Vijesti

Go down

Vijesti

Postaj by Admin on 10.01.11 11:11Novosti u povratu poreza
Piše Antun Toni Brađašević

S obzirom da je svake godine u ovo vrijeme aktualno pitanje povrata poreza, te da su za ovu godinu najavljene neke vrlo značajne zakonske promjene, odlučili smo provesti malo istraživanje, te saznali neke podatke koji bi vam mogli biti korisni.
Evo o čemu je riječ: S prvim radnim danima u 2011. godini ispostava porezne uprave započele su prikupljati zahtjeve građana za godišnji povrat poreza. Važno je napomenuti da će se zahtjevi moći podnositi sve do kraja veljače, a oni koji ostvaruju pravo, potpunu dokumentaciju mogu predati u nadležnu Ispostavu porezne uprave.

Ove godine u svezi s povratom poreza ima nekih vrlo značajnih novosti, naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, koji je stupio na snagu 1. srpnja prošle godine, ukinute su porezne olakšice, odnosno umanjenja dohotka koje je porezni obveznik mogao koristiti u godišnjem obračunu poreza na dohodak na temelju podnesene godišnje porezne prijave u ukupnom iznosu do 12 tisuća kuna godišnje. Odnosilo se to na uplaćene premije životnog osiguranja s obilježjem štednje, dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, dopunskog, dodatnog i privatnog zdravstvenog osiguranja, stvarne troškove zdravstvenih usluga u Republici Hrvatskoj za vlastite potrebe (liječnički pregledi, dijagnostičke i laboratorijske pretrage, dijagnostički i terapijski postupci, operativni zahvati, stomatološke usluge, lijekovi, ortopedska pomagala i slično) , te za stambene potrebe (kupnju ili gradnju prvog stambenog prostora, održavanje postojećeg stambenog prostora i plaćenu slobodno ugovorenu najamninu) .

Iako je došlo dakle do spomenutih značajnih zakonskih izmjena, porezni obveznici moći će umanjiti dohodak ostvaren u prošloj godini na temelju godišnje porezne prijave koja se predaje do konca veljače za spomenute olakšice u ukupnom iznosu do šest tisuća kuna, i to samo za uplate izvršene do 30. lipnja 2010. godine (što se dokazuje vjerodostojnim ispravama, računima, potvrdama osiguratelja i drugim ispravama propisanim Zakonom o porezu na dohodak i Pravilnikom o porezu na dohodak.

Građani mogu podnijeti godišnju poreznu prijavu i uvećati osobni odbitak za uzdržavane članove uže obitelji i djecu, iznose plaćene za obvezno zdravstveno osiguranje ako nije drugačije osiguran, do visine propisanog doprinosa, te za darovanja u naravi i novcu doznačenim na žiroračun, a u kulturne, odgojno-obrazovne, znanstvene, zdravstvene i slične svrhe, udrugama i drugim osobama koje te djelatnosti obavljaju u skladu s posebnim propisima, do visine 2 % primitaka za koje je u prethodnoj godini podnesena godišnja porezna prijava i utvrđen godišnji porez na dohodak.

Postoje tri kategorije poreznih obveznika. Prva kategorija su obveznici koji godišnju poreznu prijavu moraju podnijeti. Druga kategorija su porezni obveznici koji poreznu prijavu nisu obvezni podnijeti, ali to mogu učiniti. Treća kategorija poreznih obveznika su građani koji ne mogu ponijeti poreznu prijavu.

Prvi povrati poreza očekuju se kao i prethodnih godina početkom svibnja. I još nešto zanimljivo (ali što još nije zaživjelo) u svezi ove problematike, za kraj. Postoji mogućnost plaćanja obveza pravom na povrat poreza no u praksi taj model nije dovoljno iskorišten za smanjivanje nelikvidnosti. Problem je kao i obično u državi, koja probijanjem rokova tu metodu čini manje privlačnom poduzetnicima.

avatar
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 63
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.