Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Strip

+4
emtec32
dreamer
M
billy
8 posters

Stranica 3 / 4. Previous  1, 2, 3, 4  Next

Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by billy 08.10.08 16:10

CONAN

Strip - Page 3 ConanMarvel6_27082004

“ – Znaj, o Prinče, da je u vremenu između trenutaka kada su oceani progutali Atlantidu i njene sjajne gradove, i vremena u kojima su se uzdizali Sinovi Aryasa, postojalo Doba nedosanjano, kada su se blistava kraljevstva protezala preko cijelog svijeta kao plavi ogrtači među zvijezdama – Nemedia, Ophir, Brythunia, , Zamora sa svojim tamnokosim ženama i misterioznim kulama u kojima su prebivali pauci, Zingara sa svojim viteštvom, Koth, koji je graničio s pitomom zemljom Shema, Stygia sa svojim sablasnim gradovima, Hyrkania čiji su jahači nosili čelik i svilu i zlato. Ali najopasnije kraljevstvo na svijetu je bila Aquilonia, nadmoćno vladajući na uspavanom zapadu. Ovamo je došao Conan iz Cimmerije, crne kose, prkosnih očiju, s mačem u ruci, lopov, pljačkaš, ubojica, s ogromnom tugom i ogromnim veseljem, kako bi zgazio draguljima optočena prijestolja na Zemlji svojim ogromnim stopalima. ”

Tako započinje jedna od najvećih fantasy avantura u svijetu stripa. Još u vrijeme kad nije stvorena fenomenalna saga o «Gospodaru prstenova», stvoren je žanr pravog fantasya od tzv. usamljenog vizionara Roberta E. Howarda – oca fantasy žanra. Conan je jedan od rijetkih likova stripa koji je iz književnosti prešao u svijet stripa, a njegova prva pojava datira još iz 1932. godine, šest godina prije pojave «Gospodara prstenova».

Strip - Page 3 Images%5Cconannorem

Robert Edvard Howard (1906. - 1936.), je teksaški pisac koji se smatra začetnikom “mač i magija” (sword and sorcery) fantastike. On je ovu vrstu “bajke” odvojio od dotadašnjih, tipa “i živjeli su sretno do kraja života” bajki. Kao dječak bio je vrlo inteligentan i kao takav bio je često predmet zadirkivanja drugih dječaka. To ga je navelo da se okrene sportu, preciznije boksu i bodibildingu. Ubrzo je izgledao kao i junaci koje će nešto kasnije izmisliti. On je 1923. godine počeo da piše za u to vrijeme vrlo popularni časopis Weird Tales (čudne priče). Oprobao se u mnogim žanrovima: horor (Pigeons from Hell, Worms of the Earth), orijentalne avanture (The Lost Valley of iskander, Swords of Shahrazar), komični (A Gent from Bear Creek) i klasični western (The Last Ride, The Vultures of Whapeton), boks (The Iron Man). Howard-ove priče o Conan, King Kull, Bran Mak Morn, Turlogh O'Brien i Solomon Kane-u su stvorile i definirale žanr “mač i magija”. U prosincu 1932. pojavila se prva priča o Konanu. Ta prva priča “The Phoenix on the Sword” je ustvari jedna prepravljena priča o King Kull-u “By This Axe I Rule”. Prije nego što je počeo da piše o svojim herojima, on ih je smjestio u izmišljeno doba koje je on nazvao Hiborijansko (Hyborian Age), 12 000 godina prije danas i 8 000 godina poslije potonuća Atlantide. Svi njegovi heroji; Conan, King Kull, Solomon Kane... su velike snage i jake volje. Sam Howard je objasnio svoje junake: “ Jednostavno je. Ubacite ih u nevolju, i ne očekujete od njih da zamaraju mozgove smišljajući pametne načine da se iz nje izvuku. Oni su glupi da urade bilo šta osim da sijeku i ubadaju do svog spasa”. Kraj Howard-ovog života je prilično tragičan. Njegova majka se teško razboljela 1935. i stalno je ulazila i izlazila iz kome, ali stanje se pogoršavalo. Ujutro 11.06.1936. je od dežurne sestre u bolnici dobio negativan odgovor na pitanje da li će njegova majka ikada izaći iz kome. Otišao je do svoje kancelarije otkucao:

“All fled, all done
So lift me on the pyre.
The feast is over
And the lamps expire.”

Pokušao je samoubojstvo u svojim kolima, ispalivši metak u glavu. Umro je u komi osam sati kasnije. Njegova majka je preminula sledećeg dana. Sahranjeni su zajedno 14.06.1936.

Poslije Howardove smrti sam žanr “mač i magija” je pomalo zamro iako je Howard imao dva velika sljedbenika koji su nastavili tamo gde je on stao. L. Sprague de Camp (koji je dobio prava na Howardove rukopise) i Lin Carter su napisali dosta priča o Conanu. Neke su u stvari samo prerađene priče o drugim Howardovim junacima, a neke Howardova nedovršena dela. Kao što sam već rekao žanr je bio pomalo zaboravljen, i tako je bilo sve do Tolkienovih ‘’Gospodara prstenova”. “Mač i magija” kao i njegov najveći junak su ponovo “oživjeli

Ono što nas najviše interesira dogodilo se u listopadu 1970. godine kada je jedan od najvećih američkih izdavača stripova, “Marvel”, izdao prvi broj (u srpnju 1970. izašao je nulti broj) serijala Conan the Barbarian. Umjesto da vam pišem o stripu dajem vam sken zadnje strane poslednjeg sveske regularnog Conan the Barbarian br. 275 simbolično nazvanog “The End” (mada, poslije njega je u drugim serijama izašlo još 70-ak raznih naslova). Na toj strani je “oproštajni” govor koji je napisao Roy Thomas, čovjek koji je sve i započeo 25 godina ranije.

Scenarist Roy Thomas (od 1965. počeo raditi za Marvel i to Osvetnike i X-Man) se udružuje sa mladim momkom Barryem Windsorom-Smithom (u to vrijeme je Barry još bio novak u svom poslu i dotad je napravio par naslovnica X-Mena, te tri Daredevila) i zajedničkim snagama udahnjuju život novom Marvelovom junaku – Conanu Barbarinu. Barryev Conan je bio daleko od onoga kakvog ga svi ljubitelji stripa danas poznaju, po Buscemi, no čitatelji su ga odmah prihvatili zbog sasvim novog pristupa liku i stvaranju novog žanra tzv. barbarskih stripova. Tome je pridonijela i uspješna adaptacija Roya Tomasa i njegovih originalnih i zanimljivih priča, kombiniranih sa detaljnom umjetnošću Barrya.

Nakon 24 broja dvojca Thomas – Smith, počinje novo i produktivnije doba za divljeg barbara, jer se kao novi crtač pojavljuje John Buscema. On je prije svog najpoznatijeg lika radio na «Roy Rogersu» i Zamjeniku (The Deputy), kasnije i na svim važnijim glavnim likovima Marvela kao što su – Osvetnici, Nevjerojatni Hulk, Srebrni Letač i Fantastična četvorka. Također je prije Conana napisao bestseller knjigu «Kako crtati stripove na Marvelov način». Prvu epizodu Conana je nacrtao 1973. godine (br. 25). Evo što je rekao novinaru «Between the Panels» sama legenda Buscema :

“- Tada sam dobio Conana, koji je bio moje dijete. Nikad nisam uživao crtati super heroje; Conan nije imao super moći. Sviđala mi se ideja da sam izmišljam svoju pozadinu. Mrzim crtati zgrade. Mrzim crtati automobile, bilo što mehaničko. Sa Conanom me ništa nije moglo suzbiti. Nitko vam nije govorio da nacrtate pušku ili pištolj. Samo nacrtate mač, bilo koju vrstu mača koja vam padne na pamet. Nitko vam nije mogao reći da je to krivo, jer oni ne postoje. ”

Conan je sin kovača, rođen na bojnom polju (između njegovog plemena i vanirske pljačkaške horde) i odrastao na hladnom sjeveru Cimmerije. Njegove prve avanture počinju nešto prije petnaeste godine života. Buscema je bio bliži stvarnom liku kakvog su zamišljali mnogi Howardovi obožavatelji. Conan je kod Busceme bio pravom riječju barbar – bujne crne kose, mrgodne plave oči, visok stas, većinom polugol sa kožuhom preko slabina i sa mišićima što sežu ubojito oružje… Conan je bio usamljenik sa vrlo malo prijatelja, koji je ljubovao sa mnogim ženama, ali samo je jedna bila kraljica njegovog srca – Belit, kraljica Crne Obale.Predviđeno je da će postati kraljem snagom svojih mišića (naposljetku biva – kraljem Aquilonije, ima ženu Zenobiju i sina Conna). Njegov je bog – Crom, koji živi na planini i malo mari za ljude (on je strog i nema ljubavi, no kada se čovjek rodi, obdaruje ga snagom za preživljavanjem i za ubijanje). Poslije Busceme su se izredala još mnoga slavna imena od kojih bih želio izdvojiti nekoliko koji su pogodili Buscemovu bit Conana Barbara – Ernie Chan (znan kao Ernesto Chan; prije radio za DC Comics kao Ernie Chua na «Claw the Unconquered»; studirao sa Johnom Buscemom), Tony DeZuniga (crtao Conana 8 godina, kasnije epizode i epizode gdje postaje kralj; uvijek koristio drukčije tonove za završetak svojih crteža), Sal Buscema (Johnov brat), Joe Jusko, Dave Simons, Alfredo Alcala, Gill Kane,
U jeku svoje popularnosti Conan dobiva priliku 1982. godine da se dokaže i na filmskom platnu i to još kako. Udruživši snage John Millius kao režiser, Oliver Stone kao scenarista, skladatelj (meni jedan od najdražih soundtrackova uz Conana su i Vangelisov «Blade Runner», te svaki opus Ennia Moricconea) Basil Poledouris, te Arnold Schwarzenegger kao Conan glavom i bradom. Arnie je bio pravi pogodak i pljunuti Conan. Film uživa kultni status kod većina ljubitelja filmske umjetnosti (jedan od rijetkih fantasy filmova koji je uspio pretočiti svu čar izmišljenog svijeta; film je bio neprikosnoven na vrhu tog žanra sve dok nisu došli fenomenalni «Gospodar prstenova»). Kasnije je i snimljen i slabiji nastavak (krivnja je sva na producentu Dinu de Laurentiisu).

