Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Početak rješavanja problema novogradiških Roma

Go down

Početak rješavanja problema novogradiških Roma Empty Početak rješavanja problema novogradiških Roma

Postaj by Admin 07.11.11 18:37

Početak rješavanja problema novogradiških Roma Romi10

Početak rješavanja problema novogradiških Roma
S. R.

Pod predsjedanjem zamjenice gradonačelnika dr. Ljepše Rakas Vujčić danas je u maloj gradskoj vijećnici održan prvi radni sastanak ad hoc formiranog povjerenstva za rješavanje problema Roma na području Nove Gradiške. Nakon uvodnog razgovora o problemima Roma na području Grada sastanak su inicirali gradonačelnik Josip Vuković i predsjednici Županijskog i Gradskog vijeća (Slav. Brod) Romske nacionalne manjine u novom sazivu Ibrahim Gushani i Robert Radić te predsjednik novosnovane udruge Roma u Novoj Gradiški (Yekippe - Jedinstvo) Mirsad Dedić.

Sastanku su bili nazočni predstavnici 4 područja oko kojih se vrte problemi Roma: školstva (osnovne i srednje škole, dječji vrtići), zdravstva i socijalne skrbi (Zavod za javno zdravstvo, Centar za socijalnu skrb, Crveni križ ), stanovanja, zapošljavanja i statusnih pitanja (Služba za prostorno uređenje-Ispostava Nova Gradiška, Policijska postaja Nova Gradiška, HZZ) te komunalne infrastrukture (Slavča, HEP). U ime Vlade RH sastanku je bio nazočan ravnatelj Uprave za nacionalne manjine pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Mirko Marković (također i član Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome).

ZA ROMSKA PRAVA POSTOJE I OBAVEZE ROMA
- Osnovni problem Roma je neizjašnjavanje svoje nacionalne pripadnosti zbog čega s jedne strane postoje brojni problemi romske populacije a s druge, kada se ti problemi pokušavaju riješiti - ne postoje Romi. U Slavonskom Brodu je oko tisuću Roma od kojih se tako izjašnjava jedva polovica, u Novoj Gradiški je približno 300 Roma a samo 14 ih se do danas izjasnilo kao Romi. S ovim se problemom možemo sami suočiti ali s problemima Roma i zajednice u kojima žive ne možemo, zato trebamo vašu pomoć, rekao je Ibrahim Gushani na početku sastanka.
- Romi su najranjivija socijalna skupina, problematična i prema sebi i prema zajednici u kojoj žive. Mi polazimo od toga da u Hrvatskoj postoje zakonske pretpostavke i dovoljno sredstava u RH i kroz EU fondove za rješavanje problema Roma ali pod uvjetom da se Romi tako i deklariraju te da uz romska prava moraju preuzeti i obaveze prema zajednici . Ne možemo tražiti legalizaciju romskih naselja i gradnju komunalne infrastrukture ako nema Roma, ako Romi ne šalju djecu u školu, ako se ne žele socijalizirati na vrijednosti zajednice u kojoj žive. Te probleme moramo rješavati zajednički i pomoći jedni drugima, vi kao predstavnici zajednice i mi kao legitimni predstavnici Roma, kazao je Gushani.

VELIKA ULOGA LOKALNIH ZAJEDNICA
O programima Ministarstva znanosti i provedbi nacionalnog programa za Rome govorio je Mirko Marković, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine pri Ministarstvu znanosti.
- Programa za Rome i sredstava za njihovu provedbu ne nedostaje - napravljeni su određeni pomaci, ne dovoljni , ali toliki da možemo reći kako je položaj Roma u RH bolji nego u zemljama okruženja. U RH smo 2004.g. imali pri Ministarstvu 24 stipendista (22 za SSS i 2 Romkinje za visokoškolske programe), danas ih imamo 360; jedna Romkinja pohađa već drugi fakultet jer je odlična studentica i jer joj stipendija to omogućuje. Posebnu pažnju posvećujemo romskoj djeci kroz dva programa: program predškole i program produženog boravka, pri čemu za boravak djece u vrtićima Ministarstvo sufinancira roditeljski dio financijske obaveze (ukupno osigurano 1,3 milijuna kn). Uz sve primjere dobre prakse, 2009.g. nismo uspjeli povući 500 tisuća eura bespovratnih sredstava od EU Fonda za obrazovanje Roma (REF - Roma Education Fund, fondacija registrirana u Švicarskoj i Mađarskoj) jer u Hrvatskoj nismo mogli pronaći dovoljan broj partnera za provedbu tih programa. Riječ je o obrazovnim programima u školskim ustanovama u kojima Romi nisu segregirani u posebne razrede. Veliku ulogu mogu odigrati i jedinice lokalne samouprave koje kroz EU fondove mogu osigurati sredstva za rješavanje brojnih problema Roma. Ovakav način rješavanja problema, kao što je ovaj sastanak u Novoj Gradiški je primjer dobre prakse, kazao je Marković.

Nakon što je Mirko Golovrški (ravnatelj OŠ Mato Lovrak) dotaknuo tek manji dio problema vezanih uz školstvo, a pogotovo kada se prešlo na gorući problem nedostajuće komunalne infrastrukture u romskim naseljima, povjerenstvo je usvojilo prijedlog Davora Rukavine (Slavča) da rad nastavi konkretnim razgovorima po radnim skupinama za svako područje kako bi se što prije usvojili konkretni zaključci i što žurnije počeli rješavati problemi.
Za koordinaciju sastanaka svih radnih skupina zadužen je Grad Nova Gradiška.

Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.