Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Mavro Bauer

Go down

Mavro Bauer Empty Mavro Bauer

Postaj by Admin 25.10.09 18:40

Mavro Bauer (1870.-1934.)
tiskar i kulturni djelatnik, kupuje 1892. godine prvu novogradišku tiskaru (osnovanu 1882. godine kraj crkve Sv. Terezije) i kao tipografski stručnjak razvija vrlo živu tiskarsku i kulturnu djelatnost. osim plakata, razglednica, tiskanica, značajno je tiskanje novogradiških listova: Novogradiški vjesnik, Graničar, Oglasni list, Domaći list, Posavski lovac.

U nekima od njih bio je Bauer i urednik i izdavač. Tiskane su i knjige: Praktična uputa kako naučiti njemački (autor M. Bauer, st. 366), Spomenica HPD "Graničar" (Dr. M. Benković), Dvorac Cernik (A. Kulmer 1932.) i druge. Od 1910. Bauer otvara i knjižaru u novom poslovnom centru u Strossmayerovoj ulici (danas ulica Slavonskih graničara), te kasnije i knjižnicu. Sudjeluje u radu hrvatskih i židovskih društava i organizacija te kao uspješni gospodarstvenik značajno doprinosi ukupnom razvitku grada.

U nekrologu uz njegovu smrt, a umro je 1934. godine u Novoj Gradiški, u zagrebačkom "Jutarnjem listu" između ostaloga je zapisano: "Bio je mnogo godina općinski odbornik, prije rata sudjelovao je kod osnutka gradske munjare, kod uređenja Filipovićeve ulice i kod podizanja kupališta. Mnogo godina je bio odbornik uprave ovdašnje pučke štedionice, te osnivač "Slavonije velepecare" d. d..

_________________
Mnoštvo riječi ne ukazuje na mnoštvo znanja. (Tales)
www.novogradiscani.com
www.webartng.com
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.