Conan je izlazio u raznim serijama i do sada je skupio preko 600 naslova (ne računajući reprinte). Trenutno stanje stvari je to da je “Marvel” potpuno obustavio izdavanje Conana kojeg zatim preuzima Dark Horse koji nastavlja sa novim avanturama ujedno reprintirajući stare u elegantnim trade paperback izdanjima, govori se i o trećem djelu filmskog Conana, knjige i dalje izlaze… Kod nas je Conan također izlazio u raznim serijama: Stripoteka, mali i veliki Marvel, Konan Saga, Slobodna Dalmacija, Maverick, MarketPrint. Najgora stvar je što je skoro pola objavljenih naslova izdato po dva puta u različitim edicijama, ali nema nikakvih najava da bi neko želio da počne ili nastavi sa izdavanjem omiljenog nam barbarina. Priču o Conanu je najbolje završiti riječima :

“ – Tko god da Conanu stane na put, bio čovjek ili demon, čarobnjak ili ratnik, mora se suočiti s njegovom snagom rođenog barbarina i smjelošću koja ga uvijek gura u nove pustolovine

RECENZIRANO OD mojih prijatelja Igor Knežević & Virgil Vukšić
billy
billy
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 2522
Age : 51
Location : Svicarska
Registration date : 09.03.2008

http://www.ngnewave.info/

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by billy 24.10.08 16:04

sinoc u sitne sate procitah ovo epsko djelo marvelove kovacnice ..tvrdi uvez, miris novih i neprocitanih stranica , simbioza izmedu pogleda, videnja i razumjevanja ..neopisivo i novcem nekupljivo iskustvo..ako ste freak za strip..heh

Strip - Page 3 NEWAVNIL001_cov_col-703005

najmocniji likovi Marvelovog univerzuma , tako samodopadni i tako podlozni svojim vlastitim demonima ..prelijepo.
billy
billy
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 2522
Age : 51
Location : Svicarska
Registration date : 09.03.2008

http://www.ngnewave.info/

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by Insomnia 25.10.08 9:07

billy je napisao/la: Mister No

Znam da oni koji se osjecaju stripofilima posebno vole ovog lika..ja takoderStrip - Page 3 MisterNoStrip - Page 3 Mister_no006Strip - Page 3 MisterNoINTER

definitivno jedan od najdražih mi i najboljih stripova
Mister No i njegov vijerni pajper...
drag mi je jer u svakom nastavku dobije batina....
Insomnia
Insomnia
Ambiciozni član
Ambiciozni član

Male
Broj postova : 125
Age : 43
Location : Nova Gradiška/Slavonski Brod
Registration date : 02.01.2008

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by billy 25.10.08 9:35

Insomnia je napisao/la:
billy je napisao/la: Mister No

Znam da oni koji se osjecaju stripofilima posebno vole ovog lika..ja takoderStrip - Page 3 MisterNoStrip - Page 3 Mister_no006Strip - Page 3 MisterNoINTER

definitivno jedan od najdražih mi i najboljih stripova
Mister No i njegov vijerni pajper...
drag mi je jer u svakom nastavku dobije batina....
zaboravio si krügera koji zajedno sa njim dobija batine..dvojac iz snova greeny
billy
billy
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 2522
Age : 51
Location : Svicarska
Registration date : 09.03.2008

http://www.ngnewave.info/

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by Insomnia 25.10.08 9:43

billy je napisao/la:
Insomnia je napisao/la:
billy je napisao/la: Mister No

Znam da oni koji se osjecaju stripofilima posebno vole ovog lika..ja takoderStrip - Page 3 MisterNoStrip - Page 3 Mister_no006Strip - Page 3 MisterNoINTER

definitivno jedan od najdražih mi i najboljih stripova
Mister No i njegov vijerni pajper...
drag mi je jer u svakom nastavku dobije batina....
zaboravio si krügera koji zajedno sa njim dobija batine..dvojac iz snova greeny

ma nabolji su
ni Zagor i Chico Felipe Cayetano Lopez y Martinez y Gonzales ili skraćeno Chico nisu tolikoo dobar tandem..
Insomnia
Insomnia
Ambiciozni član
Ambiciozni član

Male
Broj postova : 125
Age : 43
Location : Nova Gradiška/Slavonski Brod
Registration date : 02.01.2008

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by billy 25.10.08 9:45

Insomnia je napisao/la:
billy je napisao/la:
Insomnia je napisao/la:
billy je napisao/la: Mister No

Znam da oni koji se osjecaju stripofilima posebno vole ovog lika..ja takoderStrip - Page 3 MisterNoStrip - Page 3 Mister_no006Strip - Page 3 MisterNoINTER

definitivno jedan od najdražih mi i najboljih stripova
Mister No i njegov vijerni pajper...
drag mi je jer u svakom nastavku dobije batina....
zaboravio si krügera koji zajedno sa njim dobija batine..dvojac iz snova greeny

ma nabolji su
ni Zagor i Chico Felipe Cayetano Lopez y Martinez y Gonzales ili skraćeno Chico nisu tolikoo dobar tandem..
slazem se :cheers2:
billy
billy
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 2522
Age : 51
Location : Svicarska
Registration date : 09.03.2008

http://www.ngnewave.info/

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by Gost 25.10.08 10:44

Strip - Page 3 Grunf-manji

lol!

Gost
Gost


[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by billy 25.10.08 11:43

Helena je napisao/la:Strip - Page 3 Grunf-manji

lol!
pronadite se Strip - Page 3 Tnt
billy
billy
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 2522
Age : 51
Location : Svicarska
Registration date : 09.03.2008

http://www.ngnewave.info/

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by billy 09.11.08 9:35

Mandrak

Strip - Page 3 MD_DNNO_1

Dakle radi se o istom tvorcu koji je potpisao i izvrsnog Fantoma Lee Falk-u te naravno o neizbjeznom stripu iz nasega djetinjstva .
Mandrak madionicar je spoj izmedu gentlemana , detektiva i iluzionista koji stoji na strani dobra a uziva u svemu onome u cemu danas uziva i james bond.
Lijepa pratilja , odani i snazni prijatelj tjelohranitelj i neizmjerna raskos osobnog dvorca Xanadu .
Odlican strip kojeg ponekad sa nostalgijom uzmem iz kolekcije i prelistavam ga sa ocima djeteta.
strip je prvi put objavljen davne 1934 a kod nas je izmedu ostalog izlazio i u super stripu.

Strip - Page 3 Mandrake
billy
billy
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 2522
Age : 51
Location : Svicarska
Registration date : 09.03.2008

http://www.ngnewave.info/

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by billy 12.11.08 20:08

Martin Mystere

Detektiv nemogucega i uz dylana strip koji je donio revoluciju u spoju paranormalnoga sa detektivskim u ovom mediju.
poslusajmo dakle njegovu pricu.

Druga polovina sedamdesetih godina (sada već) prošlog stoljeća vrijeme je velikih kulturnih i socijalnih promjena u Europi i SAD. Vrijeme je to kad su poratne rane već definitivno zacijelile, nagovještavajući novi svjetki poredak. Otvarala su se nova radna mjesta, životni je standard rastao, a razna su čuda tehnike postajala dio svakodnevnice prosječne obitelji. Moji će se vršnjaci prisjetiti i prvih limenki Coca-Cole koju je neki strani turist bacio u košaru za otpatke (a mi je, kad to nitko nije vidio, izvadili i ponosno izložili na regalu u dnevnoj sobi), prvog kolor televizora ili možda novo uvedene telefonske linije, koja je okupila čitavu obitelj (a i manje sretne, ali zato zavidne susjede). Vrijeme je to kad mediji (posebno televizija) imaju sve veću ulogu u društvu, Punk kultura i avantgardna književnost već su stasale na pepelu Hippie tradicije, a zlatno doba Hollywooda i Western kao njegov klasičan uzorak, bili su već dio povijesti. Zanimanje javnosti okrenulo se nekim novim temama, prije svega hladnoratovskim intrigama, krimi pričama, NLO euforiji, misterijama, hororu… Posebno u Italiji, to je bilo vrijeme velikog gospodarskog procvata. Od siromašne mediteranske zemlje transformairala se u industrijski razvijenu državu zapadnoeuropske provenijencije. Vlada ukida monopol na televiziju i preko noći se rađaju nebrojene privatne stanice koje danonoćno nude različite sadržaje. Tržište je stripova, stoga, bilo ozbiljno ugroženo, pa se pojavila potreba za novim junacima, koji bi redefiinirali taj medij i srušili dotadašnje stereotipe.

U tom kulturnom i povijesnom miljeu, iz pera vrsnog talijanskog scenariste Alfreda Castellija, a po likovnom predlošku crtača Giancarla Alessandrinija, nastala je 1978. (a prvi broj je izašao 1982.) saga o Martinu Mystereu, zaljubljeniku u enigme koje tzv. službena znanost niječe ili pogrešno tumači. Castelli nam već u samom početku predstavlja Martina kao svestranog znanstvenika obdarenog širokom kulturom i neizlječivom znatiželjom. On je arheolog i antropolog, a istovremeno i stručnjak za kompjutere, koji brzo i lako prihvaća nove tehnološke koncepte. Vrsni je poznavalac umjetnosti (u Firenci je studirao povijest umjetnosti) i strastveni kolekcionar starih (a i novijih) knjiga, umjetnina i neobičnih artefakata. Fasciniran je ljudskom civilizacijom u svim njenim pojavnim oblicima; posjeduje zapanjujuće znanje o nebrojenim povijesnim i zemljopisnim činjenicama, kao antropolog dobro je upućen u etnologiju i etnografiju, poznaje mitologiju, religiju i povijest magije, a poznaje i mnoge suvremene jezike, stare alfabete i tajne kodove… U mladosti je proveo neko vrijeme na Tibetu, gdje je pod spiritualnim vodstvom Koota Hoomija stekao treće oko. Od njega je dobio i petnaest tisuća godina staro oružje koje ispušta paralizirajuće zrake, za bilo koga drugog osim njega praznu kutija bez ikakve funkcije. Pored svega navedenog, treba dodati i to da je atletske građe, a da se u opasnim situacijama, od obične ulične tučnjave do preživljavanja u nemogućim vanjskim uvjetima, snalazi instinktom i spretnošću klasičnog akcijskog junaka.

