Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Dragutin Loebe

3 posters

Go down

Dragutin Loebe Empty Dragutin Loebe

Postaj by Admin 23.04.08 9:39

DRAGUTIN LOEBE (Lobe), (Požega, 20. 04. 1833 - Nova Gradiška, 1. 5. 1924), gospodarski i politički djelatnik, doselio iz Požege u Novu Gradišku (1851.) i slijedeći obiteljsku tradiciju ustrojio najprije skroman pogon za proizvodnju piva, te nakon uspješnog poslovanja igradio novu suvremenu pivovaru (1873.) "prvu u Hrvatskoj koja je radila sa parnim pogonom" (na mjestu današnje OŠ "Ljudevita Gaja" u Gajevoj ulici.

Ugledni industrijalac "gospodin Karlo" (poznatiji pod tim imenom), bio je biran za načelnika grada (1866.), a nakon sjedinjenja bivše Vojne krajine s civilnom Hrvatskom (1881.) na prvim izborima u ovom kraju "biran je 1883. za narodnog zastupnika za hrvatski sabor za kotar novogradiški.

Pomagao je i gospodarski i društveni razvitak života u gradu (izgradnja hotela, perivoja, stambenih i gospodarskih objekata, potpora asfaltiranju grada (1910.), uvođenju električne rasvjete (1913.) i dr.
Snažan razvitak Loebine pivovare, posebno za nasljednika sina Miroslava između dva svjetska rata, prekinut je njezinim uništenjem 1943. godine.

Za one koji ne znaju današnje Ožujsko pivo je pivo koje se proizvodilo u Loebinoj pivovari, a zatim su ga nastavili proizvoditi u Zagrebu na isitim strojevima koje su odnijeli iz Nove Gradiške (partizani). Pivovara je sravnjena sa zemljom, a bunari iz kojih je uzimana voda za proizvodnju piva, zatrpani...

_________________
Mnoštvo riječi ne ukazuje na mnoštvo znanja. (Tales)
www.novogradiscani.com
www.webartng.com
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

Dragutin Loebe Empty Re: Dragutin Loebe

Postaj by Unitas 23.04.08 10:43

Da nastavimo za one koji neznaju poznati Lobin park se nalazio na dijelovima gdje je sad nogometno igraliste sa pomocnim stadinom, rukometno igreliste , nova sportska dvorana i srednja skola na tom podrucju je bilo desetak arteskih bunara koji su zatrpani tjekom 45'-46' iz razloga znanih samo tadasnjoj pobjednickoj vojsci a necu ih navoditi samo iz razloga sto bih otisao OT
Unitas
Unitas
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 1028
Location : Prkos
Registration date : 01.01.2008

[Vrh] Go down

Dragutin Loebe Empty Re: Dragutin Loebe

Postaj by esseker 05.05.09 11:22

Pozdrav Novoj Gradiški!

Možete li mi reći malo više od Dragutinu Loebeu? Zanima me zašto su ga zvali Karlo? Čini mi se da ako sam povezao dobro konce, a na internetu ima previše kontradiktornih podataka, da je Dragutin (Karlo) Loebe bio otac poznate Osječanke, Pauline Hermann, poznate kao Mačkamama, rođene u Novoj Gradiški 1859.

Inače vrlo interesantno!

esseker
Novi član
Novi član

Male
Broj postova : 1
Location : Osijek
Registration date : 05.05.2009

[Vrh] Go down

Dragutin Loebe Empty Re: Dragutin Loebe

Postaj by Admin 26.05.12 10:32

POVIJEST MAČKAMAMA ispričana od gđa Ivanka Kasumovićod Prijatelji o Osijeku, 30. kolovoz 2011 u 11:56 ·M A Č K A M A M A

Rezultati dosadašnjeg istraživanja o Paulini Hermann-Mačkamami,tek su ishodište predstojećim povijesnim istraživanjima;sadašnja saznanja su nepotpuna,jer su podaci prikupljeni usputno,prilikom konzervatorskih istraživanja.

Začuđuje činjenica da se u Osijeku nitko nije bavio izučavanjem uglednih,bogatih i zaslužnik obitelji iz prošlih stoljeća.Da je kojim slučajem bilo drukčije,već bi se odavna mnogo više znalo o porodici Hermann koja je uz porodice Blau i Gilming s kojima je bila rodbinski i imovinski vezana),pripadala najutjecajnijim i najbogatijim građanima Osijeka 19. i početka 20.stoljeća.

PAULINA LOBE(udana HERMANN i preudana WESSELY) rođena je u Novoj Gradiški 1.lipnja 1859.godine a umrla je 9.veljače 1938.godine u Osijeku.Pokopana je na osječkom groblju sv.Ane u vlastitu grobnicu.Grobnice danas nema.Prema riječima službenika u osječkom pogrebnom poduzeću,nije imao tko plaćati pristojbu i nadgrobni spomenik je uklonjen(uništen?),a grobno mjesto prodano novim vlasnicima.U povodu njene smrti,u osječkim novinama objavljena su slijedeća dva napisa:''Smrt barunice Pauline Wessely rodjena Loebe.

Sinoć u 10.45 sati umrla je nakon duljeg teškog bolovanja gđa Paulina barunica Wessly,rođena Loebe,bivša supruga veletršca Hermanna iz Osijeka,koji je godinama

Bio senioršelnajstarije osječke špecerajsko kolonijalne trgovine F.S.Thurnera sin,a u starosti od 81 godine.

