Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Predstavljena knjiga “Sunčica”

Go down

Predstavljena knjiga “Sunčica” Empty Predstavljena knjiga “Sunčica”

Postaj by Admin 11.11.11 13:09

Predstavljena knjiga “Sunčica” P1000061-300x225

Predstavljena knjiga “Sunčica”
Ivanka Herceg

U organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice “Grigor Vitez” Gornji Bogićevci redovito svake godine obilježavaju 20-u godišnjicu stradavanja grada heroja – Vukovara. Tako su u Mjesecu hrvatske knjige u četvrtak 10. studenog upriličili predstavljanje knjige “Sunčica” autorice i urednice Marije Slišković predsjednice Udruge “Žene u Domovinskom ratu”.

U knjizi je objavljeno 14 istinitih svjedočanstava žrtava ratnog zločina i proživljenih patnji zatočenih žena u Vukovaru i okolici tijekom Domovinskog rata za vrijeme agresije Srbije i JNA na Hrvatsku.

O knjizi je govorila autorica, a Ružica Erdelji jedna od žrtava ratnog zločina u Domovinskom ratu i svjedočila. Predstavljanje knjige upotpunili su recitalima i prigodnim glazbenim izvedbama učenici OŠ “Okučani” i Osnovne glazbene škole “Učilišta Relković” iz Nove Gradiške.

Svjedočiti da se ne zaboravi

- I mi smo pretrpjeli razaranja tijekom Domovinskog rata, kao i prognanički život, no ništa se ne može usporediti sa žrtvom Vukovara. Kako bi istina o Domovinskom ratu uvijek bila živa i kako bismo djecu naučili poštovati svaku žrtvu za slobodu Hrvatske redovito obilježavamo i stradanje Vukovara – naglasila je Jasminka Klarić voditeljica Narodne knjižnice. Također je dodala kako su željeli pokazati i ulogu žene u Domovinskom ratu. – Unatoč svemu što su propatile i podnijele ostale su čvrste. I baš takvima trebamo odati priznanje, jer su svoju žrtvu ugradile u temelje slobode ove zemlje – istaknula je Jasminka Klarić.

Riječ autorice

- Knjigu “Sunčica” posvećujemo svim ženama koje su bile u rukama pomračenih osvajačkih umova i koje su najstrašnijom žrtvom podnijele cijenu naše slobode – naglasila je Marija Slišković dodajući kako uz obilježavanje 20-e obljetnice stradanja obilježavamo i 20. godina šutnje o ratnim zločinima 91. godine nad ženama Vukovara.

- Država Hrvatska nije pokrenula procesuiranje ratnog zločina nad ženama. Događa se nešto nezamislivo! Pozivati se na pravnu državu ili na državne institucije, a imati potpuno prešućivanje odgovornosti za ratni zločin je nešto što je nedopustivo i kršenje međunarodnog prava. Cilj nam je i da žene dobiju status žrtve nad kojom je počinjen ratni zločin, dakle one moraju imati ne 20, 30, 40, 50 % kako se vode civilne žrtve nego 100 postotni invaliditet posebne kategorije – istakla je Marija Slišković.

Na knjigu “Sunčica” gleda se na drugačiji način i prema autoričinim riječima nisu pozivani samo radi promocije. – Pridružuju nam se predstavnici institucija, Povjerenstva za ravnopravnost spolova, knjižnice, predstavnici vlasti što potvrđuje činjenicu kako je naš narod uvijek davao podršku žrtvama, a posebice se to odnosi na Vukovar. Samo treba javno govoriti i svjedočiti. I Gornji Bogićevci su potvrda o Hrvatskoj koja je unatoč razaranju i mržnji, htijenju da nas ne bude, iznikla i to samo svojom snagom. Nije točno da je kod nas više lošeg nego dobroga. Hrvatska ima puno dobroga samo treba osloboditi prostor da se to čuje – istakla je Marija Slišković.

Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics
» Knjiga

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.