Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Večeras, Noć muzeja

Go down

Večeras, Noć muzeja Empty Večeras, Noć muzeja

Postaj by Admin 28.01.11 8:43

Moj naklon milostiva - Noć muzeja

Večeras, Noć muzeja Sesirm11 Večeras, Noć muzeja Muzej11

I ove godine brojni hrvatski muzeji sudjeluju u manifestaciji „Noć muzeja“ koja unazad nekoliko godina privlači brojne posjetitelje u mnoge muzeje širom zemlje. Riječ je o kulturnoj manifestaciji koja se održava u mnogim gradovima diljem Hrvatske, a ove godine po drugi put u Novoj Gradiški, u prostoru bivše Robne kuće u Novoj Gradiški (budući je u tijeku obnova zgrade Muzeja) .

Ovim povodom muzeji i njima srodne institucije, organiziraju muzejske sadržaje koji će svojom zanimljivošću, prema vlastitim idejama i mogućnostima (izložbe, radionice, performansi, koncerti i dr.) , privući posjetitelje, prije svega one građane koji nisu česti posjetitelji muzeja. Za ovogodišnju „Noć muzeja“ Gradski muzej Nova Gradiška priređuje izložbu „Moj naklon milostiva“, kojom se po prvi puta novogradiškoj kulturnoj javnosti predstavlja zbirku šešira iz prve polovine 20. stoljeća. Ovi šeširi dio su iznimno vrijedne ostavštine uglednog ljekarnika Karla pl. Dieneša, poznatog novogradiškog ljubitelja umjetnosti i skupljača starina, koju je 1993. Gradskom muzeju Nova Gradiška darovala njegova kćerka Maja Dieneš Vučičević.

Šešir je sve do polovice 20. stoljeća bio neizostavni modni dodatak u građanskom odijevanju te, na neki način, prezentira duh i kulturu življenja prošlog vremena koji će u „Noći muzeja“ oživjeti i uz nastup Hrvatske pjevačke skupine „Slavča“ iz Nove Gradiške koja će, odjevena u građanske kostime s kraja 19. i početka 20. stoljeća, otpjevati nekoliko starogradskih napjeva iz toga doba. U glazbenom dijelu programa, s nekoliko plesnih skladbi, sudjelovat će učenice Osnovne glazbene škole Učilišta Relković: Dorotea Bigović i Laura Bušić, 5.razred Odjela gitara i njihova učiteljica Marina Karešin. Kao dio programa organizirana je i likovna radionica : učenici Gimnazije kreirat će šešire i slikati inspirirani motivima šešira, a izabrani radovi bit će izloženi u postavu izložbe.

Posjetitelji manifestacije „Noć muzeja“ zamoljeni su da dođu sa šeširima, a za one bez šešira kitničarska radionica izradila je šešira za posudbu – cilj je da svi sudionici i posjetitelji nose šešire.

U sklopu manifestacije održat će se izbor najšešira posjetitelja, te su osigurane vrijedne nagrade i to: posjet Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu (prijevoz i ulaznice za dvije osobe koje poklanja Turistička zajednica Grada Nove Gradiške, zatim dvije polugodišnje karte (pretplata) za kazališne predstave – poklon Pučkog otvorenog učilišta Nova Gradiška, te šešir iznenađenja. Voditeljica projekta je Marija Karlovčan Subić, viša kustosica kulturno-povijesnog odjela Gradskog muzeja Nova Gradiška.
Dakle "Noć muzeja" u Novoj Gradiški održat će se 28. siječnja s početkom u 19 i 30.

_________________
Mnoštvo riječi ne ukazuje na mnoštvo znanja. (Tales)
www.novogradiscani.com
www.webartng.com
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.