Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zaslađivač stevia polako se izborio za prihvaćanje

Go down

Zaslađivač stevia polako se izborio za prihvaćanje Empty Zaslađivač stevia polako se izborio za prihvaćanje

Postaj by Blue Shadow 15.03.10 16:47

Zaslađivač stevia polako se izborio za prihvaćanje Stevia

Zaslađivač stevia polako se izborio za prihvaćanje


Stevia Rebaudiana je prirodni biljni zaslađivač koji ne sadrži kalorije, ne izaziva karijes, a aktivni sastojci podnose visoke temperature što ju čini pogodnom za kuhanje

Stevia Rebaudiana ili skraćeno stevia biljka je porijekom iz Paragvaja gdje su domoroci stoljećima koristili njene listiće kako bi zasladili čajeve ili gorke ljekovite pripravke. Zbog iznimne slatkoće Guarana Indijanci su je popularno nazivali ‘lišćem slatkog meda’ ne sluteći koje će brojne polemike ova nježna biljčica donijeti modernoj znanosti. Krajem 19 stoljeća steviu je ‘otkrio’ švicarski znanstvenik dr. Moises Santiago Bertoni i tako omogućio širenje po cijelom svijetu. Daljne shvaćanje kemizma stevie duguje se dvojici francuskih kemičara koji su 1931. godine iz biljke izolirali dva spoja iz skupine glikozida: steviozid i rebaudiozid. Upravo se tim spojevima pripisuje slatkoća stevie 300 do 400 puta veća od konzumnog šećera.

Nutritivna svojstva stevie
Stevia je prirodni zaslađivač koji ne sadrži kalorije, ne izaziva karijes, a aktivni sastojci podnose i visoke temperature što ju čini pogodnom za kuhanje. Populacijska skupina koja prema znastvenim studijama, doduše najviše sponzoriranim od strane interesnih skupina, osobito može profitirati od upotrebe stevie su osobe oboljele od dijabetesa tipa 2. Naime, pokazalo se da beskalorična stevia niskog glikemijskog indeksa zaslađuje bez da je organizam iskorištava kao ostale šećere. Time osigurava konstantnu razinu glukoze u krvi, izbjegavajući nagle oscilacije, a upravo je to u podlozi kvalitetne kontrole šećerne bolesti.

Nekoliko je studija koje govore u prilog antihipertenzivnog učinka steviečime bi odgovarala osobama s visokim krvnim tlakom. Osobe koje vode bitku s prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću kao i oni izbjegavaju rafinirani šećer u prehrani mogu imati velike koristi od upotrebe stevie. Nadalje, lišće stevie je osim slatkim steviozidima bogato i mikronutrijentima poput vitamina A i C, minerala željeza, kalcija, natrija, kalija, magnezija, fosfora, cinka, te flavonoidom rutinom. Sadržane tvari, od kojih mnoge posjeduju snažnu antioksidativnu aktivnost dodatno povisuju vrijednost stevie čineći ju prvim izborom brojnih potrošača zaslađivača.Usprkos pozitivnim učincima i dokazanom sigurnošću za upotrebu, stevia je posve ‘legalna’ tek u šačici zemalja poput Japana, Kine i Izraela. U SAD-u i Europskoj Uniji zagovornici stevie dva desetljeća vode bitku sa imperijem proizvođača umjetnih sladila čiji je lobi dovoljno jak da je stevia i danas na europskom tržištu prisutna kao dijetetski pripravak, a ne kao registrirano sladilo. Slična je situacija i u Hrvatskoj gdje se stevia kao pripravak za posebne prehrambene potrebe može kupiti isključivo u biljnim ljekarnama. Krajem 80-tih godina prošlog stoljeća kada je američki FDA na temelju studije upitne kvalitete zabranio upotrebu stevie kao sladila. Primjer SAD-a pratila je i Europska Unija koja je također zabranila steviu uz zaključak da ‘ne postoje zadovoljavajući podaci koji podupiru sigurnu upotrebu tog proizvoda’. Budući se stevia ne može patentirati dakle jeftina je i svima dostupna, ugroženim kompanijama je i više nego odgovarala zakonska zabrana.

Zaokret u pozitivnom smjeru
Nakon dugogodišnje bitke i niza studija o sigurnosti krajem 2008. godine postignut je veliki iskorak u tržišnom prihvaćanju stevie. Naime, američki FDA je konačno dao zeleno svijetlo za ekstrakt iz određenog dijela biljke stevie koji je dobilo radni naziv Rebiana. Time nije otvoren put svim ekstraktima stevie, već samo Rebiani koja zadovaljava kriterije ekstrakcije definirane dokumentima FDA. Legalizacija stevie u SAD-u ipak nije rezultat napora znanstvenika, nego posljedica činjenice da su velike kompanije, primjerice Coca Cola i Pepsi, uvidjele svoju računicu i najavile njenu upotrebu u svojim ‘sugarfree’ proizvodima. Francuska vlada odvažila i nedavno odobrila upotrebu 97 % čiste stevie u prehrambenoj industriji čime je postala prva zemlja članica Europske Unije koja će tržištu nuditi proizvode steviom. Naime, dok EU još čeka odobrenje od strane European Food Safety Authority za upotrebu zaslađivača na bazi stevie u proizvodnji prehrambenih proizvoda, Francuska je iskoristila rupu u zakonu koja omogućuje individualnim članicama da odobre pojedini sastojak na ograničeni period od dvije godine. Kako prehrambena industrija ne voli zaostajati za konkurentima, ubrzo možemo očekivati sličnu reakciju i drugih članica EU.

steviahr.com

Stevia u Hrvatskoj
Da su vrijednost stevie prepoznali i u Hrvatskoj svjedoči trud jedne male obitelji koja pokušava ovu fantastičnu i korisnu biljku i njene proizvode prošiti po cijeloj ljepoj našoj. Rad obitelji se najbolje očituje kroz portal steviahr.com gdje registrirani korisnici mogu kupiti ekstrakt, mljeveno lišće ili pak sjeme biljke, a uz to dobiti još niz korisnih savjeta o uzgoju stevie. Pokušaja uzgoja stevie po zemlji ima sve više, a ostaje samo još na našem zakonodavstvu da posve legalizira upotrebu ove svestrane biljke.

Sandra Krstev Barać
http://www.poslovni.hr/128352.aspx
Blue Shadow
Blue Shadow
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 1236
Location : Nova Gradiška
Registration date : 02.01.2008

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.