Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ivo Kramarić

Go down

Ivo Kramarić Empty Ivo Kramarić

Postaj by Admin 20.01.08 10:54

Ivo Kramarić Kramar10
Ivo Kramarić, javni i kulturni djelatnik. (Repušnica, 22. 3. 1856. - Nova Gradiška 31. 12. 1932)

Značajan je za razvitak Nove Gradiške i njezino proglašenje gradom 1930. godine. Pohađao je gimnaziju u Požegi, ali zbog siromaštva majke udovice završava samo četiri razreda, te se zapošljava u općinskim službama kao bilježnik. Službuje u raznim mjestima Hrvatske i "svagdje se ističe ne samo kao izvanredan i sposoban činovnik, nego i inicijator raznih kulturnih i humanitarnih institucija i njihov je najagilniji član". Nakon odlaska u mirovinu 1907. godine nastanjuje se s obitelji u Novoj Gradiški. Krajem te godine izabran je za općinskog načelnika i na toj dužnosti ostaje, uz prekide do 1927. godine. U tome razdoblju izuzetno je značajan Kramarićev doprinos društvenom i gospodarskom razvitku grada. O tome je zagrebački "Jutarnji list" (4. 1. 1933.) u nekrologu uz njegovu smrt, između ostalog, zabilježio: "Za nekoliko godina stvorio je on od prilično zapuštene Nove Gradiške lijep i napredan grad. Godine 1910. izveo je asfaltiranje mjesta, a 11. prosinca 1913. zasja električno svjetlo, u doba kad su još u mnogo većim gradovima stajale na ulicama slabe petrolejske svjetiljke (šesti grad u Hrvatskoj, op. a.). Njegovo je djelo osnivanje gradske glazbe, uređenje promenade, sajmišta, groblja, cesta, imenovanje ulica i stotinu drugih stvari.

Nova Gradiška je službeno proglašena gradom 15. prosinca 1930. godine, ali je ona već i prije toga imala sve suvremene atribute modernog grada iza kojeg su zaostajali mnogo poznatiji i stariji gradovi kontinentalne Hrvatske.

U znak priznanja za sve što je učinio za Novu Gradišku, kao načelnik grada i veliki hrvatski domoljub, te kulturni i javni djelatnik - gradsko vijeće imenovalo je za njegova života jednu ulicu u gradu.
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.