Castelli, međutim, nije imao namjeru stvoriti superjunaka. Zbog toga mu je pored navedenih intelektualnih, kulturnih, ezoteričnih i fizičkih kvaliteta, nadjenuo i mnoštvo (navodno, uglavnom svojih vlastitih) mana i sitnih ljudskih slabosti. Dobar stari stric Marty se voli šaliti na svoj račun, ne srameći se svog straha od starenja (ili, kako to on kaže, kompleksa Petra Pana). On je tašt, voli voditi glavnu riječ u diskusijama, šepureći se svojim znanjem i često ne dopuštajući sugovorniku da dođe do riječi. Unatoč svojoj klasičnoj naobrazbi i smislu za lijepo, vrlo je sklon triviji. On sakuplja razne reklamne drangulije sa svojim likom sumnjive estetske vrijednosti (bedževi, figurice), a tu su redovito i novinski isječci o njegovim pustolovinama itd. Kao svaki muškarac vulgaris on uživa u društvu dama i ne propušta priliku za diskretno (ili malo manje diskretno) očijukanje. On je u principu ipak vjeran svojoj dugogodišnjoj vjerenici Diani Lombard, a njegovi su izleti više nešto što se ponekad da naslutiti, nego nešto što se stvarano događa. Martina je lijepo imati za prijatelja. Čak i na poziv potpunog stranca spreman je uputiti se u avanturu na drugom kraju globusa. S druge strane, on je noćna mora za Aarona, producenta njegovih televizijskih emisija Mystereove misterije, ili pak za izdavače njegovih mnogobrojnih bestsellera. Martin nije osoba koja se da disciplinirati, a još manje netko tko rado obavlja dosadan paperwork (što je, na žalost, najveći dio aktivnosti svakog znanstvenika). Zbog toga koristi svaki izgovor da odgodi ili prekine započeti posao, te vrlo često kasni sa svojim obavezama (kao i yours truely s ovim tekstom). Castelli je, stoga, stvorio lik s uobičajenim ljudskim nedostatcima, koji ga čitateljstvu čine još uvjerljivijim i nadasve simpatičnijim. On je do te mjere humaniziran, da se čini stvarnom osobom, a Castelli ima ulogu njegovog biografa.

U duhu dobre stripovske tradicije, po kojoj jednog junaka još zanimljivjim čine njegovi prijatelji, a neustrašivijim njegovi neprijatelji, u epizodama Martina Mysterea susrećemo plejadu markantnih likova. U prvom redu tu su njegova vječna zaručnica, privlačna i racionalna Diana Lombard i nerazdvojni asistent i najbolji prijatelj, civilizirani neandertalac Java. Pri rješavanju svojih nemogućih slučajeva, on uvijek može računati na logističku podršku newyorške policije pod vodstvom inspektora Travisa, dok često biva zamoljen rješavati najnevjerojatnije zagonetke za račun Chrisa Towersa, funkcionera tajne službe i zapovjednika misteriozne baze Drugdje. Transcendentan štih serijalu daje već spomenuti guru Koot Hoomi, a bilo bi šteta ispustiti i zanosnu plavokosu Angie, san gotovo svakog modernog muškarca…
Među lošim momcima treba istaknuti zloglasnu tajnu organizaciju Ljudi u crnom, koja, ne mareći za eventualne ljudske žrtve (niti u vlastitim redovima), pod svaku cijenu želi očuvati službenu povijest i ustaljeni način mišljenja. Tu je i bivši kolega i prijatelj, a danas njegov najbolji neprijatelj, beskrupulozni Sergej Orloff. Lista neprijatelja je poduža, no spomenimo još i malicioznog Mr. Jinxa, koji je svojim dijaboličnim izumima, efektnim trikovima i nevjerojatnoj sposobnosti da nakon svake (ali stvarno svake) nesreće ponovno uskrsne, čitaocima gotovo simpatičan.

Same priče strukturirane su tako da sadrže mnogo narativnih stilova i još više neobičnih tema. U Martinovim epizodama čitali smo o neobičnim događajima poput misteriozne eksplozije u Tunguski 1908. godine. Vidjeli smo Nessie i upoznali njenog manje simpatičnog australskog rođaka Moha-Mohu. Saznali smo pravu priču o Frankensteinu i svjedočili o interviewu s jednim vampirom mnogo godina prije nego što je snimljen istoimeni hollywoodski spektakl. Martin nas je zaprepastio istinom o Kralju Arturu i vitezovima Okruglog stola, Stonehengeu i legendarnom keltskom čarobnjaku Merlinu. Poveo nas je na put u tajanstvenu Južnu Ameriku, gdje smo s njim rješavali tajnu Teotihuacana i jedva izvukli živu glavu iz egipatskog (!!!) hrama usred prašume u Belizeu. Odveo nas je on i do piramida u dolini Gize, na Macchu Pichu, u daleki Japan, na egzotične otoke Polinezije, u zelenu Irsku, mističnu Veneciju, Tibet, Mongoliju… Otkrio je da usred Londona doista postoji Neverland u kojem ljudi ne stare i simpatični Petar Pan, zloglasni kapetan Kuka i neodoljiva (ali zločesta) vila Zvončica. Da li ste znali da su Asterix i Obelix u stvari bili vukodlaci, a da je Jetty zapravo potomak “povratnika” iz svemira, koji su mutirali kako bi se prilagodili surovim vanjskim uvjetima? S Martinom smo upoznali ljude s fascinantnim ESP sposobnostima, uvjerili se u moć crne i bijele magije, prisustvovali drevnim druidskim ritualima i ušli u Orfejev hram. Saznali smo da od pamtivijeka razna tajna udruženja kontroliraju svjetske tokove u svakom, pa i njihovom najmanjem segmentu, te da su naša slobodna volja i pravo izbora tek privid i neostvariva utopija. Više smo puta susreli i vanzemaljce, a prisustvovali smo i tragičnoj pogibiji jednog od njih. Ušli smo u svijet fikcijske mitologije, gdje je, polazeći od Platonove legende o Atlantidi, gotovo Tolkienovskom konzisetentnošću ispričana priča o dvije nepomirljive drevne civilizacije i njihovom ratu do konačnog uništenja. Sve to, ali i mnogo, mnogo više, donosi nam ova priča koja kroz regularne i specijalne brojeve, bis izdanja, almanahe, gigante, kratke priče i brojne spin-off serije teče, evo već gotovo dvadeset godina, a u pripremi su i novi serijali.

U narativnom smislu, kad govorimo o sagi o Martinu Mystereu ne možemo izdvojiti jedan žanr koji bi dominirao. U ranijim su epizodama nešto prisutniji elementi klasičnog avanturističkog stripa u egzotičnom ambijentu, koji je u to vrijeme bio vrlo popularan. Tako rani Mystere mnogo više podsjeća na Indianu Jonesa, nego na pomalo konvencionalnog uvaženog profesora. U njegovom kasnijem opusu se često izmijenjuju znanstvena fantastika, horor, triler, magija, i krimi. Baš kao i Martin, tako su i njegove priče stvarne. Iako izmišljene, smještene su u današnje vijeme, u svijetu kakvog dobro poznajemo. Raznim pripovjedačkim tehnikama dokumentiraju se epizode i do najsitnijih detalja vezanih uz manje poznate povijesne događaje, što ih čini još uvjerljivijima. Posebna je pažnja posvećena informativnom aspektu epizoda. Tako imamo priliku saznati i mnogo o stvarnim ljudima, mjestima i događajima iz današnjice, koji služe kao okvir za odvijanje radnje. Sam Martin nije prikazan kao fanatičan lovac na misterije, već kao protagonist vođen željom za spoznajom i kao pragmatičan narator. Neobjašnjive fenomene tumači objektivno, isključivo oslanjajući se na činjenice. Pri tome ne donosi vrijednosne sudove (za ili protiv), već se uglavnom ograničava na to da dokumentira nepoznati događaj (u pravilu, u svom računalu). Kao akter, redovito otkriva dosad nepoznate istine o našoj prošlosti. Međutim, Ljudi u crnom su uvijek korak ispred njega i uništavaju svaki materijalni trag koji bi potvrdio Martinove nevjerojatne teze, imajući pri tome jasnu funkciju održavanja serijala u skladu sa (službenom) realnosti.

Unatoč mnogobrojnim usponima i padovima, Martin Mystere je definitivno jedan od najupečatljivijih Bonellijevih likova, koji je postavio nove žanrovske standarde i stripovske klišee, te s vremenom postao referenca i svojevrsni kult. Stoga ne čudi što je Bonelli 1998. godine odlučio obilježiti stogodišnjicu stripa upravo izdavanjem specijalne epizode Martina Mysterea. Martinovo je pojavljivanje na strip sceni 1982. godine, između ostalog, anticipiralo i čitavu jednu novu garnituru likova nove generacije, koja će četiri godine kasnije započeti s njegovom antitezom, Dylan Dogom, potom 1991. nastaviti s Nathanom Neverom, a kasnije i s nizom drugih. Priča o Martinu je priča koja traje, upravo zato jer je naša planeta neiscrpan izvor neobjašnjenih tajni, a inflatorni razvoj novih tehnologija i spoznaja zasigurno će još dugo, dugo, izazivati znatiželju dobrog starog strica Martyja.

