gradiška sklopili su Ugovor o koncesiji za obavljanje djelatnosti radija na području grada Nova Gradiška (L-NG) br R-010 dana 9. lipnja 2008. godine. Iz navedenog jasno proizlazi da Vijeće za elektroničke medije nikako nije moglo izdati prethodnu suglasnost za prijenos koncesije na tvrtku "Radio Psunj" jer nije protekao zakonski rok od tri godine. Mnogi imaju pravo sumnjati da se tu nešto događa izvan ili na marginama zakona te da nema dovoljno transparentnosti, stoga bi itekako dobrodošla ekspertiza i očitovanje nadležnih institucija.
U prilog tome donosimo slijedeći odgovor Vijeća za elektroničke medije:Kako bi u potpunosti razjasnili nedoumice donosimo i navedeni članak Zakona o elektroničkim medijima:

Članak 74.
(1) Pravo obavljanja djelatnosti pružanja medijskih usluga nakladnika televizije i/ili radija stječe se na temelju odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja i potpisanog ugovora o koncesiji.
(2) Na temelju odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja Vijeće i Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije potpisuju s najpovoljnijim ponuditeljem ugovor o koncesiji.
(3) Ugovor o koncesiji, osim uvjeta bitnih za ostvarivanje koncesije, mora sadržavati programsku osnovu i druge uvjete iz ponude za dobivanje koncesije.
(4) Ako u roku utvrđenom u odluci iz stavka 2. ovoga članka, najpovoljniji ponuditelj ne potpiše ugovor o koncesiji koji je sastavljen u pisanom obliku u skladu s dokumentacijom za javni natječaj, svim podacima iz javnog natječaja, odabranom ponudom te odlukom o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja, Vijeće će poništiti odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja, a ponuditelj nema pravo na naknadu štete.
(5) Koncesija se može prenijeti na drugu osobu zajedno s imovinom, pravima i obvezama prijeko potrebnim za neprekinuti nastavak ostvarivanja koncesije, a uz prethodnu suglasnost Vijeća sukladno ovom Zakonu. Zahtjev za prethodnu suglasnost Vijeća može se podnijeti tek nakon 3 godine od dana sklapanja ugovora o koncesiji. U tom će se slučaju sklopiti dodatak ugovoru o koncesiji ili odgovarajući novi ugovor.


Ovom prigodom želimo istaknuti da se javnost namjerno i tendenciozno krivo informira s ciljem iskrivljavanja istine i prikrivanja stvarnih činjenica. Činjenica je da je rješenjem Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu nad "Hrvatskim radiom - Radio postajom Nova Gradiška", 14. 02. 2011. pokrenut stečaj.

Za stečajnog upravitelja imenovan je Zdenko Bešlić, dipl oec. iz Slavonskog Broda. U tijeku je popis onog dijela imovine koji je ostao u prostorijama "Hrvatskog radija Radio postaje Nova Gradiška" u Relkovićevoj ulici 4.

Činjenica je da su bivši djelatnici Hrvatskog radija Nova Gradiška Sanja Bukvić, Ivanka Herceg i Antun Brađašević u sudskom postupku zatražili povrat svojih poslovnih udjela od Rade Aleksića. Činjenica je da je sutkinja Danijela Martini Maoduš 11. 02. 2011. donijela rješenje po kojem Rade Aleksić poslovne udjele mora vratiti istima i po kojemu se u registar Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu mora upisati zabrana otuđenja i opterećenja udjela. Ove činjenice pojedini novinari u Novoj Gradiški ne žele iznijeti, pitamo se iz kojih razloga.

U svezi tendencioznog i moramo pretostaviti sumnjivog pisanja pojedinih novogradiških novinara, u cilju istinitog informiranja javnosti donosimo i odgovor stečajnog upravitelja Zdenka Bešlića. On je iznio slijedeće:

"Naravno da je jedinica lokalne samouprave, kao suvlasnik Hrvatskog radija Nova Gradiška uznemirena zadnjim događajima. Kao stečajni upravitelj po zakonu poduzimam sve akcije i poduzimat ću ih i dalje, svjestan svih nastalih problema. Nikoga pri tome ne favoriziram, ali smatram da je prenošenje koncesije na "Radio Psunj" POBOJNO, a radnju pobijanja obavit ću uz prethodne konzultacije sa stečajnom sutkinjom. Sve druge izjave u ovom bi trenutku bile preuranjene."
I još samo jedna napomena. Sve informacije o ovom i svim drugim pitanjima vezanim uz novogradiški kraj možete potražiti na internetskim stranicama novagradiska.com i novagradiska.hr.

OŠTEĆENI BIVŠI DJELATNICI HRVATSKOG RADIJA NOVA GRADIŠKA: Sanja Bukvić, Ivanka Herceg, Antun Brađašević, Danko Pavlina, Ivan Babić
avatar
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 63
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.