Intervju- Marin Marjanović načelnik PP NG

Go down

Intervju- Marin Marjanović načelnik PP NG

Postaj by Admin on 10.10.11 19:03Intervju- Marin Marjanović načelnik PP NG
A. T Brađašević

Donosimo vam u cijelosti intervju s načelnikom Policijske postaje Nova Gradiška Marinom Marjanovićem koji je u novom broju gradskih novina objavljen povodom nedavnog Dana policije.

Policija u službi građana u ratu i miru

Dan svetog Mihovila te Dan policije, i ove godine je dostojno obilježen na području PU BPŽ pa tako i na našem novogradiškom području gdje uspješno djeluje PP Nova Gradiška. Pored spomen obilježja u Novoj Gradiški položeni su vijenci u spomen na poginule hrvatske branitelje, pripadnike policijskih postrojbi. Uz pripadnike PU BPŽ ovom svečanom činu odazvali su se predstavnici grada Nove Gradiške, BPŽ, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata s novogradiškog područja. Molitvu je predvodio vojni kapelan velečasni Željko Volarić, a uslijedio je i prihodni literarni program. Nazočnima se obratio Marin Marjanović načelnik PP Nova Gradiška, koji je sve pozvao i na malu prigodnu svečanost nakon polaganja vijenaca. Diljem Hrvatske tih dana upriličeni su također prigodni sadržaji kojima se odavalo dužno poštovanje hrvatskim policajcima koji su dali nemjerljivo veliki doprinos u stvaranju i očuvanju slobodne, neovisne i međunarodno priznate Republike Hrvatske. Tim povodom je i Predsjednik RH dr. Ivo Josipović primio najviše predstavnike MUP-a RH te im uručio prigodna priznanja i uputio čestitke. Dan polcije bio je povod za razgovor s načelnikom PP Nova Gradiška Marinom Marjanovićem.

Policijska postaja Nova Gradiška je tzv. mješovita policijska postaja koja obavlja temeljne, kriminalističke prometne i upravne poslove. O djelokrugu rada PP NG načelnik Marjanović kaže slijedeće:

“Mi vodimo brigu o stanju sigurnosti na prostoru grada Nova Gradiška s prigradskim nasieljima čak 6 općina i to: Cernik, Rešetari, Staro Petrovo Selo, Nova Kapela, Davor i Vrbje s pripadajućim naseljima. Radimo dakako i na preveniranju i sprečavanju kaznenih djela i prekršaja sa ciljem dizanja sigurnosti na jednu višu razinu. Uz sve to značajni su i naši upravni poslovi kao što su poslovi izdavanja, promjena i zamjena osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola, registracija vozila, poslova oko nabave i registracije vatrenog oružja, poslova državljanstva i ostalog. Kao što vidite riječ je dosta obveza koje smo dužni što bolje obaviti.

Jedna od Vaših temeljnih zadaća je prevencija počinjenja kaznenih djela. Kako to u život provesti na lokalnoj razini? Što ste do sada u vezi si tim konkretno učinili?

Tu je važno samo kratko nešto uvodno pojasniti i istaći. Provedena je naime uspješna transformacija cjelokupog policijskog sustava djelovanjem modela “Policije u zajednici”. Želja je dakle ostvariti djelovanje poput javnog servisa građanima, i to kao process za duže razdoblje. To zahtjeva transformacije kod nas u policiji, ali i u široj društvenoj zajednici. Trebale bi se u planirani zbir aktivnosti uključiti sve društvene institucije. Primjerice u strukturi državne i javne uprave to su službe za socijalni rad, zdravstvo, prosvjeta, komunalne i inspekcijske službe, pravosudna tijela, ali i gradske i županijske institucije no i primjerice mediji poput ovih novina. Dakako neizostavni su i drugi, primjerice elektronički mediji, televizija, radio i Internet. Mislim da bez tog tzv multidisciplinarnog pristupa ne možemo mi u policiji efikasno suzbijati niti jedan pojavni oblik kaznenih djela, asocijalnog ili delikventnoig ponašanja. Temeljem dosadašnje prakse smo utvdrili kako su se preveniranjem bavio čitav niz ministarstava tijela i službi bez kvalitetne međusobne komunikacije, bez osmišljene koordinacije. Nisu međusobno razmjenjivali podatke, anije bilo niti kvalitetne izraven komunikacije s građanima. Mi smo u Novoj Gradiški poduzeli niz praktičnih i konkretnih koraka po tom pitanju. Izdvojit ću samo neke koje smatram posebno značajnim u kontekstu vašeg pitanja. U mjesecu srpnju 2008. godine na sjednici novogradiškog Gradskog vijeća osnovano je Vijeće za prevenciju grada Nove Gradiške koje ima savjetodavnu ulogu odnosno ulogu prijenosa i razmjene informacija i uvezivanja već postojećih državnih, lokalnih i stručnih tijala koja svaka u svom području rada na svoj način utječu na sigurnost i kvalitetu života u gradu. U svibnju ove 2011. godineuz financijsku pomoć grada organizirali smo manifestaciju “Sajam mogućnosti”. Tu smo na jednom mjestu okupili učenike osnovnih škola. Prezentirali smo im različite pozitivne izvanškolske sadržaje. Time im pomažemo opredjeliti se korisno iskoristiti svoje slobodno vrijeme ponuđenim sportskim, kulturnim, glazbenim i inim sadržajima koji se nude u gradu i okolici. Područje grada podijelili smo na tri kontaktna rajona o kojima posebno brinu kontakt policajci. Njihove smo kontakt brojeve telefona javno obznanili i mogu se primjerice pronaći na web stranici PU BPŽ. Želimo biti u zaštiti građana primjerice na ulicama, u kvartovima grada, od 0 do 24 sata sustavno i kontinuirano iz dana u dan, i mislim da je to jako dobar potez.
I kakvo je trenutno stanje sigurnosti na novogradiškom području? Što kaže statisitka, a koji je Vaš stav?

