Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Tradicionalno Martinje u Starom Petrovom Selu

Go down

Tradicionalno Martinje u Starom Petrovom Selu Empty Tradicionalno Martinje u Starom Petrovom Selu

Postaj by Admin 14.11.11 10:43

Tradicionalno Martinje u Starom Petrovom Selu P10001201-300x225

Tradicionalno Martinje u Starom Petrovom Selu
Ivanka Herceg

U organizaciji Udruge vinogradara i voćara “Sveti Vinko” Staro Petrovo Selo i pod pokroviteljstvom općine u subotu 12. studenog održana je martinjska zabava.

Uz bogat slavonski stol predstavilo se osam vinara ove Udruge: Dubiel, Knežević, Plavac, Kočijašević, Selihar, Posavčević, Turkalj, Pavlagić. Mošt je “kršten”, a večer nastavljena uz TS “Satir” i bogatu tombolu.

- Ovo je osmo Martinje u Starom Petrovom Selu, pa iako se u našem kraju više štuje sv. Vinko mi polako, ali sigurno stvaramo i tradiciju Martinja. Vrijedni vinogradari i voćari tijekom godine teško rade, pa smo zaslužili taj trud zajedništvom i proslaviti sa svojim gostima. Ponosan sam, dvorana je puna ( 250 gostiju), a kvalitetom vina dokazujemo da staropetrovoselski kraj ima velike mnogućnosti u razvoju vinogradarstva. Djedovi i roditelji su nam ostavili zemlju, vinograde, voćnjake, a mi ćemo čuvati tradiciju i biti posnosni što smo sinovi ovog kraja. I to je jedan od razloga zašto se večeras veselimo – naglasio je Vladimir Plavac, predsjednik Udruge vinogradara i voćara sv. Vinko.

Mi smo bili gosti obitelji Ivana Kneževića koji iza sebe ima 30. godina iskustva u vinogradarstvu i vinarstvu. Prošao je s drugim članovima Udruge edukaciju i kaže da je to puno pomoglo u proizvodnji kvalitetnijih vina. – Martinje je završetak vinogradarskog posla. Sada se više radi u podrumima i tako će biti do sv. Vinka i nove vinogradarske godine. – Nikada ne stajemo, ali obnavljamo i tradiciju – istaknuo je Knežević.

- Ljudi se vraćaju vinima podneblja u kojem žive i to je pozitivno, a zadovoljan sam i suradnjom s domaćim ugostiteljima jer sve više u restoranima nude vina našega kraja – kaže nam mladi vinogradar Ivica Turkalj koji Martinje ne propušta.

Obiteljsku tradiciju vinogradarstva i voćarstva nastavio je iz hobija i načelnik općine Željko Kočijašević. – Obnovio sam nasade, unaprijedio tehnologiju, a to je i bio jedan od ciljeva Udruge kako bismo na području cijele općine pomogli onima koji se ovim poslom bave – istaknuo je načelnik.

Vinogradar s najevćim površinama je Alojz Dubiel. Pod vinogradima ima 18 hektara zemljišta. -Činjenica je da se unazad desetak godina dogodio veliki iskorak u kvaliteti vina na našem području, pa iako imamo teškoća, upiti za kupnju dolaze i izvan granica Hrvatske. Šansu vidim u EU. A što se Martinja tiče, stvaramo tradiciju. Moram priznati da nam ide sve bolje i bolje – rekao nam je Dubiel.

I kao što nam rekoše vinogradari, sada će u prvi pretok vina. U podrumima ih čeka novi posao, pa će tako do Vinkova i prvih rezidbi.

Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.