Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Moj blog

3 posters

Go down

Moj blog Empty Moj blog

Postaj by Admin 26.09.09 16:31

Ovisnost o virtualnom svijetu

Jedan od trenutno najpopularnijih internet servisa je Facebook, a služi, kako piše na početnoj stranici, za povezivanje i socijalizaciju s ljudima koji su im bliski, odnosno koje već poznaju. Stvaraju se i virtualna prijateljstva sa ljudima koje možda nikada nećete upoznati u stvarnom životu.

Koliko god bio koristan, Facebook ima i onu drugu stranu, koju mnogi ne žele priznati, ovisnost o njemu, ali mnogi su spremni to nazvati drugačije, kao poremećaj nagona, odnosno neodoljivu potrebu.
Psihijatar bi to opisao otprilike ovako: ovisnost znači užitak u ponavljanju radnji koje stvaraju ugodu, a komunikacija u stvarnom svijetu za većinu pojedinaca predstavlja problem, pa se nekima dogodi da se potpuno "presele" u virtualni svijet.

Tvrdi da se, također, da se pretjerano provođenje vremena na fejsu može tretirati kao poremećaj nagona, neodoljiva potreba.

Već sada se postavljaju pitanja postaje li osoba vremenom ovisnik o Facebook-u ili ne, no, mišljenja su podijeljena. Iako imam veliki odmak od Facebook-a, poznajem mnoge, koji nakon što startaju komp, prvo otvore Facebook i ne skidaju se s njega dobar dio vremena, tražeći prijatelje ili igrajući igrice na njemu.

Jedan od meni bliskih osoba, članica na Facebook-u, ispričala mi je ovo:
- neki dan sam otišla na roditeljski sastanak i umjesto da slušam šta govori učiteljica, uhvatila sam samu sebe kako zabrinuto razmišljam hoće li mi bundeve, koje uzgajam na fejsu, uvenuti...

Nisam bio siguran, treba li me ovo zabrinjavati ili se trebam dobro nasmijati? Nisam siguran radi li se zaista o ovisnosti, poremećaju nagona ili neodoljivoj potrebi, ali jedan od simptoma koji bi vam mogao dati upozorenje da ste se "navukli" na fejs je kad shvatite da vam nedostaje samopouzdanja u razgovoru licem u lice.

_________________
Mnoštvo riječi ne ukazuje na mnoštvo znanja. (Tales)
www.novogradiscani.com
www.webartng.com
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

Moj blog Empty Re: Moj blog

Postaj by konus 27.09.09 13:23

zato i neću na "fejs"...ionako previše vremena "gubim" uz limenu kutiju...
konus
konus
Ambiciozni član
Ambiciozni član

Male
Broj postova : 176
Location : NG,Zg
Registration date : 26.01.2008

[Vrh] Go down

Moj blog Empty Re: Moj blog

Postaj by Blue Shadow 25.01.10 21:00

Kako zaraditi prijevarom drugih

Od kako sam ostao bez posla 2004. godine, nakon gotovo trideset godina rada, stalno sam u potrazi za novim poslom. Zapravo, posao sam našao nakon doškolavanja (na vlastiti trošak), ali i dalje tražim bolje plaćeni posao. Od ovoga mi ne ostane gotovo ništa, osim što mi ide staž, ali i on mi uništava relativno dobar prosjek za mirovinu jer je plaća u pola manja od one koju sam imao do 2004. godine.

Ovih dana opet kliknem na posao.hr i vidim ponudu za Administrator (m/ž). Naravno, otvorim ponudu da vidim o čemu se radi, pošaljem zamolbu i životopis. Nakon par dana dobijem e-mail i shvatim da se radi o tzv. "legalnoj prijevari", gdje vas pokušavaju iskoristiti kao malo dijete, a pri tome sjediti u uredu i doći do informacija potrebnih za vlastitu zaradu.

Ključna rečenica, po kojoj sam shvatio o čemu se radi, bila je ova:
"Obzirom na velik broj prijava odlučili smo pristupiti ovom natječaju na način da dobijete zadatak gdje možete provjeriti da li Vam odgovara posao koji biste radili i pokazati da li odgovarate našim potrebama."

Zadatak je bio odabrati tri tvrtke iz Nove Gradiške i napraviti tri oglasa sa fotkama istih i podacima o njima, a ponuđeni su već odrađeni oglasi kao primjer kako ove nove odraditi. "Piece a cake", rekli bi englezi, ali odmah sam shvatio da se radi o čistoj prijevari.

Napisao sam e-mail i upitao: kako je moguće da ne mogu na temelju poslanih životopisa zaključiti tko odgovara njihovim potrebama, nego takvo što treba dokazivati rješavanjem određenih zadataka koje će, zapravo, iskoristiti za svoje potrebe. Naravno, nakon toga će se zahvaliti na obavljenom poslu i obznaniti da ne udovoljavam njihovim potrebama.

Mogao sam kao od šale odraditi zadatke koje su tražili, ali shvatio sam da neću za to dobiti ni ugovor, a ni novac pa sam odustao, pogotovu što nikada nisam dobio odgovor na poslani e-mail.

Savjet: pozorno čitajte objavljene natječaje da ne bi bilo po onoj narodnoj, kasno se hebenom kajati...
Blue Shadow
Blue Shadow
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 1236
Location : Nova Gradiška
Registration date : 02.01.2008

[Vrh] Go down

Moj blog Empty Re: Moj blog

Postaj by Admin 05.01.11 16:35

Istraživanje
Korisnici Facebooka mogu imati iste simptome kao i ovisnici o drogama

Moj blog 0581007.42

Novo istraživanje otkrilo je da su mnogi korisnici društvenih mreža toliko ovisni o tehnologiji da će ako nemaju pristup svojim mobilnim uređajima ili ako ne ažuriraju svoje statuse na Facebooku, razviti simptome jednake onima koje imaju ovisnici o drogama na odvikavanju.
U znanstvenom eksperimentu koji je proveden u više zemalja pod nazivom Unpluged, volonteri su zamoljeni da ne otvaraju svoju elektroničku poštu i ne pišu tekstualne poruke, da ne ažuriraju Facebook i Twitter tijekom 24 sata, a čak im je i pristup novinama ili bilo kojem drugom izvoru informacija bio zabranjen, piše ITProPortal.com.

Istraživanje je provedeno u suradnji s čak 12 sveučilišta diljem svijeta. Glavni zaključak istraživanja je da su većina ispitanika razvili simptome koji se mogu pronaći kod ljudi koji su pokušali prestati pušiti ili se ostaviti droge.

Kao dio istraživanja, volonteri su zamoljeni da svaki dan vode dnevnike o tome kako se osjećaju te su mogli čitati samo knjige.

Dr. Roman Gerodimos, predavač na Sveučilištu Bournemouth, rekao je u izjavi za britanski Telegraph da "u mjeri u kojoj koristimo neke od ovih modernih tehnologija i novi mediji mijenjaju nas". Prema njegovim riječima, mnogi sudionici istraživanja opisali su da se osjećaju "nemirno".

Ovo nije nije prvi put da se istražuje efekt "društvenog umrežavanja" na ovisnost. U srpnju 2010. godine jedno britansko istraživanje tvrtke Lightspeed Research pokazalo je da više od petine žena u Velikoj Britaniji redovito provjerava svoje Facebook profile usred noći.

http://www.net.hr/tehnoklik/page/2011/01/04/0537006.html
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

Moj blog Empty Re: Moj blog

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.