Stanje sigurnosti za prvih 9 mjeseci ove godine je na zavidnoj razini. U ovoj tekućoj godini nismo srećom imali niti jedno teže kazneno djelo, prekršaj ili drugi događaj u kojem bi došlo do većeg uznemiravanja građana i javnosti. U prilog tome govori i podatak o smanjenom ukupnom broju kaznenih djela i prekršaja narušavanja javnog reda i mira u odnosu na razdoblje prošle godine. Nažalost bilježi se povećanje prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, a zabrinjava podatak o rastu broj smrtno stradalih osobama u prometnim nesrećama. Mislim da se djelatnici PP NG maksimalno zalažu kako bi se povećala sigurnost građana, a to čine svojim marljivim i discipliniranim radom i odgovornošću u obavljanju svojih svakodnevnih zadataka.

Koji su to svakodnevni zadatci djelatnika policije? Koje su vaše ovlasti ali i prava i dužnosti u skladu s aktualnim hrvatski zakonima? Možda baš uz Dan policije ne bi bilo loše sve nas na to podsjetiti?

Zahvaljujem na tom pitanju i želim vam naglasiti slijedeće. Na prvo mjesto bih stavio poštivanje ljudskih prava i sloboda, zaštitiu životne sigurnost i nepovredivosti osoba te čuvanje njihove imovine. Opet valja ponoviti prevntivno djelovanje ali i proaktivno djelovanje kako bi represivnog postupanja bilo što manje. Svaki policijski djelatnik trebao bi težiti ka što boljem stručnom obrazovanju i obučavanju, te što boljoj opremljenosti. Moramo imati transparentan rad prema javnosti o našem radu i našim postupanjima. Uz sve to dakakonužno je implementirati poštovanje zakonskih i podzakonskih akata na svim razinama službe. Mi težimo tome da policija bude poštovana i cijenjena od strane javnosti, te da se u policiju ima povjerenja kako bi nam se svaki pojedinac u svako doba mogao slobodno obratiti za zaštitu i pomoć. Građani ovog grada i okolce bez bojazni za vlastitu sigurnost, sigurnost svoje obitelji i imovine mogu slobodno šetati ovim gradom, odnosno gradskim i seoskim ulicama. Djeca se slobodno mogu igrati na igralištima i parkovima te se sigurno vraćati svojim kućama. Mi doista moramo postati kvalitetni servis građanima, koji trebaju steći puno povjerenje u nas i u našu odlučnost za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta bez obzira o kome se radi. Mislim da smo svojim radom beskompromisno dokazali tu svoju orjentaciju a tako ćemo nastaviti i nadalje.

Uz Dan svetog Mihovila i Dana policije, u ime naših čitatelja i dakako redakcije Gradskih novina, upućujemo najiskrenije čestitke svim hrvatskim policajcima a dakako ponajprije našim iz PP Nova Gradiška, odnosno PU BPŽ. Vi bi ste tim povodom željeli kazati prigodnu riječ?

Dakako, s velikim zadovoljstvom. Kao i svake godine, tako i ove, prigodom obilježavanja Dana policije 29. rujna, odali smo počast i priznanje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim i stradalim policijskim službenicima koji su u stvaranju ove države dali ono najsvetije a to je svoj život. Ta žrtva se treba pamtiti i daje nam dodatni motiv u našem daljnjem radu kako bi smo prihvatili sve izazove policijskog poziva, te da se sa istima nosimo profesionalno, dostojanstveno i ponosno, nikada se ne umorivši u časnoj borbi protiv zla i nepravde.
avatar
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 63
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.