Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Basplatna glazba na internetu...

Go down

Basplatna glazba na internetu... Empty Basplatna glazba na internetu...

Postaj by Admin 02.09.10 9:35

AUDIO OBILJE
Kako do besplatne glazbe na internetu?

Nema smisla kršiti zakon preuzimanjem ilegalnih kopija glazbenih datoteka kada na internetu postoje besplatni ili vrlo jeftini servisi koji će vam ponuditi više glazbe nego što je možete poslušati u cijelom životu

Internet se korjenito promijenio od doba Napstera i drugih servisa za razmjenu glazbenih datoteka, koji su svojedobno nudili posve besplatnu glazbu (danas je Napster komercijalni servis). Povećanjem brzine više nije imperativ preuzeti glazbenu datoteku na svoje računalo, već se preferira slušanje u realnom vremenu. Propusnost modernih internetskih veza je više nego dovoljna za takvo nešto, a konstantni streaming glazbe neće vas ometati u svakodnevnom poslu jer će zauzeti tek djelić propusnosti čak i osnovnih kućnih DSL linija.

Druga velika promjena jest iskorjenjivanje velike većine servisa koji su glazbu nudili ilegalno. Borba izdavačke industrije protiv neautorizirane upotrebe glazbe još uvijek traje, a njihovi odvjetnici su se okomili na obične korisnike pa je bolje ne riskirati i koristiti provjerene servise. Od takvih servisa preporučujemo tri.

Grooveshark

Grooveshark je potpuno besplatni online glazbeni servis s ogromnom glazbenom bazom koju korisnici mogu pretraživati, dopunjavati i prilagođavati sebi. Grooveshark pokušava približiti one koji stvaraju glazbu i one koji ju konzumiraju, što možda i nije tako loša ideja jer ta dva svijeta nikad nisu bila dalje jedan od drugoga. Servis je život započeo kroz naplatu usluge, ali sada se uspijeva financirati isključivo reklamama.

Basplatna glazba na internetu... GetImage

Većina uslužnog softvera danas uči o svojim korisnicima pa tako i Grooveshark, čiji Grooveshark Radio analizira korisnikove playliste i na osnovi njih mu nudi drugu glazbu – onu za koju misli da bi mogla biti po njegovom ili njezinom ukusu. Korisnik sam može reći Groovesharku da li mu se nešto svidjelo ili nije, što će sustav preporuke učiniti još kvalitetnijim.

Korisnici Groovesharka mogu jedni druge pratiti slično kao na Twitteru, ali se ovdje prate glazbene liste i glazbeni ukus, što sustav preporuka i razmjene glazbe (u smislu preporuke) čini još kvalitetnijim.

Basplatna glazba na internetu... GetImage

Grooveshark se za popunjavanje svoje ponude oslanja na korisnike koji postavljaju svoje glazbene kolekcije na servis. Implementiran je sustav sličan video servisu YouTube gdje netko tko smatra da su njegova autorska prava oštećena može tražiti uklanjanje tih materijala sa servisa. Grooveshark sklapa ugovore s izdavačkim kompanijama koje mu onda dopuštaju uživanje u svojoj glazbi. U početku su postojali ugovori s malim izdavačima, ali je nedavno sklopljen ugovor s EMI-em, što je bitno proširilo glazbenu kolekciju ovog servisa.

Trenutno je Grooveshark potpuno besplatan za korisnike iz Hrvatske.

http://listen.grooveshark.com/

Last.fm

Last.fm je osnovan 2002. godine u Velikoj Britaniji, ali je vrlo brzo postigao ogroman interes u preko 200 zemalja diljem svijeta. Specifičnost Last.fm usluge je sustav Audioscrobbler koji omogućava prilagodbu servisa svakom korisniku ponaosob. Zbog toga se je nužno registrirati na Last.fm, tada Audioscrobbler počne bilježiti i 'učiti' korisnikov ukus u glazbi koji je onda pokazan na korisnikovom profilu. Servis krase i neke od odlika društvenih mreža, samo što se ovdje korisnici pronalaze dijeleći isti ukus u glazbi.

Basplatna glazba na internetu... GetImage

Svakom korisniku servis može ponuditi glazbu koju će doista poslušati. Last.fm ima ogromnu bazu glazbenih datoteka, a neke su dostupne i za preuzimanje na vlastito računalo. Glazba se može slušati korištenjem glazbenih playera na samoj stranici ili instalacijom plug-ina za omiljeni player na računalu korisnika.

CBS je kupio servis 2007. godine i otada više nije besplatan. U zemljama poput Velike Britanije, SAD-a i Njemačke korisnici mogu besplatno koristiti većinu funkcija jer se servis financira prikazom reklama na stranici. Međutim, ostatak svijeta će dobiti tek mali dio glazbe besplatno. Da bi se koristio servis u punoj funkcionalnosti, nužno je plaćati mjesečnu članarinu od tri eura. Last.fm ne nudi svoju glazbu u potpunosti besplatno, no pogledamo li visinu naknade naspram kvalitete usluge i količine dostupne glazbe, omjer je prilično dobar. Godišnja pretplata je istovjetna cijeni dva glazbena albuma.

www.last.fm

SHOUTcast

SHOUTcast je u osnovi usluga internetskog radija. Početna stranica nudi popis servera koji streamaju besplatne radio stanice. Većina stanica nudi glazbene sadržaje koji su dostupni tek uz klik do dva. Tek je manji dio radio streamova radio u klasičnom smislu, uglavnom se radi o velikim playlistama glazbe podijeljenim po žanrovima. Korisnici mogu čak preuzeti te playliste, otvoriti ih u WinAmpu ili nekom drugom media playeru i slušati stream.

Basplatna glazba na internetu... GetImage

Klijenti za slušanje radio stanice preko SHOUTcasta postoje za raznorazne platforme pa se ova usluga može bez problema koristiti i na mobilnim telefonima, konzolama za igranje i unutar poznatih glazbenih playera. Softver koji pokreće SHOUTcast je napravio Nullsoft, tvorac WinAmpa.

www.shoutcast.com


http://www.tportal.hr/tehno/internet/84147/Kako-pronaci-besplatnu-glazbu-na-internetu.html

_________________
Mnoštvo riječi ne ukazuje na mnoštvo znanja. (Tales)
www.novogradiscani.com
www.webartng.com
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.