Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sigurnost na internetu

Go down

Sigurnost na internetu  Empty Sigurnost na internetu

Postaj by Admin 26.10.11 11:21

Sigurnost na internetu
Ivanka Herceg

Sigurnost na internetu  Intern10

Bila je to tema tribine održane u utorak navečer (25.listopada) u organzaciji Udruge volontera grada Nova Gradiška. Predavač je bila Vesna Lončar, informatičar u OŠ "Mato Lovrak".
Iako je internet vrlo koristan zbog brze razmjene informacija i komunikacije, na njemu, posebno mlađu populaciju, vrebaju i zamke. Putem društvenih mreža mladi su izloženi elektroničkom nasilju - njih 5% po UNICEF-ovom istraživanju stalno, a 29% je povremeno iskusilo takvu vrstu nasilja. - Ova vrsta nasilja u svijetu se povećava jer virtualni nasilnik osjeća sigurnost zbog anonimnosti, a mladi ljudi su vrlo ranjiva skupina zbog svoje radoznalosti i neiskvarenosti. I u ovoj priči roditelji i škola imaju veliku odgojnu i obrazovnu ulogu - istaknula je među ostalim Vesna Lončar.

Savjet roditeljima

Potrebno je djeci postaviti pravila o korištenju interneta, kontrolirati i nadzirati koje stranice dijete posjećuje, tim više što na internetu ne postoji centralna kontrola i identitet virtualnih "prijatelja" je prikriven. Upravo je zato i više zlostavljača. Računalo nikako ne treba biti u dječijoj sobi već u dnevnom boravku kako dijete ne bi bilo prepušteno samo sebi. S djecom treba razgovarati, razumjeti njihove potrebe, ne kažnjavati ih "ukidanjem" korištenja računala, interneta, mobitela. Stalna je komunikacija s djetetom učinkovitija zaštita. Djeca u nižim razredima nikako ne trebaju imati profil na društvenim mrežama. Uostalom djeca su sama najbolje poručila: "Roditelji nas trebaju znati štititi! Moraju zadobiti naše povjerenje! Roditelje treba educirati!

Savjet djeci

Privatne podatke o sebi, svojoj obitelji, prijateljima, adresi stanovanja, školi, fotografije i slično nikako ne davati nepoznatima! Dakle, ako virtualni "prijatelj" postavlja pitanja vezana za spomenuto to je siguran znak da vas želi namamiti u zamku. Nikada ne možete biti sigurni da je s "druge strane" stvarno osoba vaših godina. Ne nasjedajte na pozive za upoznavanje "uživo"! To je vrlo opasno i za djevojčice i za dječake. Ne treba brisati ucjenjivačke poruke s mobitela jer će one pomoći u otkrivanju zlostavljača. Svakako pomoć u slučaju bilo kojeg oblika virtualnog zlostavljanja zatražite od roditelja!

Bolje spriječiti nego liječiti!

Roditeljima su na raspolaganju različiti "alati" zaštite. Novi programi za rad na računalu već imaju ugrađenu zaštitu koja, npr. omogućuje korištenje interneta samo u određeno vrijeme, posjetu određenim stranicama, korištenje igrica prema dobi djeteta i slično. Zamke moderne tehnologije možemo izbjeći našim odgovornim ponašanjem. Jedino na taj način zaštitit ćemo i vlastitu djecu, a uvijek je "Bolje spriječiti, nego liječiti! "

I ova tema bila je iznimno korisna, poučna i životna. Upravo tim ciljevima su, u organizaciji javnih tribina, vođeni članovi Udruge volontera. Vjerujemo kako će njihove dobre namjere ubuduće prepoznati veći broj naših sugrađana, a potvrditi to i većim odazivom na tribine.

Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.