Strip - Page 3 Mm_front
billy
billy
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 2522
Age : 51
Location : Svicarska
Registration date : 09.03.2008

http://www.ngnewave.info/

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by billy 17.11.08 16:21

NATAN NEVER

U lipnju 1991. godine na kioscima širom Italije pojavio se prvi broj Nathan Nevera. Bio je to prvi strip iz Bonellijeve radionice koji se bavio tematikom znanstvene fantastike, a na svu sreću, prvi rezultati bili su odlični tako da je ovaj lik na samom početku stekao široki krug čitatelja.
Sam Sergio Bonelli godinama je bio zaljubljenik u znanstvenu fantastiku, pratio je romane, knjige i filmove te tematike, a osobito su ga oduševljavali filmovi kao što su Blade Runner, Terminator, Alien, stoga je u svojoj izdavačkoj kući želio uvrstiti lik s takvom tematikom. Traženje pravog lika trajalo je dosta dugo, da bi krajem 80-ih konačno dobio na stol zanimljiv scenario sa razrađenom pričom i glavnim likovima. Tvorci Nathan Nevera su Michelle Medda, Antonio Serra i Giuseppe /Bepi/ Vigna poznatiju u strip krugovima kao "Banda sa Sardinije". Za Bonellijevu kuću oni nisi bili stranci, već su iz ranijeg perioda bili poznati kao izvrsni scenaristi nekih od epizoda Dylan Doga , Martin Mysterea i Nick Raidera. Za crtača naslovnica odabir je pao na izvrsnog Claudia Castellinija koji je svoj posao obavljao od prvog do 59-og broja, kasnije ga je zamjenio ništa lošiji Roberto De Angelis.

Nathan Never je bivši policajac sa potresnom prošlošću za koju su vezani bolni događaji. Njegovu ženu Lauru Lorring ubija je zločinac po imenu Ned Mace pred očima njihove kćeri Ann koju potom otima. Nathan uspjeva pronaći kćer čiji um je vidno potresen te se ona zatvara u autizam. Nakon tog potresnog događaja Nathan napušta svoj posao policajca i postaje specijalni agent Alfe. Odabir novog poziva Nathan prihvaća isključivo da bi mogao plaćati liječenje svoje kćeri Ann koja je pod stalnim kliničkim nadzorom u psihijatrijskoj klinici.
Kakav je Nathan? On je junak u tradicionalnom smislu riječi, odlikuje se svojom smirenošću, predan je svom poslu, pomalo je melanholičan i obično smrtno biće bez ikakvih nadprirodnih moći. Vrlo često u svojim pustolovinama izlazi kao gubitnik i nerijetko uspjeva riješiti neke slučajeve isključivo uz pomoć svojih prijatelja. Jedna od zanimljivosti je svakako ta da je Nathan aktivni kolekcionar interesantnih predmeta iz 20. stoljeca, u tu grupu spadaju knjige, stripovi i vinyl koji su u njegovom svijetu prava rijetkost.

Svijet Nathan Nevera je svijet jedne daleke budućnosti koji se počeo iznova graditi 2024. godine nakon nuklearne katastrofe izazvane ljudskom glupošću nuklearnim experimentima u središtu zemlje, čime je došlo do bitne promjene geografskoj izgleda zemlje. Svijet koji gledamo u njegovim pustolovinama je udaljen 150 godina od 2024. godine. Glavni grad u kojem živi je metropolis koji se jednostavno zove "The City". Nalazi se na istočnoj obali Amerike, izgrađen na nekoliko razina. Najniža razina je napuštena tj. nenastanjena godinama i naziva se "No man's land" i idealno je obitavalište najnižeg šljama kao što su kriminalci odbjegli pred zakonom i mutanti.
Mutanti su bića umjetno stvorena da bi zamjenili ljude u najtežim poslovima, kada su "odslužili" svoje zamjenjeni su efikasnijim i profinjenijim robotima. Pokušavalo se istrijebiti ovu vrstu ,ali nikada u potpunosti nije došlo do toga. Udaljeni iz društva, mutanti se pokušavaju okupiti i stvoriti svoje područje. To područje je locirano na otoku "Hell's island".
U 22. stoljeću postoji mnogo različitih vrsta robota, od onih koji rade u tvornicama do »domaćih« koji se isključivo koriste za kućne poslove. U čitavoj toj paleti postoje roboti-konobari, roboti-kopači, roboti-istraživači...Najsofisticiraniji roboti su modeli C-0, praktički cybernetički izrađeni sa vanjske strane organskim materijalom. Oni se uglavnom koriste kao asistenti u programiranju drugih modela koji se šalju u svemir zbog daljnjih istraživanja.

U Nathanovom svijetu dosta toga je uništeno i izopačeno. Usljed promjena geografskog oblika došlo je do promjene reljefa, tako da postoje velika pustinjska prostranstva koja su prekrili staklenici i bitno promjenili lice zemlje. Ti staklenici su ogromne svemirske stanice u kojima se proizvodi hrana koja je potrebna. Proizvodnja hrane je jedan od najunosnijih poslova.
Jedan od glavnih načina zabave je i dalje sport, mnogi tradicionalni sportovi su se zadržali , ali jedan nama nepoznat je najpopularniji. Taj sport nosi naziv Fightball, on je kombinacija hokeja na ledu i košarke. Radi se o krajnje gruboj igri koja zna mijenjati pravila na samom terenu za vrijeme igre.

Nathan je član privatne detektivske agencije Alfa i često sudjeluje u akcijama zajedno sa kolegama iz agencije. Jedna od njih je i Rebecca "Legs" Weaver. Među njima nema nikakvog emocionalnog odnosa već čisto prijateljstvo. Glavne karakteristike ove heroine su oštar jezik, poznavanje borilačkih vještina i rukovanje popriličnim brojem oružja. Spomenimo da je Legs dobila vlastiti serijal i da je vec objavljeno preko 70 epizoda! May & April Frayn, sestre članice agencije ALFA koje svojim atraktivnim izgledom mame uzdahe mnogih muškaraca budučnosti. Sigmund Baginov je kompjutorski stručnjak agencije Alfa niskog rasta i smiješnog izgleda, ali koji je svojim kompjutorskim znanjem nebrojeno puta je pomogao u rješavanju velikih zagonetki. Najzanimljivija karakteristika Sigmunda je mucanje koje se javlja samo dok komunicira sa živim bićima, dok sa kompjutorima nema takvih problema.
Edward Reiser, osim što je Nathanov veliki prijatelj, je istovremeno i njegov šef. Osnivač je agencije Alfa i njen čelni čovjek. Reiserov život i prošlost su protkani velom tajni što se iz epizode u epizodu pomalo otkrivaju. U jednom od prošlih događaja Reiser biva ubijen od grupe terorista, ali... Solomon Darver je novi čovjek na čelu agencije koji zauzima svoje mjesto nakon Reiserove smrti. Pod sumnjivim dolaskom u agenciju nije uspio dobiti naklonost večine agenata. Nathanove sumnje su duboke, i govorka se da je Darver zapravo prerušeni Reiser, no... Janine Spengler je glavna tajnica agencije koja u samom početku gaji velike nade u ljubavnu vezu sa Nathanom, da bi ubrzo shvatila kako je on previše povučen u sebe, te sve ostaje samo na simpatijama. Po karakteru je Janine plaha, ali odlučna, a glavni posao joj je da upućuje sve agente Alfe na zadatke.

Medju neprijateljima sa kojima se Nathan susreo najopasniji je Aristotel Skotos, bogati poslovni čovjek koji se skriva iz religijske organizacije. Nathan se često susreće s njime i dobro su mu poznate prave namjere koje su svode na preuzimanje potpune prevlasti nad planetom.
Tehnodroidi su posebna vrsta poluljudi-polustrojeva gdje je došlo do savršenog stapanja mesa i metala. Ova bića dolaze iz paralelnog svemira u daljnoj budućnosti gdje je Nathan Never vođa pobunjenika. Njegovo ratničko ime u toj budućnosti je Nemo, a zanimljivo je da je njegova kćer Ann potpuno zdrava i sama vođa jednog odreda u borbi protiv Tehnodroida

Strip - Page 3 Nn_front

text by Darkwod Devil
billy
billy
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 2522
Age : 51
Location : Svicarska
Registration date : 09.03.2008

http://www.ngnewave.info/

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by konus 18.11.08 20:07

link na hrpu strip linkova s naglaskom na afordu
http://www.libellus.hr/alanford/af_linkovi.html
konus
konus
Ambiciozni član
Ambiciozni član

Male
Broj postova : 176
Location : NG,Zg
Registration date : 26.01.2008

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by billy 29.11.08 9:51

A sada najpopularniji , najcitaniji i najpoznatiji heroj nasih prostora .
Veliki, jedinstveni i besmrtni ZAGOR

Strip - Page 3 Zg_front

1960. godine susreću se Sergio Bonelli, mladi scenarist i sin Gianluigi Bonellija i Gallieno Ferri, mladi i perspektivni crtač. Vrlo brzo među njima nastaje veliko prijateljstvo koje zatim prelazi i u poslovnu suradnju iz koje se 1961. godine rađa lik interesantnog naziva Zagor ( ustvari radi se o skraćenici od Za-gor Te-nay, što na dijalektu Anglokina znači "Duh sa sjekirom"). Naravno, samo ime nema veze sa stvarnim dijalektom, pretpostavlja se da je Sergio Bonelli uzeo slog "Za" od "Za-La-Mort", popularnog junaka talijanskog nijemog filma, dok se za slog "gor" pretpostavlja da dolazi od "Gordon". Prvobitno ime koje je Sergio Bonelli izabrao je bilo Ajax, po poznatom heroju iz grčkih mitova, ali je od njega odustao kad je vidio da postoji deterdžent istog imena!

Glavne odrednice ovog junaka su pustolovina i akcija, uz primjese horora, kriminalistike i pogotovo u zadnje vrijeme fantastike. Inspirirani nekim strip junacima ( Superman, Tarzan ...) Sergio Bonelli i Gallieno Ferri stvorili su lik atletskog izgleda, velikih fizičkih predispozicija i zanimljivog prepoznatljivog kostima. Vremenski period u kojem se odvijaju pustolovine je prva polovica 19. stoljeća, točnije period između 1820. i 1840. godine na području Sjeverne Amerike. Glavno mjesto radnje u Zagorovom svijetu je Darkwood, Zagorovo kraljevstvo, izmišljena šuma smještena na području Sjeverne Amerike u blizini Velikih jezera i Kanade, u kojoj Zagor obitava smješten u kolibi na malenom otočiću u Darkwoodskoj močvari, okružena živim pjeskom koji drži na distanci mnoge nepozvane goste! Darkwood osim močvare predstavlja veliko područje u kojem obitavaju mnoga indijanska plemena kao i vojnička utvrđenja, traperske kolibe i manji gradovi u kojima žive pretežno bijelci. Između svih njih Zagor se trudi postići potrebnu ravnotežu sklada i razumijevanja, ponekad na granici incidenta i većih problema sa pokojim izgubljenim životom i razaranjem, a ponekad na miran način i bez nepotrebnih žrtava.

