Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Gradsko vijeće Nova Gradiška

Go down

Gradsko vijeće Nova Gradiška Empty Gradsko vijeće Nova Gradiška

Postaj by Admin 29.10.11 8:49

Gradsko vijeće Nova Gradiška IMG_5547-300x225

Gradsko vijeće Nova Gradiška
gradski-radio.hr

U internetskom izdanju Gradskih novina:
■ Usvojen rebalans – novac preusmjeren u razvoj gospodarstva; bez rezanja socijalnog programa
■ Proračun manji za 14 milijuna kuna, gradonačelnik Josip Vuković: Odrekli smo se onoga što nam država i županija ne daju!

AKTUALNI SAT, pola sata

Anđelka Pojatinu (HDZ) zanimalo je da li u vijećnici ima vijećnika koji su u sukobu interesa (pitanje koje ga osobno zanima) te tzv. “pitanje iz naroda” koje je u gradsku vijećnicu zalutalo sa jednog “žutog” portala, a vezano uz kandidaciju pojedinih SDP-ovaca na predstojećim parlamentarnim izborima.
Pročelnik službe za pravne i opće poslove Zlatko Zebićodgovorio je kako svi vijećnici imaju valjan i verificiran mandat te da ne vidi nikakvog problema. Gradonačelnik Josip Vuković odbio je komentirati pitanje o predstojećim parlamentarnim izborima rekavši kako je riječ o “običnoj provokaciji” dok je predsjednik Gradskog vijeća Mirko Golovrški ustvrdio kako pitanje nema nikakve veze sa radom Gradskog vijeća.

Dubravko Gubić (HDSSB) postavio je pitanje vezano uz najavu restrukturiranja novogradiške službe Hitne pomoći te zatražio dodatne informacije o potezu koji brine građane Nove Gradiške.
- Zatražiti ću pisano očitovanje nadležnih. Na naš raniji upit ravnatelj novogradiške Opće bolnice odgovorio nam je kako “Grad nije nadležan” postavljati takva pitanja, dakle, o problemima građana Nove Gradiške treba se raspravljati u Slavonskom Brodu jer građani Nove Gradiške očito “nisu nadležni” znati kako će biti ustrojena služba Hitne pomoći, rekao je Vuković.

IZVRŠENJE GRADSKOG PRORAČUNA ZA PRVIH 6 MJESECI

Ukupni proračunski prihodi, od kojih su porezni prihodi i dalje najznačajniji (58 posto svih prihoda) za prvih šest mjeseci realizirani su u iznosu od 10,8 milijuna kuna, dok ukupni rashodi iznose 15,17 milijuna kn, s debalansom od 4,43 milijuna kn. U strukturi rashoda 98 posto otpada na proračunske korisnike i troškove gradske uprave, od čega se 4,5 milijuna kn odnosi na gradski socijalni program koji je pretrpio smanjenje za samo 75 tisuća kn, i to zbog ažuriranja liste korisnika te 4 milijuna kn utrošenih na razvoj gospodarstva i poduzetništva. Obveze Grada smanjene su u odnosu na stanje početkom godine za 2 milijuna kn.

U raspravama po klubovima vijećnika Franjo Kikić (SDP) izrazio je nezadovoljstvo realizacijom kapitalnih potpora i pomoći iz državnog i županijskog proračuna i to planiranom pomoći za Industrijski park u iznosu od 6,4 milijuna kn (realizirana sa 0 kn); 700 tisuća kn planiranih za muzej realizirani su sa 0 kn; 2,5 milijuna kn za dječje vrtiće realizirani su sa 0 kn. – Ukupno planirane potpore iz državnog proračuna od 9,8 milijuna kn iznose 0 kn a potpora od 1,4 milijuna kn iz županijskog proračuna za komunalnu infrastrukturu također iznosi 0 kn. Isključivi razlog tome je politika i politikanstvo, kazao je Kikić.

Klub vijećnika HDSSB-a
Dinka Matijević (HDSSB) nezadovoljna je izvršenjem proračuna od samo 10,8 milijuna kn u odnosu na planiranih 56 milijuna kn kao i izostankom kapitalnih potpora i pomoći. – Kapitalne potpore i investicije su male a troškovi su porasli, trošilo se više od prihoda. Što se tiče rashoda, apsolutno podržavamo ulaganje od 3,3 millijuna kn za gospodarstvo te potporu razvoju DING-a, kazala je Dinka Matijević.

Dražen Oršulić(HDZ) posumnjao je u učinkovitost rebalansa s obzirom na dosadašnji trend rasta rashoda u prvih 6 mjeseci. – U početku ste bili racionalni i stezali kaiš a sada idete u drugu krajnost. U odnosu na prošlu godinu kada su rashodi bili 12 milijuna kn, povećanje u prvih 6 mjeseci iznosi 3 milijuna kuna, što znači da se minus produbljuje. Mislimo da proračun a onda i rebalans nisu postavljeni racionalno i zato ga ne možemo podržati, kazao je Oršulić.

U pojedinačnoj raspravi Anđelko Pojatina (HDZ) istaknuo je kako je u 2009.g. proračunski debalans bio samo 2 milijuna kn za razliku od sadašnjeg rezultata, dok je Mirko Golovrški replicirao kako je rebalansa bilo i u mandatu HDZ-a, i to svake godine i svaki puta na gore.

RASHOD – UGOVORENO, PRIHOD – NAPLAĆENO

U završnoj riječi po ovoj točki gradonačelnik Vuković je rekao kako su prihodi u prvih 6 mjeseci manji za 16 posto, pri čemu treba voditi računa o situaciji u kojoj se Nova Gradiška nalazi s obzirom na opću gospodarsku krizu.
– Treba znati da u strukturu rashoda ulazi sve što je ugovoreno a u prihode samo ono što je naplaćeno, pogotovo ako se prisjetite da Grad ima i 9 milijuna kn nenaplaćenih potraživanja (koji terete rashod) te da smo tek u lipnju ove godine uspjeli uvesti program po kojemu možemo pratiti evidenciju plaćanja obveza građana, dakle, i dugove i kamate. Poduzeli smo sve mjere prisilne naplate. Nenaplaćena potraživanja u ovom su trenutku realnost Hrvatske, kazao je Vuković.
Komentirajući stavke prihoda, Vuković je dodao kako je Grad u pregovorima sa Fondom za zaštitu okoliša uspio dogovoriti sanaciju novogradiške deponije bez sufinanciranja od strane grada, odnosno, 100 posto na teret Fonda te kako je sa gradskom tvrtkom Industrijski park u prilici povući iz EU fondova 19,5 milijuna eura za jedini prihvaćeni projekt panonske regije (po Eu statističkoj nomenklaturi NUTS-2) – Zeleni panonski park.

Puno izvješće sa sjednice Gradskog vijeća u tiskanom izdanju Gradskih novina, 4. studenoga

Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.