Izvješće PU Brodsko-posavske

Go down

Izvješće PU Brodsko-posavske

Postaj by Admin on 16.08.11 16:27Priopćenje za javnost

Sažetak
Tijekom vikenda je na području policijske uprave evidentirano ukupno 30 kaznenih djela, od čega je najviše protiv imovine (22), po dva kaznena djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina i protiv života i tijela, te po jedno kazneno djelo protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, protiv okoliša, protiv pravosuđa i protiv braka, obitelji i mladeži.
Dogodilo se 15 prometnih nesreća od kojih tri s ozlijeđenim osobama u kojim su dvije osobe lakše i jedna teže ozlijeđena, te 12 s materijalnom štetom.
Evidentirano je 18 prekršaja od čega devet iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i devet iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Utvrđeno je četiri slučaja kršenja članka 95 Obiteljskog zakona. Bilježe se dva slučaja pronalaska neeksplodiranih ubojitih sredstava, te jedan požar na otvorenom prostoru. Nije bilo ozlijeđenih osoba.
Kaznena djela i prekršaji
Policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod su u subotu oko šest sati u Slavonskom Brodu, N. Zrinskog zatekli 35-godišnjaka u nedozvoljenoj trgovini. Sukladno zakonskim odredbama od njega su oduzeli 31 pakiranje suhog rezanog duhana, težine oko 300 grama. Slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljene trgovine.

U nedjelju oko 22.30 sati u blizini Jaruga policijski službenici Policijske postaje Vrpolje, obavljajući poslove na zaštiti državne granice su uređajima za noćno promatranje uočili dvije osobe kako se čamcem spuštaju nizvodno rijekom Savom. Osobe su prešle na desnu obalu rijeke Save (BiH) i lovile ribu uz pomoć reflektora. Kad su čamcem oko 23.45 sati pristali na lijevu obalu rijeke Save (RH) utvrđeno je da se radi o 48-godišnjaku i 49-godišnjaku. U okviru provedenog kriminalističkog istraživanja od njih je izuzeta ulovljena riba i pribor kojim su lovili. Protiv njih slijedi kaznena prijava zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonitog ribolova Općinskom državnom odvjetništvu i optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice Prekršajnom sudu u Slavonskom Brodu.

Jučer oko 04.15 sati na području općine Garčin policijski službenici su utvrdili da ugostiteljski objekt radi izvan dopuštenog radnog vremena. Protiv 24-godišnjeg vlasnika slijedi obavijest o počinjenom prekršaju prema državnom inspektoratu, zbog nepoštivanja odluke o radnom vremenu (praznikom do dva sata), a 18-godišnjem konobaru je naplaćena novčana kazna zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (posluživanje pića posjetiteljima).
Prometna nesreća s ozlijeđenim osobama
U nedjelju oko 13.10 sati u Slavonskom Brodu, S. Radića, dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teže, a jedna lakše ozlijeđena. Do prometne nesreće je došlo u trenutku kad je 56-godišnjak upravljajući osobnim automobilom Hyundai Galloper, zbog ne držanja strane kretanja uz desni rub prešao na prometnu traku kojom je u fazi pretjecanja bio automobil Opel Vectra kojim je upravljao 22-godišnjak. Pritom je došlo do udara i slijetanja oba vozila na travnatu površinu. U prometnoj nesreći teško je ozlijeđen 56-godišnjak, a lakše 22-godišnjak koji su nakon ukazane liječničke pomoći u bolnici u Slavonskom Brodu pušteni na kućnu njegu. Kod 56-godišnjeg vozača je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu u iznosu od 0,42 promila. Protiv njega policija podnosi obavezni prekršajni nalog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama Prekršajnom sudu, a Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu slijedi obavijest o prometnoj nesreći.
Pronalazak oružja
U petak oko 15.45 sati jedan građanin iz Gornjeg Varoša je prilikom tjeranja stoke kroz šumu pronašao zakopano plastično bure s raznim minsko-eksplozivnim sredstvima. Policijski službenici protueksplozijske zaštite su utvrdili da se u unutrašnjosti nalazi:
150 metara sporogorećeg štapina,
50 metara detonirajućeg štapina,
2 kilograma plastičnog eksploziva (PEP),
180 komada eletrodetnoatorskih kapsli,
14 komada upaljača za minu PMA-2,
2 komada upaljača ua minu TMA-3 i
5 komada specijalnih upaljača otpusnih.
Također u petak oko 19.10 sati, građanin iz Štivice je dojavio da je prilikom oranja pronašao bombe. Utvrđeno je da se radi o četiri ručne bombe M-75. U oba slučaja oružje su na siguran način preuzeli policijski službenici protueksplozijske zaštite.
NAPOMENA: Sukladno odredbama Zakona o oružju građani mogu i dalje u neograničenom vremenu policiji dragovoljno predati oružje koje nepovlasno posjeduju bez straha da će biti kažnjeni. Dovoljno je nazvati hitni pozivni broj 192 i policijski službenici će doći, te na siguran način preuzeti oružje.
Roditeljska skrb
Policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška su u subotu i nedjelju iza 23 sata zatekli četvero maloljetnika bez pratnje roditelja ili punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenje. Dvojica 15-godišnjaka, 14-godišnjakinja i 13-godišnjakinja su dovedeni u službene prostorije radi njihove sigurnosti, a po njih su došli roditelji koje je policija pozvala i upozorila na kršenje članka 95 Obiteljskog zakona. Slijedi izvješće nadležnom Centru za socijalnu skrb.
avatar
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 63
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.