Naravno, pustolovnog duha Zagor nerijetko kreće na daleka putovanja ostavljajuči Darkwood iza leđa, najčešče odazivajuči se da bi pomogao prijateljima. Uz to što je proputovao gotovo cijelu Sjevernu Ameriku posjetio je i Artik, Greenland, Škotsku, Karibe pa čak i Afriku.

Zagor je klasičan heroj, čovjek koji mrzi nepravdu i koji je svoj život je posvetio borbi protiv kriminalaca i zlikovaca najnižeg kova. Njegovo pravo ime je Patrick Wilding. Još dok je bio dječak preživio je strašnu tragediju u kojoj gubi roditelje. Zagor se spašava zahvaljujuči ocu koji ga baca u rijeku iz koje ga nešto kasnije izvlači Wandering Fitzy, simpatični lutalica i filozof koji je napustio civilizaciju da bi živio u miru i tišini u prirodi. Fitzy zamjenjuje Zagoru izgubljenog oca i podučava ga mnogim vještinama. Upravo njegovom zaslugom Zagor savladava vještinu rukovanja sjekirom do savršenstva. U konačnom obračunu Zagor ubija Salomona Kinskya, ubicu svog oca, koji mu na samrti otkriva pravu istinu o njegovom ocu, ali i gubi svog drugog oca i mentora Wandering Fitzya koji je stradao u okršaju. Mladi Patrick Wilding se zaklinje kako če se do kraja života boriti protiv nepravde, a slučajan susret sa glumačkom skupinom Sullivanovih rezultira osmišljavanjem kostima (crvene majice sa žutim krugom u kojem je lik orla sa raširenim krilima, koji znači da je Zagor izaslanik Manitua) i novog imena .

Kao i svaki superheroj koji drži do sebe, tako i Zagor ima svog vjernog pomoćnika i suputnika u brojnim avanturama. Don Chice Felipe Cayetano Lopez y Martinez y Gonzales ili kraće Čiko je simpatični, prožrdljivi nespretni Meksikanac, kombinacija izmeđju komičnog "sidekicka" i Sanča Panse, koji stalno upada u nevolje nadmudrujući se sa sumnjičavim barmenima pokušavajući dobiti ručak na kredit, u čemu mu često pomaže Trampy, simpatični lutalica kojemu Čiko uvijek pokvari "savršeni posao". Kao i Zagor, i Čiko ima svoje indijansko ime - "maleni čovjek sa velikim trbuhom". Osim Čika, Zagor ima još mnogo prijatelja od kojih ćemo spomenuti samo neke.Tonka, poglavica Mohawka i Zagorov krvni brat i vjeran prijatelj koji zna za mnoge Zagorove tajne i trikove kojima se Duh sa sjekirom koristi da bi održao mir u Darkvudu no nikada ga zbog toga nije manje poštovao; Digging Bill, smušeni tragač za blagom, čija velika želja da konačno pronađe zakopano blago vrlo često uvlači Zagora i Čiku u potpuno neplanirane pustolovine u kojima ih čekaju brojne neprilike; Kapetan Fishleg, prekaljeni morski vuk koji je prošao mnoge pustolovine koji zahvaljujući svojoj vjernoj posadi plovi svojim brodom “Golden baby” preko mnogih mora; Many eyes (nama poznatiji kao Mnogooki), smiješni indijanski vrač koji je dobio ime jer zbog slabog vida nosi naočale koje je prihvatio kao odličan izum bijelaca i koji je u mnogim situacijama osmislio trikove kojim će se Zagor poslužiti da bi pridobio volju poglavica Darkwooda; Doc Lester, predstavnik trapera i veliki Zagorov prijatelj koji nadimak Doc nosi s razlogom; naime dok je bio u civilizaciji bio je zubar.

Osim brojnih prijatelja, tu su još brojniji neprijatelji, među kojima se najviše ističe Hellingen, zasigurno najveći Zagorov neprijatelj. Ovaj izopačeni ludi genij sa izumima ispred njegovog vremena postavio je na noge golemog Titana, sagradio bojeve rakete, ostvario kontakt sa izvanzemaljcima i uspio pobjediti smrt; baron Rakosi, vampir s kojim se Zagor susreo nekoliko puta. Kao i Hellingen ovaj stvor ima tisuće života i sigurno će još mnogo puta stati na put Duhu sa sjekirom; Kandrax, Keltski druid sa magičnim moćima s kojim se Zagor također susreo nekoliko puta.

Prvi brojevi izlaze u "striscia" formatu, da bi nakon što je stekao veliku naklonost čitatelja u Italiji, 1965. godine preuzima "Tex gigante" iliti "Bonelli format" i nastavlja izlaziti u okviru edicije Zenith. Prve epizode koje su objavljene u striscia formatu ponavljaju se u novom formatu da bi se zatim nastavilo sa novim epizodama. Do 1980. godine glavni scenarist Zagorovih pustolovina bio je Sergio Bonelli koji je za obavljanje tog posla koristio pseudonim Guido Nolitta, da bi nakon toga Zagora preuzeli Marcello Toninelli i Ade Capone , da bi početkom prošlog desetljeća glavni scenaristi postali Mauro Boselli i Moreno Burattini. Zagorove epizode pisali su i drugi poznati talijanski scenaristi kao Alfredo Castelli, Tiziano Sclavi, Gianluigi Bonelli i mnogi drugi...
Naravno, važan dio Zagorovog tima i jedan od glavnih uzroka Zagorova uspjeha su odlični crtači, među kojima je legendarni Gallieno Ferri, po mnogima najbolji crtač Zagora, koji je Zagoru podario svoje lice i koji je nacrtao sve Zagorove naslovnice, zatim stari majstori Frank Donatelli i Franco Bignotti koji su nažalost preminuli, te novi val autora Carlo Raffaele Marcello, Mauro Laurenti, Raffaele Della Monica, Alessandro Chiarolla, Marco Torricelli, Gaetano Cassaro, Stefano Andreucci, Massimo Pesce , Maurizio Dotti i mnogi drugi....

Zagor je u lipnju 2001. napunio 40 godina izlaženja i čini se da će pod sigurnim vodstvom Bosellija i Burattinija doživjeti još puno godišnjica! Avantura se nastavlja!

text by Darkwod Devil & Marko Šunjić
billy
billy
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 2522
Age : 51
Location : Svicarska
Registration date : 09.03.2008

http://www.ngnewave.info/

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by Gost 04.01.09 0:50

moja omiljena TNT grupa.

Strip - Page 3 Auto5589730pk6
autori stripa
Magnus (Roberto Raviola)

Rođen je u Bologni 30. travnja 1939. Profesor je likovnog odgoja strastveni ljubitelj stripa, pa se posve posvetio kreiranju junaka od papira. Sam o sebi kaže da je on zapravo tvorac novog stila realizacije, koji su počeli oponašati tako da je već postao škola. Diplomirao je i scenografiju, pa se povremeno bavi i kazalištem.

MAx Bunker (Luciano Secchi)

Rođen je u Milanu 24. kolovoza 1939. Scenarist, pisac pripovijedaka, donosilac nove linije komike između groteske i satire, s primjesama crnog humora, što se osobito zapaža u Maxmagnusu. Svoju konačnu afirmaciju postigao je s Alan Fordom. Njegove inovacije temelje se na dubokom i neprestanom proučavanju čovjeka, njegovih mana, slabosti i proturječnosti.

Strip - Page 3 Slika6099089nc4

Gost
Gost


[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by billy 17.05.09 17:28

70 je godina proteklo od pocetka legendarnog sedamdnevnog POLITIKINOG ZABAVNIKA

http://en.wikipedia.org/wiki/Politikin_Zabavnik


Strip - Page 3 400px-Politikin_Zabavnik_73

A za nastanak je kriv slovenac Vladislav Ribnik
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=369528
billy
billy
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 2522
Age : 51
Location : Svicarska
Registration date : 09.03.2008

http://www.ngnewave.info/

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by Admin 31.10.09 15:34

Strip - Page 3 Asterix_asterix-obelix2

IZLAZAK SLAVLJENIČKOG ALBUMA
Asteriks slavi 50. rođendan

Asteriks, mali junak stripa požutjelih brkova koji oduševljava naraštaje čitatelja u Francuskoj i svijetu, 29. listopada slavi 50. rođendan izlaskom 34. albuma
Nakon više od 325 milijuna prodanih albuma u svijetu, prevedenih na 107 jezika i dijalekata, Gal se 22. listopada vratio albumom 'Rođendan Asteriksa i Obeliksa, zlatna knjiga' u nakladi Alberta Renea.

Albert Uderzo sastavio je zbirku priča koja istodobno izlazi u 15 zemalja, s nakladom od nevjerojatnih tri milijuna primjeraka, od čega 1,1 milijun u Francuskoj.

'Želio sam da svi likovi koji su se pojavili u tim albumima mogu reagirati na taj rođendan', objasnio je novinarima crtač koji je sam nastavio s izradom albuma nakon smrti scenarista Renea Goscinnyja 1977. godine.

Avantura počinje 1959. kada su autori smislili sitnog i debelog junaka - Asteriksa i Obeliksa. Dana 29. listopada 1959, Asteriks i Obeliks pojavljuju se prvi put u prvom broju časopisa Pilote.

Dvije godine poslije, izlazi prvi album u šest tisuća primjeraka. Uspjeh je zajamčen. Asteriks i njegovi Gali ulaze u život Francuza i tjednik Express na naslovnici iz rujna 1966. piše 'Fenomen Asteriks'.

Krajem 2008, Uderzo, koji je u 30 godina nakon smrti Goscinnyja sam napravio deset naslova albuma, odlučuje prodati izdavačkoj kući Hachette Livres izdanja Albert Rene koja je osnovao 1979. godine.

