68. Međunarodno zasjedanje Europskog parlamenta mladih

Go down

68. Međunarodno zasjedanje Europskog parlamenta mladih

Postaj by Admin on 26.09.11 13:3068. Međunarodno zasjedanje Europskog parlamenta mladih
A. T. Brađašević

Kako smo informirani iz Informacijskog centra EU u Zagrebu će se od 30. rujna do 9 listopada održati 68. Međunarodno zasjedanje Europskog parlamenta mladih. S tim u vezi sutra će se u Info centru EU održati press konferencija. Zasjedanje, koje se prvi put održava u Zagrebu, okupit će više od 250 mladih iz 35 europskih zemalja, koji će tijekom 10 dana raspravljati o aktualnim temama iz politike EU. Njihovi prijedlozi i odluke će imati status savjetodavnog mišljenja mladih u Europskom parlamentu. Zasjedanje se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića i Vlade Republike Hrvatske, uz podršku Delegacije EU. Projekt su financijski podržali MOBMS, program EU ‘Mladi na djelu’, Grad Zagreb, MVPEI, Vijeće Europe, Allianz, Zaklada Robert Bosch i brojni drugi partneri. Na europskoj razini, EPM djeluje pod pokroviteljstvom predsjednika Europskog parlamenta Jerzyja Buzeka i predsjednika Vijeća Europe Thorbjørna Jaglanda. Na svečanom otvorenju u Muzeju suvremene umjet-nosti 3. listopada, očekuju se predsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar Tomislav Ivić, gradonačelnik Milan Bandić, veleposlanik EU Paul Vandoren te u ime Predsjednika RH glavni analitičar Dejan Jović, i predstavnici brojnih drugih domaćih i inozemnih partnera. Ovaj je projekt u potpunosti organiziran od strane predanih volontera Europskog parlamenta mladih Hrvatske (EPMH-a) . Kao neprofitna organizacija, ovise o podršci institucija i tvrtki koje prepoznaju vrijednost toga rada u omogućavanju mladim ljudim otkriti Europu, i uključiti se u političku raspravu i stvoriti prijateljstva koja nadilaze granice. Projekt je dobio financijsku podršku Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Grada Zagreba i Gradske skupštine Grada Zagreba. Prepoznat je i od strane EU fondova te se financira i iz programa Mladi na djelu, kojeg u Hrvatskoj administrira Agencija za mobilnost i Programe EU. Od inozemnih partnera pridružili su se Vijeće Europe, Allianz osiguranje, Zaklada Bosch, Zaklada Konrad Adenauer, Zaklada Hanns Siedel te Veleposlanstvo Republike Francuske i Veleposlanstvo Kraljevine Švedske. Partneri iz privatnog sektora su Siemens, Mozaik grupa, PBZ Card, APIS IT, Coca Cola, Autocesta RijekaZagreb, HŽ Cargo, Odašiljači i veze, Briefing i Alpheus Public Affairs. Medijski pokrovitelj zasjedanja je Privredni vjesnik.

Mnogi mladi se često po prvi put susreću s radom i razmjenom ideja na stranom jeziku. Mnogima je to također prva prilika za raspravu o aktualnim europskim i općenito političkim pitanjima. EPM im daje glas u donošenju odluka o tim pitanjima, jer rezolucije koje oni usvoje Europski parlament uzima u razmatranje. Teambuilding sudionicima pruža priliku kroz razne aktivnosti spoznati bit suradnje u međunarodnom okruženju, prevladati jezične barijere te steći naviku rada u timu. U svakom odboru naći
će se delegati iz raznih država. EuroVillage je jedinstvena prilika za upoznavanje Europe u malom. Delegati će predstaviti hranu, piće, nošnje i običaje svojih zemalja kakobi potakli međukulturni dijalog i omogućili kolegama da iz prve ruke okuse i dožive običaje svojih vršnjaka iz čitave Europe. Rad zasjedanja otvorit će predsjednica zasjedanja na svečanoj ceremoniji na kojoj će se okupljenima obratiti i uvaženi domaći i inozemni gosti. Delegati kroz različite metode analiziraju aktualne političke probleme i argumentiranju svoje stavove, koji su u pisanom obliku sadržani u rezoluciji odbora. Potiču se debatne vještine i uvažavanje mišljenja drugih. Rad odbora će putem web-streaminga pratiti i učenici 10 hrvatskih srednjih škola. XChange Café će u opuštenoj atmosferi sudionicima dati priliku za druženje sa stranim kolegama. Na EuroConcertu će sudionici pokazati svoje glazbene talente i tradiciju svojih zemalja, u repertoaru koji obuhvaća sve od opernog pjevanja do električne gitare. Na plenarnoj sjednici svi odbori prezentiraju svoje rezolucije, sastavljene na engleskom i francuskom. O njihovom usvajanju glasuju svi delegati. Cilj je svakog odbora argumentirano predstaviti svoju rezoluciju te je obraniti u parlamentarnoj debati. U konačnici, usvojene rezolucije predstavljaju glas mladih u europskom zakonodavstvu.
avatar
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 63
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.