Pokojnica je kći uvažene novogradišćanske industrijalne obitelji Loebe,koji su godinama imali pivovaru i druga poduzeća.Bila je vrlo inteligentna žena,te se je po smrti prvog supruga Hermanna pred par godina udala za austrijskog baruna Wessley-a koga je također preživjela.

Naročito je bila velika prijateljica životinja te je imala cijelu zbirku mačaka,pasa,golubova i drugih domaćih životinja.A kraj tih i jednog lava,koji je već bio na dražbi radi poreznih dugova,ali ga nitko nije htio kupiti.

Ta njezina ljubav za životinje ju je u posljednje godine,kraj nekih neuspjelih špekulacija i procesa zabacila u financijsku krizu,radi koje se otuđila od javnosti,u kojoj je nekad za života svojeg prvog supruga Hermanna igrala vidnu ulogu.Sa njome grad Osijek gubi jednu staru tradicionalnu figuru,kojih je svaki dan manje u sadašnjosti,koja te zastarjele tipove više i ne razumije.Sprovod je sutra popodne u 3 i po sata,te kreće iz kuće žalosti-Županijska ul.br.5.

Pokoj joj vječni! Pokojnicu oplakuju dvije kćeri''''Paulina Hermann preudana barunica Wessely rođ.pl.Loebe umrla je u srijedu navečer u 10.45 sati nakon nakon teške bolesti u 82 godini života

.Pokojnica je bila nekada vrlo imućma građanka.U sadašnjoj Industrijskoj četvrti posjedovala je 340(?) jutara zemlje i velik dvorac na Vinkovačkoj cesti.Kasnije je jedan dio njezine zemlje parceliran i pretvoren u gradilišta a pokojnici je ostalo 100 jutara zemlje i dvorac s raznim zgradama,u kojima je vlasnica dopustila sirotinji da stanuje.Od većine tih stanara nije tražila nikakve stanarine,a i ostali su joj plaćali samo minimalnu najamninu.Pokojnica je i inače mnogo pomagala sirotinju,naročito dok je bila u boljim materijalnim prilikama tako da ni jedan prosjak ili siromah nije otišao od nje praznih ruku.

Gđa Hermann je bila poznata i kao velika ljubiteljica životinja.Umrla je u svojoj kući u Županijskoj ulici,odakle će biti sahranjena danas u 3.30 sati popodne na rkt.groblju sv.Ane u Gornjem gradu.

Pokojnicu oplakuju dvije kćeri :FREDERIKA LAJBNER,udova majora, i ANĐELA HERMANN te brat MIROSLAV pl.LOEBE,veleposjednik iz Nove Gradiške.-Počivala u miru!''

Paulin otac – DRAGUTIN LOEBE(1838.-1924. bio je vrlo imućan veleposjednik,te između ostalog i vlasnik pivovare u Novoj Gradiški,a obnašao je i plemički naslov.

Njezina majka – PAULINA LOEBE,rođena Blau(1838. – 1918.) bila je Osječanka,iz jedne od najbogatijih i najutjecajnijih gornjogradskih građanskih porodica 19.i početka 20.stoljeća.

Osim kćeri Pauline imali su i tri mlađa sina,koji su pokopani zajedno s roditeljima u obiteljskoj grobnici u Novoj Gradiški:RIKARDA(1874.-1928.), MAKSA(1860.-1933.) i MIROSLAVA(1861.-1938.).Ni jedan od njih nije imao potomaka.

Posljednji je umro Miroslav Loebe,a njegovu imovinu naslijdile su nećakinje-kćeri Pauline Hermann.Pivovara,hotel i kuća u Novoj Gradiški srušeni su 1943.godine,a u tamošnjem muzeju nemaju zbirku porodice Loebe,nego samo nekoliko starih fotografija na kojima se vidi dio nekadašnjeg porodičnog posjeda.

Ogranak porodice Loebe obitavao je u 19.stoljeću i u Požegi,gdje su također,između ostalog,posjedovali pivovaru,no ni požeški muzej nema zbirke ni obrađene podatke o ovoj porodici.

Paulina Loebe udala se za DRAGUTINA HERMANNA osamdesetih godina 19.stoljeća.U to se vrijeme najvjerojatnije i stalno nastanila u Osijeku,a udajom ušla je u staru i bogatu osječku gornjgradsku porodicu Hermann.

Roditelji Dragutina Hermanna,IVAN(umro 1907.) i MARIJA rođ.Mueller(umrla 1911.g.)bili su veleposjednici,a u Gornjem gradu obitavali su u svojoj kući u Pejačevćevoj ulici br.28.

(objavljeno:22.09.1994. u ''Glasu Slavonije'' napisala pro.BOŽICA VALENČIIĆ)

https://hr-hr.facebook.com/notes/prijatelji-o-osijeku/povijest-ma%C4%8Dkamama-ispri%C4%8Dana-od-g%C4%91a-ivanka-kasumovi%C4%87/253377504695268

_________________
Mnoštvo riječi ne ukazuje na mnoštvo znanja. (Tales)
www.novogradiscani.com
www.webartng.com
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

Dragutin Loebe Empty Re: Dragutin Loebe

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.