Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HDSSB održao tribinu

Go down

HDSSB održao tribinu Empty HDSSB održao tribinu

Postaj by Admin 29.10.11 8:51

HDSSB održao tribinu DSC00003

HDSSB održao tribinu
Sanja Bukvić - gradski-radio.hr

U organizaciji novogradiškog ogranka Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje sinoć je u novogradiškom Domu kulture održana javna tribina na kojoj su o temama legalizacije građevina, prednostima i nedostacima Europske unije, stanju u državi s posebnim osvrtom na poljoprivrednu i gospodarsku proizvodnju govorili stratezi ove stranke: prof. dr. sc. Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije, prof. dr. sc. Andrija Pozderović, profesor na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Osijeku, dipl. ing. Željko Kraljičak, zamjenik župana Osječko baranjske županije, dipl. ing. Ranko Radunović i saborski zastupnik dr. Boro Grubišić.

- Glas saborskih zastupnika HDSSB-a će se čuti i u sljedećem sazivu Sabora – rekao je pozdravljajući nazočne predsjednik novogradiškog ogranka HDSSB-a Josip Mikšić.
- Imamo čvrste programe, ujednačene stavove. Želimo biti lokomotiva ukupnog razvoja zemlje, želimo fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj. Vratiti dignitet i prosperitet Slavoniji – istaknuo je dr. Boro Grubišić.

O LEGALIZACIJI ZEMLJIŠTA

- Procjenjuje se da je u Hrvatskoj danas oko 150.000 bespravno izgrađenih građevina. Ulaskom u Europsku uniju ovaj problem će se aktualizirati, a problemi će se javiti kod legalizacije poljoprivrednih građevina jer ukoliko imate nelegalno izgrađeni objekt nećete moći koristiti državne poticaje i projekte EU, prodati nekretnine, obavljati gospodarske djelatnosti – istaknuo je dipl. ing. arh. Ranko Radunović, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Osječko baranjske županije.
Osvrnuo se i na postojeći Zakon o legalizaciji objekata koji, po njemu, ima dosta nedostataka. Prosječni troškovi legalizacije poljoprivredne građevine kreću se od 40 do 70 tisuća kuna; ukoliko na legaliziranom objektu želite nešto nadograditi ponovno taj dio morate legalizirati. Nakon svega obavljenog sve to treba prilagoditi propisima koji su često stroži nego u EU.
- Zbog svega ovoga, HDSSB će se zalagati za opću legalizaciju svih građevina i poljoprivrednih objekata izgrađenih do 31. prosinca 2010. godine – ističe Ranko Radunović.
O ULASKU U EUROPSKU UNIJU

- Znamo koji su kriteriji za članstvo u Europskoj uniji, prihvatili smo u pregovorima sva zadana poglavlja, jedini je problem što ne znamo što smo točno potpisali i kakve će biti posljedice. Znate li da ćemo samo za članstvo u EU plaćati više od 600 milijuna eura godišnje - ističe prof. dr. sc. Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije.
Istaknuo je pri tome pozitivan primjer Osječko baranjske županije koja je „povukla“ najviše sredstava iz europskih fondova, ali je ukazao i na tri osnovna problema: izrada projektne dokumentacije, sufinanciranje i predfinanciranje. Ribić rješenje vidi u fiskalnoj decentralizaciji i regionalizaciji.

PROGRAMI RAZVOJA POLJOPRIVREDE

O prednostima i nedostacima poljoprivredne proizvodnje u Slavoniji govorio je prof. dr. sc. Andrija Pozderović, profesor na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Osijeku.
- 15 milijardi kuna godišnje dajemo za uvoz smrznute hrane, a govorimo o poljoprivrednoj proizvodnji – ističe Pozderović. Po njemu, treba raditi na realizaciji dugoročnih ciljeva u proizvodnji hrane: zadovoljavanju vlastitih potreba, potreba turizma, vlastitom izvozu hrane, izgradnji hladnjača i pogona za proizvodnju smrznute hrane, preradi žitarica, mlijeka i promijeniti strukturu poljoprivredne proizvodnje.

O AKTUALNOM STANJU U POLJOPRIVREDI

- Prije pet godina imali smo 50 tisuća proizvođača mlijeka. Ovu godinu završit ćemo sa 15 tisuća – ističe zamjenik župana Osječko baranjske županije Željko Kraljičak. Osvrnuo se na prekomjerni uvoz prehrambene robe sumnjive kvalitete te izrazio sumnju je li se u pregovorima s EU vodilo dovoljno računa o dobrobiti poljoprivrede i seljaka.
- Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska mora provoditi zajedničku poljoprivrednu politiku – zaključio je Kraljičak.

Tribinu je zaključio saborski zastupnik dr. Boro Grubišić.
- HDSSB je za ulazak u EU, ali građani trebaju biti pripremljeni za taj ulazak i mora se znati koja je pozicija Hrvatske u pregovorima.

Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.