Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Savjeti za bolje noćne fotografije

Go down

Savjeti za bolje noćne fotografije Empty Savjeti za bolje noćne fotografije

Postaj by Blue Shadow 10.07.08 14:53

Mnogi početnici digitalne fotografije potroše velik novac na fotoaparat i proporcionalno količini novca imaju i velika očekivanja, no fotografije u uvjetima smanjenog svjetla im još uvijek ne ispadaju dobro. Potrebno je samo malo znanja

Komplicirani svjetlosni uvjeti, kako bismo nazvali večernje sate slabašno osvijetljene žaruljama, zahtijevat će malo više truda oko fotografije od jednostavnog usmjeravanja fotoaparata i okidanja. Uvijek je moguće sve prepustiti automatici koja će upaliti bljeskalicu i napraviti fotografiju na kojoj će se koliko-toliko vidjeti objekt, no želite li nešto bolje fotografije, pročitajte ove savjete.

1. Izbjegavajte upotrebu bljeskalice kad god je to moguće. Isključivanjem bljeskalice u uvjetima slabog svjetla ekspozicija će se značajno produžiti. Tome se može doskočiti podizanjem ISO vrijednosti na fotoaparatu. Radi li se o kakvom naprednijem, nalik SLR fotoaparatu ili SLR-u, ISO vrijednost može se podići vrlo visoko. Kod kompaktnih digitalnih fotoaparata ne isplati se podizati je iznad vrijednosti ISO 400. Razlog je previše digitalnog šuma koji kreiraju mali CCD čipovi.

Ako je ekspozicija još uvijek preduga da bi fotografije ispale oštro, prijeđite na drugi korak.

2. Imate li kontrolu nad otvaranjem blende na svom fotoaparatu, otvorite je koliko god više možete. To znači da broj pored kojeg stoji slovo f (npr. f/1.8 ) smanjite do kuda dopušta fotoaparat. U isto vrijeme valja objektiv, ako je zum, postaviti na što širi kut tj. odzumirati. Na taj način će u njega upasti više svjetla što će skratiti ekspoziciju.

Kupnja malih stalaka za fotoaparat ili nečeg sličnom
Gorillapodu također nije loša ideja. Tada valja iskoristiti funkciju okidanja s vremenskih odmakom da pritisak na okidač ne pomakne fotoaparat.

3. Balansirajte bijelu boju. Fotografije pod umjetnim svjetlom ne prikazuju dobro bijelu boju, bude žuta, plava pa čak i zelenkasta – zavisno od svjetla. Potrebno je namjestiti opciju koja se u meniju fotoaparata naziva White Balance. Većina fotoaparata ima već definirane postavke za određene situacije pa ih isprobajte, uglavnom će raditi dobro. Cilj je da bijela boja bude što sličnija sebi.


4. Za noćnu fotografiju grada, neba ili nečeg sličnog zaboravite automatiku i bljeskalice. Noćni motivi nikako se ne mogu fotografirati bez pomoći stativa. Ekspozicije u takvim slučajevima traju i do nekoliko desetaka sekundi pa i puno dulje, a nitko ne može savršeno mirno držati fotoaparat tako dugo vremena. Uz stativ je pametno nabaviti i daljinski upravljač za okidanje fotografija bez diranja samog fotoaparata jer i to proizvodi vibracije koje mogu zamutiti fotografiju. Nemojte se obeshrabriti nakon prvih pokušaja, treba vremena da se uvježba fotografiranje po noći, pokušavajte i gledajte gdje ste pogriješili. Barem digitalna fotografija nema velikih troškova po fotografiji.

5. Nemojte se ustručavati popravaka u Photoshopu ili nekom drugom softveru za obradu fotografija, pogotovo uklanjanja digitalnog šuma posebnim filtrima poput
Noise Ninje.

http://www.tportal.hr/tehnologija/mixer/page/2008/07/04/0187006.html
Blue Shadow
Blue Shadow
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 1236
Location : Nova Gradiška
Registration date : 02.01.2008

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.