Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Dr. Sandra Oršulić, Harvard: Rak jajnika

Go down

Dr. Sandra Oršulić, Harvard: Rak jajnika Empty Dr. Sandra Oršulić, Harvard: Rak jajnika

Postaj by Oziris 26.03.08 14:48

izvanredna profesorica na vodećem svjetskom
sveučilištu, američkom Harvardu i jedna od učesnica u istraživanju raka
jajnika na molekularnoj razini rođena je u Novoj Gradiški, gdje je završila osnovnu i srednju školu.

'Namjeravala sam studirati kemiju, ali sam u međuvremenu čula za molekularnu biologiju', prisjetila se Sandra koja je 1991. godine diplomirala molekularnu biologiju na PMF-u u Zagrebu. Još tijekom studija pisala je molbe različitim laboratorijima u svijetu da joj omoguće da preko ljeta radi kod njih.

Nakon doktorata uz nobelovca

Jedno je ljeto provela na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, drugo ljeto u Medicinskoj školi u Reykjaviku na Islandu, a jedno je ljeto radila u Njemačkoj. Nakon studija otišla je u SAD, na Sveučilište Chapell Hill u Sjevernoj Karolini, gdje je doktorirala biologiju. Zatim je dvije godine radila u Institutu Max Planck za imunobiologiju u Freiburgu u Njemačkoj, da bi se vratila na postdoktorski studij u SAD. Postdoktorski sam radila u Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH) kod nobelovca Harolda Varmusa. On je tada bio direktor NIH-a, ali je vodio i jedan mali laboratorij s nekoliko postoktoranata. Imala sreću naći se među njima i tako učiti od Varmusa, kojeg jako cijenim i kao znanstvenika i kao čovjeka. Kad se odlučio preseliti u New York, zajedno s ostalim kolegama iz laboratorija, preselila sam se i ja', rekla je Sandra.

U New Yorku je i okončala postdoktorski studij, pa odlučila osnovati vlastiti laboratorij, ali na Harvardu. Tako se prije tri godine preselila u Boston.

Moj je laboratorij malen i još je u nastanku. Trenutačno su kod mene tri postdoktoranta, od kojih je jedna, Sanja Šale, iz Zagreba. Dva su postdoktoranta iz Kine, a jedan je tehničar iz Indije. Želim uputiti poziv svima zainteresiranima u Hrvatskoj da mi se jave', poručila je Sandra Oršulić koja na Harvardu i predaje studentima.

Rak jajnika najzloćudniji je oblik tumora reprodukcijskih organa u žena, a smrtnost od njega u razvijenim zemljama iznosi 60 posto.

Iako se u zadnjih 20 godina znatno povećala stopa produljenja života, rak jajnika i dalje je velik problem jer ne postoji nijedna dobra metoda za njegovo rano otkrivanje. Kad se otkrije u ranoj fazi, onda se u 90 posto slučajeva dobro liječi. No problem je u tome što se uglavnom otkriva kada je bolest uznapredovala.
Koliko god su se liječnici trudili i pokušavali liječiti pacijentice različitim metodama, pokazalo se da ne možemo dalje napredovati na taj način. Stoga smo orijentirani na temeljnu znanost i sada pokušavamo otkriti koji sve čimbenici dovode do njegova nastanka', istaknula je.

Ne vraćam se u Hrvatsku
http://www.jutarnji.hr/magazin/clanak/art-2006,4,15,washington_orsulic,21878.jl
Oziris
Oziris
Stalni član
Stalni član

Male
Broj postova : 52
Age : 54
Registration date : 25.03.2008

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.