Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Otkriven lijek za rak?

Go down

Otkriven lijek za rak? Empty Otkriven lijek za rak?

Postaj by Admin 15.10.09 16:12

'Trojanski konj' ubija stanice zloćudnih bolesti

Otkriće australskih znanstvenika pokazalo se iznimno uspješnim u borbi protiv raka - opaka bolest uskoro bi mogla biti jedna od kroničnih.

Australski znanstvenici primijenili su uspješno taktiku 'trojanskog konja' u borbi protiv raka, koristeći nano stanicu izvedenu iz bakterija kako bi probili i razoružali stanice raka, prije nego ih druga nano stanica ubije kemoterapijskim lijekovima.

Potencijal terapije 'trojanskog konja' nalazi se u mogućnosti da direktno napadne stanice raka kemoterapijom, nasuprot današnjih tretmana koji kemoterapijskim lijekovima napadaju kako zaražene, tako i nezaražene stanice.

Sidnejski znanstvenici Jennifer MacDiarmid i Himanshu Brahmbhatt objavili su kako su dostignuli 100 postotno preživljavanje miševa zaraženih ljudskim

Ljepota EVD-a je što se ponašaju poput 'trojanskog konja'. Stižu na vrata zaraženih stanica i uvijek im je dozvoljen prolaz, Jennifer MacDiarmid.

Nova vrsta terapije

Znanstvenici planiraju započeti s kliničkim pokusima na ljudima u narednim mjesecima, od kojih se prvi očekuje sljedeći tjedan.
Kod ove vrste terapije, mini-stanice zvane EDV (EnGeneIC Deliveri Vehicle - EnGenIC dostavno vozilo) pripoje se i nakon toga probijaju u stanice raka.
Prvi val mini-stanica ispušta molekule ribonukleinske kiseline (siRNA), koje gase proizvodnju proteina odgovornih za pružanje otpora stanica raka naspram kemoterapije.
Zatim je drugi val EDV stanica primljen u stanice raka, on ispušta kemoterapijske lijekove, izazivajući njihovo odumiranje.
- Pobjeđujemo otpadničke stanice u njihovoj vlastitoj igri. One upale gen odgovoran za proizvodnju proteina koji je otporan na lijekove. S druge strane, mi gasimo taj gen, posljedično dovodeći do ulaska lijekova u stanicu – objasnila je MacDiarmid.

Razoružavanje stanica tumora

RNA interferencija ili RNAi, stvorena je s ciljem utišavanja gena za proizvodnju proteina koji uzrokuju bolesti i jedno je od najzanimljivijih područja biotehnoloških istraživanja danas. RNA je bila baza za dodjelu Nobelove nagrade za medicinu 2006. godine.

Deseci biotehnoloških tvrtki traže načine kojima bi manipulirali RNA-om da zaustave proteine koji uzrokuju bolesti, uključujući rak, sljepoću i AIDS.

Želimo se približiti vremenu kada će se rak moći liječiti poput kroničnih bolesti, prije nego da ga se smatra nečijom smrtnom kaznom, Himanshu Brahmbhatt.

Brahmbhatt je rekao kako nakon konvencionalne terapije lijekovima velik broj stanica raka umire, ali mali postotak nastavlja proizvoditi proteine koji ih čine otpornima na kemoterapijske lijekove.
- Zbog toga se terapija može pokazati neuspješnom. Tumori postaju neizlječivima i nastavljaju bujati, dovodeći do smrti pacijenta - izjavio je Brahmbhatt.
Mini-stanice u dosadašnjim tretmanima na životinjama nisu prouzrokovale nuspojave ili smrt, unatoč opetovanom doziranju.
- Značajno je za našu metodologiju da ne oštećuje normalne stanice i primjenjiva je na širok spektar tipova raka. Nadamo se kako će benigna priroda EDV tehnologije omogućiti oboljelima da nastave sa svojim životima i normalno funkcioniraju koristeći samo izvanbolničku terapiju - zaključio je MacDiarmid.

http://www.javno.com/hr-svijet/trojanski-konj-ubija-stanice-zlocudnih-bolesti_268049

_________________
Mnoštvo riječi ne ukazuje na mnoštvo znanja. (Tales)
www.novogradiscani.com
www.webartng.com
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.