Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

1000 Jezgri

Go down

1000 Jezgri Empty 1000 Jezgri

Postaj by Admin 29.12.10 16:29

1000 JEZGRI
Stiže čip koji će enormno ubrzati naše kompjutere
Znanstvenici su stvorili ultra-brzi čip koji će ubrzati kompjutere i do 20 puta

1000 Jezgri Kompjuter

Moderni kompjuteri imaju procesore s dva, četiri ili ponekad 16 jezgri kako bi obavljali zadane operacije. No središnja procesna jedinica (CPU) koju su nedavno razvili znanstvenici sadrži 1000 jezgri na samo jednom čipu. Ovaj izum otvara novo doba superbrzih kompjutera koji bi mogli dospjeti na tržište u idućih nekoliko godina.
A novi super-kompjuter je mnogo "zeleniji" od njegovih prethodnika, jer koristi manje energije, unatoč većoj brzini. Znanstvenici su koristili čip FPGA ( Field Programmable Gate Array), koji poput ostalih mikročipova sadrži milijune tranzistora. No prednost FPGA jest to što ga korisnik može konfigurirati u specifične sklopove, umjesto da bude ograničen tvorničkim postavkama.

Ovo je znanstvenicima omogućilo da tranzistore unutar čipa podijele na male grupe kako bi svaka izvodila različite zadatke. Stvaranjem više od 1000 mini-sklopova, istraživači su efektivno pretvorili čip u procesor s 1000 jezgri od kojih svaka radi po zasebnim naredbama. Čip je sposoban obraditi 5 gigabytea podataka u sekundi, pokazala su testiranja, što ga pak čini oko 20 puta bržim od dosadašnjih kompjutera.
Voditelj tima, dr. Wim Vanderbauwhede sa Sveučilišta Glasgow objašnjava: "FPGA čipovi ne koriste se u standardnim kompjuterima jer ih je teško programirati, no njihova procesna moć je ogromna dok je energija koju koriste vrlo malena - stoga se mogu smatrati zelenom opcijom." Dok većina kompjutera danas sadrži više od jedne procesne jezgre, što im omogućuje da izvode različite zadatke simultano, takvi tradicionalni procesori dijele pristup memoriji, što usporava cijeli sustav.


http://metro-portal.hr/stize-cip-koji-ce-enormno-ubrzati-nase-kompjutere/53379

_________________
Mnoštvo riječi ne ukazuje na mnoštvo znanja. (Tales)
www.novogradiscani.com
www.webartng.com
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.