Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Marijan Bušić

Go down

Marijan Bušić Empty Marijan Bušić

Postaj by Blue Shadow 14.11.09 21:00

Marijan Bušić 48a3d21f7aaaeb7bcc0d76657fc6785a_medium

MARIJAN BUŠIĆ,
direktor tvrtke POTOMAC d.o.o. i osnivač ACADEMIA CRAVATICA
www.academia-cravatica.hr/

Marijan Bušić, rođen 30. siječnja 1952. godine, direktor je i suvlasnik tvrtke Potomac d.o.o.
Diplomirao je filozofiju i sociologiju, i magistrirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Kravata je modni ukras u muškoj kulturi odijevanja, znak elegancije i samosvijesti onog tko je nosi. Ali u vizionarskom projektu
Marijana Bušića "Hrvatska - domovina kravate", kravata je mnogo više od toga. Još kao gimnazijalac u Novoj Gradiški, Marijan Bušić naslutio je da se Hrvatska, domovina kravate, može najbolje predstaviti Europi i svijetu upravo kravatom, kao svjetskim simbolom dostojanstva, svečanosti, uspješnosti. S vremenom, sve je više otkrivao da se u hrvatskom podrijetlu kravate i njezinom snažnom simboličkom potencijalu kriju mogućnosti za uzbudljivu priču - ljudsku, hrvatsku, europsku i svjetsku.

Ta mladenačka vizija profesora filozofije i sociologije Marijana Bušića, počela se ostvarivati prijelomne 1990. godine, kada zajedno s prijateljem, dipl. ekonomistom Zlatkom Penavićem utemeljuje tvrtku Potomac d.o.o. Krenuti s tom velikom, pravom svjetskom pričom, iz sredine jednog malog naroda, bio je u poduzetničkom smislu, riskantan i pustolovan pothvat. No, snaga i ljepota vizije, te stabilno partnerstvo i komplementarno prožimanje
sposobnosti i znanja ove dvojice poduzetnika - pregalaca, Bušića i Penavića, bili su glavni čimbenici uspješne strategije razvoja tvrtke Potomac, od početka do danas.

U dosadašnjih trinaest godina modna marka Croata izrasla je u svjetski prepoznatljiv hrvatski nacionalni brand. Prema dosadašnjim ispitivanjima javnog mnijenja, Croata brand jedini je nacionalni brand izvan tradicionalnih brandova prehrane i farmaceutike, jedini izrastao u neovisnoj
Hrvatskoj, te je u tom smislu najjači hrvatski brand. Zahvaljujući projektu "Hrvatska - domovina kravate", kravata se danas u svijetu sve više priznaje i prepoznaje kao jedan od simbola hrvatskog identiteta. Kravata Croata kao hrvatski nacionalni brand smješta Hrvatsku u probrano društvo malog broja zemalja svijeta koje imaju svoj izvorni, a istodobno svjetski prepoznatljiv brand.

Za ostvareni uspjeh bila je nužna i znalački vođena snažna promidžba, s izvornom hrvatskom, istodobno svjetski zanimljivom pričom. Sve te sastavnice ove poduzetničke strategije rezultirale su optimalnom kvalitetom proizvoda modne marke Croata.
Novi iskorak u razvoju projekta "Hrvatska - domovina kravate", također hrabar i dalekovidan, dogodio se 1997. godine, kada je - prema zamisli
Marijana Bušića - tvrtka Potomac utemeljila neprofitnu ustanovu Academia Cravatica, sa svrhom istraživanja, razvijanja i promicanja kravate kao dijela hrvatske i svjetske kulturne baštine.

Svi dosadašnji uspjesi brojnih projekata tvrtke Potomac i ustanove Academia Cravatica, na neki način, kondenzirani su u najnovijem projektu Umjetničke instalacije "Kravata oko Arene", čiji je autor Marijan Bušić. Vijest o tom jedinstvenom događanju obišla je svijet i čulo ju je, odnosno vidjelo, više od milijardu ljudi, čime je ostvarena izvanredno snažna promidžba Hrvatske u svjetskim razmjerima. I u toj Instalaciji, kao i početkom devedesetih godina, Marijan Bušić nastavlja nadahnuto i strastveno otkrivati snagu simbola i identitete na koje ti simboli upućuju. A kroz njegovo djelo događa se, kako on voli reći, i "redizajniranje" identiteta same Hrvatske, za nju samu i za svijet.
Blue Shadow
Blue Shadow
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 1236
Location : Nova Gradiška
Registration date : 02.01.2008

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.