Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Brzi internet u Finskoj zajamčen ustavom

Go down

Brzi internet u Finskoj zajamčen ustavom Empty Brzi internet u Finskoj zajamčen ustavom

Postaj by Admin 20.10.09 14:28

Brzi internet u Finskoj zajamčen ustavom Internetilustracija_AFP540

Brzi internet u Finskoj zajamčen ustavom

FINSKA je prva zemlja na svijetu koja je pristup brzome internetu proglasila ustavnim pravom. Od 1. srpnja 2010. godine telekomunikacijske kompanije će morati omogućiti svakome od 5,2 milijuna stanovnika Finske pristup brzome internetu po najmanjoj brzini od 1Mbit/s.

"Brzina od 1Mbit/s je tek prijelazna brzina", naglasila je Laura Vilkkonen iz finskoga ministarstva za promet i komunikacije. Cilj je do 2015. godine postići brzinu od 100Mbit/s koja će biti dostupna svima. "Smatramo da je bez interneta nemoguće živjeti u suvremenom društvu. Poput bankovnih usluga, struje i vode, čovjeku je neophodan i internet.", objasnila je Vilkkonen.

Finska je zemlja s najrasprostranjenijom internetskom infrastrukturom na svijetu. Oko 95 posto pučanstva ima dostupan neki od oblika interneta. "Ovim zakonom želimo dovesti internet i u ruralne krajeve u kojima je, zbog geografskih uvjeta, internet do sad bio teže dostupan", naglasila je Vilkkonen.

SAD kaska za Europom
UN podržava i potiče zemlje da internet uvrste među ustavom garantirana ljudska prava. U lipnju ove godine je u Francuskoj donesen zakon prema kojem je pristup internetu ljudsko pravo. Finska ovom odlukom ide i korak dalje; određuje se minimalna brzina, prenosi CNN.

Istovremeno, SAD je jedina zapadna zemlja koja nema zakonsku regulativu kojom se promiče brzi internet. Čak 46 posto ruralnih domaćinstava u SAD-u nema pristup brzom internetu, a korištenje interneta u često ovisi o primanjima kućanstva.
U Hrvatskoj se brzim internetom koristi oko 600 tisuća ljudi.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/brzi-internet-u-finskoj-zajamcen-ustavom/455392.aspx

_________________
Mnoštvo riječi ne ukazuje na mnoštvo znanja. (Tales)
www.novogradiscani.com
www.webartng.com
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne možeš odgovarati na postove.