Povrat imovine zemljišnih zajednica

Go down

Povrat imovine zemljišnih zajednica

Postaj by Admin on 23.09.11 11:31Povrat imovine zemljišnih zajednica
Ivanka Herceg

Bila je ovo tema javne tribine održane u novogradiškoj Gradskoj vijećnici u srijedu, 21. rujna. Uvodne su riječi uputili Ivan Žeruk, predsjednik novogradiške Podružnice i Domagoj Bartek, predsjednik Županijske organizacije HNS-a.

O povijesti su zemljišnih zajednica u RH i HNS-ovom prijedlogu Zakona o povratu imovine zemljišnih zajednica nasljednicima onih koji su do 1947. godine bili ovlaštenici i suvlasnici tih zajednica govorili Zdravko Lučić, predsjednik zemljišnih zajednica Hrvatske i Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik.

- Nemamo iluzija da bi se svih 400.000 ljudi uključilo u postupak povrata ili da bi se obnovilo oko 1500 zemljišnih zajednica koliko ih je postojalo do 1947. Ne bi niti država preko noći, kako neki tvrde i žele obmanuti javnost, ostala bez svog poljoprivrednog i šumskog zemljišta. Temeljimo to i na procjenama susjedne Slovenije koja je još 1994. godine donijela Zakon, a do danas tri puta produljila rok za predaju zahtjeva za povrat, i unatoč tome nije uspjela vratiti ni 25% toga fundusa. To bi se dogodilo i kod nas, ali bi se ispravila povijesna nepravda da oni koji su zainteresirani povrate ono što je bilo u vlasništu njihovih očeva i djedova. Dio državnog poljoprivrednog zemljišta sigurno pripada zemljišnim zajednicama, ali država raspolaže s daleko većim fundusom. Činjenica je da je dio te imovine koju bi trebalo vratiti vrlo kvalitetno i da nekakvim tajkunima i špekulantima, koji su se po sramotno niskim cijenama domogli zemlje, nije u interesu da se uvede reda, osobito ako su uzimali poticaje, a zemlju nisu obrađivali. To je hrvatski specifikum i sramota.

O svemu se ovome ne želi informirati javnost, i zbog još jedne činjenice. Unutar zemljišnih zajednica je vladao duh zajedništva i brige o zajedničkim interesima. Netko nas je htio posvaditi, učiniti otuđenima i okrenuti nas isključivo vlastitim interesima. Režimi u kojima vlada birokracija na temeljima autoritarnog ili totalitarnog nasljeđa, a to smo još uvijek mi i imamo privid višestranačja i razvijene demokracije, takvoj vlasti ne odgovaraju organizirani građani. Što su više posvađani i manje izlaze na izbore, to je nekim interesnim skupinama lakše vladati - rekao je, među ostalim, na tribini Goran Beus Richembergh.
avatar
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 63
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.