Time je 82-godišnji autor pristao na to da se Asteriksove dogodovštine nastave nakon njegove smrti. Oslanja se na Frederica i Thierryja Mebarkija, braću crtače koji s njim rade već 25 godina.


http://www.tportal.hr/kultura/knjizevnost/40970/Asteriks-slavi-50-rodendan.html

_________________
Mnoštvo riječi ne ukazuje na mnoštvo znanja. (Tales)
www.novogradiscani.com
www.webartng.com
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by billy 03.11.09 20:00

Crimson

Prica o mladome Alex Elderu koji je protiv svoje volje i na brutalan nacin postao vampirom, te se upleo u vjecnu bitku izmedu dobra i zla u kojoj su proporcije nekad ispravne , a nekad obrnuto proporcionalne .
Odlican nacin na koji je prica ispricana , biva jos boljim crtezom koji vuce na manga stripove.
Strip koji uvijek rado ponovo uzimam u ruke .
Kreacija genijalnog mexikanca Humberto Ramosa i u strip svijetu priznatog Brian Augustyna .

Strip - Page 3 Crimson
billy
billy
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 2522
Age : 51
Location : Svicarska
Registration date : 09.03.2008

http://www.ngnewave.info/

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by billy 03.11.09 20:04

Watchmen by Alan Moore

Dugo sam gurao recenziju ovog stripa u kutke za specijalne prilike ili je to mozda bio respekt prema ovom remek djelu...neznam.
Jedan od najboljih stripova uopce , ako ne i najbolji.
Prica o herojima koji su ustvari antiheroji i moralu koji je ustvari porozna izaprana krpa prihvacena od vecine kao relikvija i stovana kao bozanstvo.
Istina o pravoj prirodi zivotinje zvane covjek i njegovih iskonskih nagona .
Moc, sex, strah, bijes, ignorancija , laz , istina , definicija naziva za osjecaje...sve...sve je to ovaj strip, a mozda i vise .

Strip je izdan 1986 u nakladi DC Comics . Tvorac mu je genijalac pod imenom Alan Moore, a crtac Dave Gibbon .

Strip - Page 3 Watchmen20ad_giant

Film Watchmen ubrajam medu najbolja filmska ostvarenja ove godine i preporucam ga svima koji imaju interesa za strip.

Strip - Page 3 043658kgg

billy
billy
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 2522
Age : 51
Location : Svicarska
Registration date : 09.03.2008

http://www.ngnewave.info/

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by billy 15.11.09 13:04

Blueberry

Strip - Page 3 BlueberryBlueberry nije jedini junak koji u povijest stripa ulazi na mala vrata. Slično kao što se jedan pustolovni sanjar po imenu Corto Maltese pobunio protiv sudbine da ostane samo jedan od likova u priči “Balada o slanom moru” i postao glavni junak uspješne serije, tako se i poručnik Mike Steve Donovan, zvani Blueberry, kockar, zenskaroš i buntovnik, u galeriji likova prisutnih u klasičnoj western prici pod naslovom “Fort Navajo” odmah ističe kao budući protagonist jedne od najvažnijih i najinovativnijih western serija u povijesti stripa.

“Fort Navajo” izlazi 1963. godine u strip magazinu “Pilote” kao autokonkluzivna priča koja će tek kasnije postati prva epizoda sage o Poručniku Blueberryu. Tekstopisac je tada vec poznati Jean-Michel Charlier, koji iza sebe ima već niz uspjesnih serijala. Za crteže daje se prilika mladom, talentovanom šegrtu poznatog Jijéa, Jeanu Giraudu, koji će se narednih godina proslaviti i pod pseudonimom Moebius. Za fizionomiju i prvobitni karakter lika, autori nalaze inspiraciju u francuskom glumcu Jean Paul Belmondou. Serijal ubrzo stice veliku popularnost i vizibilitet, zahvaljujući prije svega nevjerovatnom stilističkom usponu Giraudovih crteža, ali i Charlierovim inteligentnim, uzbudljivim i povijesno potkovanim tekstovima. Jean Giraud će u rad na “Avanturama poručnika Blueberrya” utkati dobar dio svojih iskustava: paralelna aktivnost na podrucju fantastike i znanstvene fantastike pod pseudonimom Moebius uticat će na vizionarnost crteža, ljubav prema filmu odrazit će se na inovacije samog jezika stripa, a putovanja u Mexico dat će Blueberryevom svijetu sjajnu naturalisticku podlogu. “Njegov crtež razmišlja”, riječi su kojima Charlier definira Giraudov stil. S druge strane, Jean-Michel Charlier će vrlo brzo uvidjeti opasnost od fosiliziranja koja, prije ili kasnije, prijeti svakom junaku inspiriranom klasičnim western-stilemima. Blueberry tako izrasta u autoironičnog anti-heroja koji griješi, gubi, sumnja, buni se. Na ovim aspektima njegove ličnosti će jos više insistirati Jean Giraud u posljednjim epizodama serije koje, nakon smrti Charliera, sam piše.

Odmicanje Giraudovog crteža od Jijéove lekcije i Charlieovo napuštanje klasicnih modela, u ranoj fazi serijala, kulminirat će u desetoj epizodi, “General Žuta Glava” (kod nas prevedena kao “Suludi general”). Poručnik Mike Blueberry se ovdje po prvi put otvoreno suprotstavlja nepravednim naredjenjima i ulazi u sukob sa nadredjenima, u pokušaju da spriječi pokolj nad indijancima. Dolazi do izražaja njegova netrpeljivost ka nametnutim mišljenjima i status “outsidera” u krutom vojnickom režimu. Crtež se obogaćuje, masovne scene su gotovo filmski izrežirane a snijegom prekriveni pejzaž ukazuje na Giraudovo već tada zavidno majstorstvo. Od ovog momenta, svaka sljedeća epizoda donosi bitne novosti. “Njemčev rudnik” i “Fantom sa zlatnim metcima” (kod nas “Zlatna planina” i “Planina duhova”) su klaustofobične, napete priče pomalo horror atmosfere. Table se pune gusto išrafiranim, intenzivnim krupnim planovima, izrazi lica, ogoljeni ambijenti i mračne scene su nevjerovatno efikasno prikazani. Sljedeča epizoda, “Chihuahua Pearl”, označava početak duge, kontinuirane sage koja će potvrditi Charlierovo umijeće u organiziranju vrlo kompleksne priče, pune intriga, spletki i dobro okarakterisanih likova, medju kojima se nalaze i neke stvarne ličnosti. “Chihuahua Pearl”, kao i sljedeće “Covjek vrijedan 500.000 dolara”, “Balada o kovčegu”, “Odmetnik”, “Andjeosko lice”, “Slomljeni nos” (kod nas “Povratak Blueberrya”), “Dugo putovanje”, “Fantomsko pleme”, “Posljednja karta”, “Kraj puta” i “Arizona love” su povezane pričom o zavjeri protiv predsjednika Granta, u koju Blueberry, sticajem okolnosti, biva upetljan. U ovim epizodama, Mike Blueberry definitivno izrasta u zaokruženog junaka. Njegove reakcije na zbivanja koja riskiraju da ga pregaze su vrlo ljudske, u nekim momentima dirljive. Uprkos gotovo beznadežnim situacijama u koje upada, ne klone duhom, ali isto tako ne istjeruje nikakvu opću pravdu, nego u prvom redu pokusava jednostavno dokazati svoju nevinost. Razradjuje se i njegov odnos sa Mac Clureom i Red Neckom, ko-protagonistima efektno okarakterisanim kroz sitne slabosti ali koje veže veliko prijateljstvo sa Blueberryem.

Treba reći, ipak, da su i razrada likova i historijska pozadina u prvom redu funkcionalni samom zapletu. Charliera, kao eksponenta “starije” škole scenarista, zanima prije svega priča, stoga njegova prva preokupacija ostaje održavanje interesa i napetosti kod čitatelja. U tome je, na nivou tekstova, i najveca razlika izmedju Blueberrya i druga dva velika evropska western stripa, Tex Willera i Ken Parkera. Tex Willer se, nakon desetina hiljada tabloa, održava na “standardnim” situacijama i ostaje interesantan publici baš zbog gotovo “muzičkih” ponavljanja (prepiranje Texa i Kita, život u Navajo logoru, rečenice tipa “odrezak debeo dva prsta i brdo krumpirića”) koje čitatelj voli i očekuje u svakoj epizodi i zbog kojih doživljava junaka kao neku vrstu starog prijatelja. (Slično se desava i sa mnogim drugim junacima masovne kulture. Jedan od primjera je poručnik Colombo, koji neprestano spominje svoju ženu, nikad nema pri ruci olovku i na kraju svake epizode obraća se krivcu recenicom “Ah da, jos nešto”.) Autori Ken Parkera, sa druge strane, koriste western žanr tek kao povod za razradu liričnih priča, istraživanje odnosa izmedju izvanredno dobro okarakterisanih likova i metanarativna razmisljanja. Charlierov pristup zavisi u mnogome i od izdavačke prakse u Francuskoj, gdje čitatelj čeka i po godinu dana na novu epizodu serijala i stoga se mora “držati na iglama”, ali ostaje specifičan slucaj i medju svojim zemljacima, posebno onim iz mladje generacije.

