Vukovarski film festival

Go down

Vukovarski film festival

Postaj by Admin on 24.08.11 12:36Vukovarski film festival
A. T. Brađašević

Za ljubitelje kinematografije imamo nešto vrlo zanimljivo. Ovih danas smo naime pozvani pretiti jedan zanimljiv filmski festival. Pročitajte o čemu je riječ, a ako imate volje i vremena, uputute se na spomenutu destinaciju.

Vukovarski film festival - Festival podunavskih zemalja u svom 5. jubilarnom izdanju održat će se od danas do 28.kolovoza na terasi Agencije za vodne putove, Ružičkinoj kući te kinu Borovo. Festivalski filmovi naknadno će se prikazivati i u CineStarima diljem Hrvatske. Večeras će ljubitelji ribolova moći vidjeti jedan posebno zanimljiv dokumentarni film, riječ je o "Gospodari Dunava", (snimljen u produkciji WWF-a) . Radnja filma kazuje o važnosti jedne posebne vrste ribe kojoj prijeti izmiranje. Riječ je o dunavskoj jesetri. Za one koji žele znati više treba reći kako je WWF jedna od najuglednijihsvjetskih nevladinih organizacija za zaštitu prirode. Dakle “Lords of the Danube”, danas u 16 sati u Muzeju Ružička, u Vukovaru. Snimljen je u produkciji jedne od najvećih svjetskih udruga za zaštitu prirode WWF. Dokumentarni film o jesetri govori zašto je ona ugrožena i kako je možemo očuvati. Ova vrsta ribe je ugrožena zbog prekomjernog izlova i velike potražnje kavijara, nestanka prirodnih staništa za mrijest te izgradnje brana na Dunavu. Film je režirao Dragan Nikolić. WWF je jedna od najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristaša i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi propadanje zemljina prirodnog okoliša te da izgradi budućnost u kojoj ljudi žive u harmoniji s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost te osiguravajući da je upotreba obnovljivih prirodnih resursa održiva, promovirajući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje. U Hrvatskoj već desetak godina djeluje WWF-ov mediteranski program koji značajno doprinosi očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske kao dijela Mediterana i Dunavsko-karpatske ekoregije. Taj je program WWF International osnovao s ciljem očuvanja i održivog upravljanja šumskim, morskim i slatkovodnim ekosustavima na Mediteranu. Do 19. stoljeća divovske jesetre Beluga premjestile su se iz Crnog mora u Dunav, sve do Njemačke, i bili su važni stupovi za mnoge ribolovne zajednice. Iako im podrijetlo seže unazad 200 milijuna godina, jesetre su nadživjele dinosaure. Danas, većina vrsta jesetre kritično je ugrožena prema popisu IUCN crvene liste. Dunavske jesetre na rubu su izumiranja zbog pretjeranog izlova, a sve zbog visoke kvalitete kavijara. Nadalje, „željezna vrata“ između Srbije i Rumunjske odsjekla su i migracijske rute jesetre, a sve to dovelo je do gubitka staništa.

O redatelju:

Dragan Nikolić je renomirani scenarist, dramaturg i redatelj. Postigao je mnoge zapažene uspjehe sa svojim dosadašnjim projektima, uključujući i režiranje „Caviar Connection“, pisao je i bio asistent režije kratkog igranog filma „Run Rabbit Run“, koji je dobio prvu nagradu u kategoriji Cinefondasion na festivalu u Cannesu 2003. Nikolić je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu na odsjeku Dramaturgije.

avatar
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 63
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.