Saga o zavjeri protiv Granta, sa grafičke strane, potvrdjuje da je Giraud po mnogo čemu umjetnik bez premca. On se ovdje nameće ne samo kao model western crtačima, nego i kao jedan od naj imitiranijih crtaca francusko-belgijske scene, rame uz rame sa Hergéom i Franquinom. Stilističke vrhunce dostiže, po mom mišljenju, u epizodama “Slomljeni nos” i “Fantomsko pleme”. “Slomljeni nos” izlazi nakon pauze od pet godina, koju Giraud uzima da bi se posvetio radu na filmu i albumima koji izlaze pod pseudonimom Moebius. Uticaj tih radova se odrazava na nevjerovatnoj vizionarskoj snazi crteža u ovoj epizodi i pročišćenoj, elegantoj i sigurnoj liniji. U “Fantomskom plemenu” Giraud dokazuje nedostizno umijeće u prikazivanju atmosferskih prilika i pejzaža. Vjetar i magla se oslobadjaju do tad tipične stripovske stilizacije, a kadrovi u kojima je prikazan pejzaž dobivaju neviđenu dubinu. Sljedeću sagu pise sam Giraud, bazirajući se na zabilješkama koje Charlier, nakon smrti, ostavlja iza sebe. U epizodama “Mister Blueberry”, “Sjenke nad Tombstoneom”, “Geronimo Apache” i još neobjavljenom albumu “Obračun kod OK Korala” (koji bi trebao izaci u septembru ove godine i biti zavrsna epizoda serije) nalazimo novog Blueberrya, novu ideju priče, nove likove i novu atmosferu. Radnja se odvija na dva vremenska nivoa: s jedne strane, legendarni gradić Tombstone služi kao okvir u kojem se susreću stvarni likovi Wyatt Earp, Doc Hollyday i Geronimo, dok s druge strane Blueberry, teško ranjen, u postelji pripovjeda svoje doživljaje iz građanskog rata i svoj prvi susret s Geronimom novinaru koji zeli napisati članak o njemu. Po misljenju mnogih, u ovoj sagi Giraud pokazuje da po pitanju tekstova nije na nivou Charliera, a i crtački ne dostize nivo koji je pokazao u prethodnim epizodama. Ipak, publika ostaje privržena liku i komercijalni uspjeh je zavidan. Blueberry je protagonist i dviju paralelnih serija “Blueberry u gradjanskom ratu” i “Marshall Blueberry” na kojima, osim Charliera i Girauda, rade i drugi poznati autori western stripa kao što Corteggiani, Wilson, Roume i Blanc-Dumont. Ovi serijali su interesantni jer pokazuju i drugačije poglede na lika, ali po mišljenju “ortodoksnih Charlier-Giraudovaca” kao što je potpisnik ovih redova, ne idu dalje od pukih komercijalnih pretenzija i dobre zabave (iako mladi Rouge dokazuje da je asimilirao Giraudovu lekciju o ritmu).

Snimljen je i film oko koga se doduse lome koplja , ali se meni svida.

billy
billy
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 2522
Age : 51
Location : Svicarska
Registration date : 09.03.2008

http://www.ngnewave.info/

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by billy 17.11.09 7:33

Francuzi snimili film o lucky luke...bilo je i vrijeme

Strip - Page 3 5573

klik


http://www.lucky-luke-le-film.com/
billy
billy
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 2522
Age : 51
Location : Svicarska
Registration date : 09.03.2008

http://www.ngnewave.info/

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by billy 25.12.09 16:42

ŽIVOTPIS

Ivica Bednjanec rođen je 1934. godine u zagrebu gdje
stalno živi i radi. Nakon završene grafičke škole radi kao litograf u
Štamparskom zavodu "Ognjen Prica" u Zagrebu. Uz rad nastavlja
školovanje te 1962. diplomira na višoj grafičkoj školi u Zagrebu. Svoje
prve stripove počinje objavljivati 1952. god. (Stanoje Goranin -
Vjesnikov zabavnik "Petko"). U to vrijeme stvara i prve grafičke
dizajne. Prvu nagradu dobiva još 1957.godine-na natječaju "Narodne
armije" nagrađen je njegov strip "Crveni se šuma". Od 1963.godine do
1968. nastaje opus njegovih stripova iz hrvatske povijesti - tridesetak
kompletnih naslova. Od 1967. godine djeluje kao samostalni umjetnik i
član ULPUH-a.

Dipl.graf.ing. Ivica Bednjanec, samostalni likovni
umjetnik - nekada profesor na Grafičkoj školi u Zagrebu - više od 40
godina kontinuirano objavljuje stripove, kojima je ujedno kompletni
autor, kako scenarija tako i crteža. Riječ je o preko 2000 tabli
stripa, preko 1000 scenarija, 3 knjige stripa... Godinama je
predstavljao svoju zemlju na velikim svjetskim izložbama stripa: više
puta u Montrealu (ujedno više puta uvršten u katalog odabranih radova);
još '78 sa Mirkom Ilićem u Lucci; u Napoli-u (gdje je dobio i
Pulcinellu'84). 1984. dobiva "Andrija" u Ljubljani; na salonu stripa u
Vinkovcima 1988. osvaja Grand Pirx a 1997. Nagradu za životno djelo;
iste godine odlikovan je redom Danice Hrvatske... Širinom opusa
autorski strip Ivice Bednjanca mogao bi se podijeliti prema tematici
po0 ciklusima na povijesni, političku satiru, , sportski, dječji itd. A
jedan od materijala je uvršten kao prateći pedagoški materijal u
udžbeniku za nastavnike pedagoške psihologije. Od jeseni 1999. Ivičin
strip trebao bi biti sastavni dio čitanke iz hrvatskog jezika za 7.
razred. Otprilike u isto vrijeme, u produkciji "Zagreb filma", trebao
je započeti serijal "Male ljubavi" prema "Durici" - autorovom najmlađem
liku stvorenom za najmlađe (ali i one starije čitaoce/gledaoce). Inače,
Durica već 12.godina (i danas) izlazi u "Smibu" reviji za osnovce.

Ivica
Bednjanec je jedan od najkvalitetnijih i najproduktivnijih hrvatskih
autora stripa svih vremena. S obzirom na veličinu, širinu, kontinuitet
i raznolikost njegova opusa, možda nisu pretjerane ocjene da je Ivica
Bednjanec sve svoje stripove realizirao prema vlastitim scenarijima
(što ga čini, pomalo paradoksalno, najproduktivnijim SCENARISTOM našeg
stripa), ovakve ocijene još više dobivaju na težini. Pa ipak, ne možemo
se oteti dojmu da rad ovog autora u našoj sredini nije bio adekvatno
priznat, nego vrlo često prešućivan, ponekad čak i omalovažavan.
Razloga za to ima više, a sam Bednjanec često je bez gorčine znao reći
da su mu popularnost i čitanost njegovih stripova važniji nego
priznanja raznih "stručnjaka". Bednjančeva velika produktivnost i
insistiranje na komunikativnosti i lakoj čitljivosti priskrbili su mu
epitet "pučkog zabavljača" i autora za djecu.

Njegovi stripovi
bili su naprosto - stripovi. Nisu imali onaj, ponekad potrebni, začin
"intelektualnog" i "umjetničkog". Uza sve to Bednjanjec se nije trudio
kopirati inozemne uzore; bio je svoj, autentičan i nekako previše -
naš! Zanimljivo je da sve to nisu bili argumenti u njegovu korist. U
sredini koja blagonaklono gleda na pomodare i plagijatore, gdje se
često provincijski kompleks pokušava zaliječiti afirmiranjem onih "koji
rade kao vani na Zapadu", u sredini koja često nije pravovremeno
svjesna svojih autentičnih vrijednosti - to i nije tako čudno. Rad
Ivice Bednjanca uvjetno bismo podijelili na dva područja-takozvani
realistički strip te grotesku u najširem smislu. Neka druga podjela
mogla bi glasiti: stripovi za omladinu i stripovi za odraslu publiku.
Tijekom 60-ih godina nastao je veći dio iz ciklusa povijesnih stripova,
stripova s tematikom iz Meksičke revolucije i stripova o sportu, dok se
tematici NOB-a Bednjanec povremeno vraćao. Od 1968. godine započinje
njegova suradnja s "Modrom lastom" gdje puna tri desetljeća paralelno
nastaju dva serijala-Osmoškolci i Genije i Lastan. Posebno je značajan
Nježni-lik realiziran u dvije varijante-Nježni robijaš (1975 - 76) i
Nježni sport (1976-83). Bednjanec je realizirao još nekoliko serijala
-Iverku, Kika, Amicu, i najnoviji-Duricu. Mađu najkvalitetnije stripove
njegovog opusa svakako se ubrajaju i dvije epizode započetog serijala
Barun Trenk (1974).

Ciklusi Ivice Bednjanca


Povijesni ciklus

Povijesni
ciklus čini niz stripova s tematikom iz hrvatske povijesti u kojima se
opisuju događaji uglavnom iz 16. stoljeća. Okosnica ciklusa objavljena
je u ediciji "Nikad robom". Stripove s tematikom iz NOB-a možemo
smatrati pod grupom povijesnog ciklusa.
Karakteristika ovih radova
je težnja dokumentarnosti i vjerodostojnom iskazivanju povijesne građe.
Kao svojevrsne iznimke spomenimo šarmantni mini serijal Petrica
Kerempuh, objavljen u "Zenitu" 1966. i prilično neobičan strip Stubička
avet u kojem Bednjanec spaja povijest i fikciju na vrlo zanimljiv način.

Ciklus stripova iz meksičke revolucije

Ciklus
stripova iz meksičke revolucije svojevrsni je kuriozitet, ne samo
Bednjančevog opusa nego i našeg stripa u cijelini. Objavljen u
"Biblioteci Lale" sredinom šezdesetih, ovaj serijal je na specifičan
način sudjelovao u formiranju slike svijeta čitave jedne generacije
mladih konzumenata stripa. Bednjancu je takav tematski okvir omogućio
kreiranje svojevrsnog "socijalnog vesterna" visoke etičnosti. Bijeda
meksičkih Indijanaca te pohlepa i teror Španjolskih bogataša, osnovni
su pokretač radnje- spontani otpor vodi siromašne u revoluciju. Kroz
većinu epizoda provlači se lik Panča Gonzalesa, lutajućeg viteza
pravednika, koji pomaže seljacima i revolucionarima, odričući se bilo
kakve osobne koristi.

Osmoškolci

Osmoškolci je
zajednički naziv serijala u "Modroj lasti", najtiražnijem listu za
školski uzrast. U tim malim pričama iz školskog i izvanškolskog života
Bednjanec obrađuje razne teme bliske svakom osmoškolcu - prve ljubavi,
problemi s učenjem, doživljaji na ljetovanju, huliganstvo,
delikvencija, zabava, moda, glazba, problemi sa nastavnicima i
roditeljima, prijateljstvo i kolegijalnost...jednom riječju
svakodnevnica odrastanja i rješavanje uvijek prisutnih problema kao
svojevrsna avantura. Kao najčešći lik u većini epizoda pojavljuje se
djevojčica Jasna. Nasuprot pomalo idealiziranoj Jasni, njena
prijateljica Nina nije imuna na sitne mane - naivnost, pomodarstvo,
prevrtljivost, laka zaljubljenost i slično, stalno je dovode u razne
neprilike

Genij i Lastan

Genij i Lastan glavni su
protagonisti drugog serijala u "Modroj lasti". Lastan, zamišljen kao
"maskota" lista (rubrika sastanak sa Lastanom najčitaniji je dio "Modre
laste"), uglavnom je promatrač i ponekad pomalo ironični komentator
Genijevih "genijalnih" izmišljotina. Genij je sintetički lik otkvačenog
klinca, vrlo maštovit, pametan, ali i pomalo "uvrnut". Njegovi brojni
"šašavi izumi" preseljavaju njega i ostale protagoniste u neki drugi
paralelni svijet po principu - "što bi bilo kada bi bilo". Genijeve
avanture u kojoj razne dječje igre postaju paradoksalna realnost u
kojoj klinci ipak ne mogu ovladati situacijom jer joj nisu dorasli. Za
većinu mladih čitalaca "Modre laste" Bednjančevi stripovi su ono što
prvo i obvezno pročitaju u svom listu. Za mnoge je to i prvi susret sa
drukčijim stripom od "naivnih dječjih stripova" i !"priglupih
kaubojaca". Vjerujem da se većina njih osjeća i pomalo nadmoćno
čitajući ih. Naime , iskustvo da su "prave" avanture u nekim drugim
stripovima, kao i narasla svijest o tome da je realnost života
različita (često i dramatičnija) od svijeta iz stripova, sastavni je
dio procesa odrastanja

Nježni robijaš

Nježni robijaš se
kao lik prvi put pojavljuje u "Modroj lasti", gdje glumi sitnog
negativca. Svoj serijal dobiva 1975. godine u satiričkom listu
"Kerempuh". Nježni je sitni lopov (ili to pokušava biti) koji svoje
avanture počinje završava u zatvotu. Njemu se iz tog zatvora zapravo i
ne ide i rado se u njega vraća. Ivica Bednjanec u ovom serijalu za
odrasle razotkriva naličje "kulturnog" ponašanja koje često samo
fasada, dotiče tada (a i sada) aktualne probleme ekologije, šverca,
mita i korupcije, socijalnih razlika, raznih makinacija... Ukratko,
poruka ovog stripa bila bi da su "pravi lopovi na slobodi, a ponekad i
na položajima".

Nježni sport

Nježni sport (objavljen u
"SN reviji" od 1976. do 1983. i objavljen u posebnoj knjizi) zadržava
neke bitne karakteristike izvornika s tim da se težište prebacuje na
sportski teren - makinacije, lažiranje utakmica, uspjesi, promašaji,
crni fondovi, idolatrija i drugi fenomeni sportske kulture i ne kulture
- glavna su meta Bednjančevog satiričkog zupca. Na kraju svake
table-epizode nježni biva šutnut nogom u stražnjicu i tako izbačen iz
stripa i iz sportske ekipe. Zbog svog ne konformističkog karaktera
"crne ovce", koji često ne igra kako drugi sviraju (svojom naivnošću
ili poštenjem razotkriva licemjerje profesionalnog sporta), njemu
pripada i odgovarajuća sudbina - neuklapanje, izbacivanje, izgon.

Kiko, Iverka, Durica, Barun Trenk ...

Kiko,
Iverka, Durica... serijali su kratkih geg stripova (od jedne pasice do
table) u kojima su glavni junaci djeca, ali u kojima se često govori o
problemima odraslih. Možda je najzanimljivije najnovije Bednjančevo
ostvarenje "Durica". U ovom stripu, namijenjenom najmlađem uzrastu,
autor zrelo i s mnogo šarma progovara o naivnom svijetu dječjih
interesa, nadanja i maštanja, imitiranju odraslih, ograničujućem
nedostatku znanja, tipičnom dječjem egoizmu, o problemima koji to nisu
i igrama koje to uskoro neće biti. Crtež je maksimalno pojednostavljen
i reduciran, a nedostatak klasične stripovske montaže ( statična
"objektivna kamera") čini ovaj strip lako čitljivim i bliskim mediju
filmske animacije. Osim većih ciklusa i serijala, Ivica Bednjanec je
realizirao i neke druge stripove. Nacrtao je nekoliko priča o
istaknutim sportskim ekipama i pojedincima, okušao se u vesternu
(liječnik na zapadu), a za "Amo reviju" crtao je strip Amica. Kao
najbolje ostvarenje koje zasluženo može ponjeti epitet remek-djela,
nameću se dvije epizode stripa Barun Trenk, objavljene u "ZOV-u" 1974.
godine. Epizode, svaka od deset tabli, nose nazive Kočija i Romeo i
Julija i svojevrsni su uvod u serijal o poznatom slavonskom panduru
Franji Ttrenku. Prava je šteta što taj odlično zamišljen i izvanredno
nacrtan strip nije nastavljen i do kraja realiziran. Napomenimo da se
Ivica Bednjanec niz godina uspješno bavio i ilustracijom i grafičkim
dizajnom.

Strip - Page 3 Portret1m
Strip - Page 3 Ivica_Bednjanec_2008
Strip - Page 3 Lale-extra


Za sve zainteresirane , njegova se izlozba trenutno odrzava i steta bi ju bilo propustiti jeer radi se uistinu o jednom velikom majstoru ove umjetnosti

http://www.stripovi.com/index.asp?page=news-view&ID=346
billy
billy
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 2522
Age : 51
Location : Svicarska
Registration date : 09.03.2008

http://www.ngnewave.info/

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by billy 11.01.10 17:46

Vidjeh nedavno ovo na klincima iz susjedstva i srce mi zaigra ..ipak
strip jos zivi, pa makar i preko najkomercijalnijeg marketinga.
Ovo su orginalke koje se dobivaju uz kupovinu mega boxa.
Dakle, tata ili mama kupili stripove a tenisice (moze se birati broj) dali klincima .
Prvo sto je moj sin procitao kada je naucio slovkati je bio strip iz moje kolekcije, a nadam se da ce i kcer ici istim putem.
Divno je kada se izvalite na kauc i citate stripove sa svojim potomstvo...predivno.
Ah da, tenisice o kojima sam govorio.

Strip - Page 3 20k6hid
Strip - Page 3 2vunbd2
i link

http://www.limitedsoles.com/
billy
billy
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 2522
Age : 51
Location : Svicarska
Registration date : 09.03.2008

http://www.ngnewave.info/

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by billy 24.01.10 14:54

U zadnje vrijeme su mi za oko zapeli crtezi Glen Angus-a, ako je jos neko cuo za njega ili zeli prokomentirati, samo naprijed.

Strip - Page 3 1969921161966043submedi

Evo i link sa vise detalja i radova .

http://gangus.cgsociety.org/gallery/422077/
billy
billy
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 2522
Age : 51
Location : Svicarska
Registration date : 09.03.2008

http://www.ngnewave.info/

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by billy 07.02.10 16:11

Autor jednog od najvećih (ako ne i najvećeg) novinskih stripova Calvin
& Hobbes, Bill Watterson, je jučer dao prvi intervju nakon više od
dvadeset godina samoizolacije.


U jednom kratkom razgovoru s novinarem web stranice www.cleveland.com Johnom Campanellijem
Watterson je istakao uglavnom stvari koje smo slušali od njegovih
glasnogovornika već 15 godina otkako je prestao s crtanjem novih
epizoda Calvina&Hobbesa: kako je osjetio da je rekao sve što je
imao reći i da je zato prestao kad je bio na vrhu.

Usprkos
uglavnom jednotračnim Campanellijevim pitanjima, koji prepisku s jednim
od najtraženijih strip autora svih vremena nije znao ili nije mogao u
potpunosti iskoristiti, interesantan je Wattersonov osvrt na temu koja
je posebno aktuelna zadnjih godina: prevaziđenost i ishlapljelost
novinskog (sindikalnog) stripa. Tako ističe da bi ga sigurno mnogi
mladi strip autori kojima je sada idol, mrzili da je nastavio još 5 ili
10 ili 20 godina reciklirati svoje stare ideje zato što njima oduzima
šansu da pokažu što znaju. Čak daje natuknicu da prati internet
dešavanja mnogo više nego što sam lično, iskreno, očekivao u svom
osvrtu na novu poštansku markicu s likom Calvina&Hobbesa koju će
američke pošte izdati ovo ljeto.

Da li je ovo samo jedan u nizu
javnih istupa ovog najpoznatijeg modernog pustinjaka, možemo li
očekivati čak i njegov oficijelni web site? Svakako da ćemo pratiti
stvari kako se razvijaju, a za početak pročitajte cijeli intervju ovdje.
Strip - Page 3 CalvinNews
billy
billy
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 2522
Age : 51
Location : Svicarska
Registration date : 09.03.2008

http://www.ngnewave.info/

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by billy 16.02.10 16:45

Strip o katastrofi na Haitiju


200.000 mrtvih! Tjednima je nesreća na Haitiju bila glavna tema u svim
informativnim medijima. Televizija, radio, novine i internet su
tjednima prenosili zbivanja o potresu na Haitiju. Japanci su odlučili
da je vrijeme da i “deveta umjetnost” postane jedan ozbiljan i
informativni medij, pa su, između ostalih, i događaje na Haitiju
objavili kao strip.Svakodnevne vijesti, jednostavno i razumljivo
prikazane za sve ljude. To je moto japanske firme “Kaba Net”, koja od
kraja prošle godine, na web stranici www.newsmanga.com, objavljuje
vijesti u strip formatu. Nekoliko sedmica poslije osnivanja te
stranice, bilo je već 300.000 registrovanih članova. Taj broje raste iz
dana u dan.
“Želimo da otvorimo nove puteve u svijetu informativnih medija,
prije svega za ljude koji bi i komplikovane vijesti mogli putem stripa
lakše da shvate”, izjavio je šef redakcije, Yoshi Son. U stripu se
pojavljuje i američki predsjednik Obama, kojem poslije gostovanja u
jednoj epizodi Spider-Mana izgleda predstoji velika budućnost u svijetu
devete umjetnosti. Ako ovim tempom nastavi, neće biti nimalo
iznenađenje ako Obamu vidimo uskoro rame uz rame sa Dylanom Dogom u
borbi protiv zombie-terorista.
Strip - Page 3 Haitinews

bizarno, zar ne??
billy
billy
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 2522
Age : 51
Location : Svicarska
Registration date : 09.03.2008

http://www.ngnewave.info/

[Vrh] Go down

Strip - Page 3 Empty Re: Strip

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 3 / 4. Previous  1, 2, 3, 4  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.