Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Problemi u novogradiškoj bolnici...

Go down

Problemi u novogradiškoj bolnici... Empty Problemi u novogradiškoj bolnici...

Postaj by Admin 29.01.11 19:59

Dok policija istražuje prepucavanje medju liječnicima u Novoj-Gradiški životi pacijenata su ugroženi
Piše: H.A. / P.V.

STANJE u Općoj bolnici Nova Gradišta toliko je kaotično da zbivanja u toj ustanovi istražuje i policija. U zadnjih nekoliko mjeseci u bolnici je smijenjeno ili ju je napustilo čak šest liječnika, a zadnji incident dogodio se kad je kirurzima Daliboru Mariću i Ivanu Markoviću zabranjen ulaz na odjel.

Na vratima su ih dočekali zaštitari koji su ih obavijestili da nemaju pristup pacijentima, zbog čega su, prema tvrdnjama liječnika Marića, otkazane i tri operacije. Jedan od uključenih liječnika, dr. Marić u razgovoru za Index objašnjava kako je uzrok tenzijama samovolja koju provodi ravnatelj bolnice dr. Zoran Jukić, a koji, tvrde, pokriva šefa kirurgije dr. Bogomira Barbića. Marić tvrdi da su zdravlje i život pacijenata zbog stanja koje trenutno vlada u bolnici ozbiljno ugroženi.

"Zašto su nas skinuli s dežurstva?"

"To sad traje već dva dana. Prekjučer, jutarnji sastanak je počeo normalno predavanjem smjene i primanjem drugog dežurnog tima. Nakon toga dobili smo novi raspored dežurstava u kojemu sam bio izostavljen ja, a na moje pitanje zašto me nema šef kirurgije Barbić mi je rekao: To je moja odluka, ja sam šef kirurgije", započinje svoju priču za Index dr. Marić, specijalist ortopedije i traumatologije u Općoj bolnici Nova Gradiška.

Marić kaže kako je tada tražio da dobije napismeno objašnjenje zašto je izostavljen iz dežurstva, jer dežurstva nose značajan dio pacijenata, a "naravno ako ne dežurate odražava vam se i na osobni dohodak". "Ja sam po struci ortoped i završio sam specijalizaciju traumatologije, to je vrlo bitno, jer ja dežuram kao traumatolog, a ne kao ortoped. Traumatologiju ne možete ni raditi ako niste u dežurstvu, jer se preko Hitne službe prima kompletna trauma. Znači ako ja ne dežuram praktički mi je oduzeto pravo na rad kao traumatologa", ispričao nam je Marić.

Nakon svađe - prijava policiji

Ostatak radnog dana prošao je relativno uobičajenim tokom. Dr. Marić je odradio operacije koje je imao zakazane, a na dežurstvu je zajedno s mlađim kirurgom ostao ravnatelj bolnice dr. Jukić. No, idući dan situacija je "zaiskrila". "Kad smo došli preuzeti smjenu, ravnatelj bolnice nije bio u predaji dežurstva", priča nam Marić koji tvrdi da je dr. Jukić ranije napustio bolnicu i na dežurstvu ostavio samo mlađeg kirurga kojeg je trebao nadzirati. To mu, kaže, nije prvi put; i ranije su ga viđali kako šeta po gradu dok je trebao biti dežuran u bolnici.

"Moj kolega dr. Marković tada je rekao da to više tako ne može. Ton je bio malo glasniji, a u razgovor sam se uključio i ja", priča nam Marić. No, čini se da je ravnatelj bolnice pritužbe dvojice nezadovoljnih kirurga shvatio kao prijetnju, te ih je prijavio policiji. "Nije bilo nikakvog nasilja i nikakvih prijetnji kako je Jukić prijavio policiji. Nitko nije nikoga niti uvrijedio niti izrekao bilo kakvu prijetnju niti fizički napao", tvrdi Marić koji dodaje kako je, prema njegovim informacijama, policija zbog Jukićeve prijave već ispitala kolege koji su svjedočili spornom razgovoru. Svi su oni, kaže Marić, demantirali da je bilo ikakvih prijetnji.

Liječnike u bolnici dočekali zaštitari

"Jučer je Jukić da bi zaštitio sebe i Barbića u bolnicu doveo zaštitare koji su ih pratili kad smo se htjeli priključiti viziti, koja nije bila organizirana kao inače, nego je započela u prostorijama ravnatelja. Svi su bili telefonski pozvani osim mene i još dva liječnika. Kad smo mi vidjeli da su se oni vratili sa sastanka htjeli smo se priključiti viziti, da obiđemo pacijente koje smo operirali i koje planiramo operirati taj dan. Međutim, zaštitari su stali pred i pitali nas kako se zovemo. Kad smo im rekli svoja imena odgovorili su nam: Vas dvojica ne možete ući. Na naše pitanje zbog čega nam brane pristup pacijentima, rekli su nam da je to naredba ravnatelja", nastavlja Marić.

"Planiramo obavijestiti Ministarstvo za takav način vođenja bolnice i praktički upotrebu sile unutar bolnice, izaći u medije i podići tužbu zbog ometanja našeg redovnog posla i nanošenja štete za zdravlje pacijenata", zaključio je Marić. Do ravnatelja bolnice Zorana Jukića pokušali smo više puta doći tijekom dana, a poruku zbog čega ga trebamo ostavili smo i u njegovom uredu. Međutim, na brojne naše pozive dobivali smo odgovor: "Ravnatelj nije trenutno tu, nazovite malo kasnije."

Iz PU brodsko-posavske potvrđeno nam je da je ravnatelj bolnice Zoran Jukić policiji prijavio dvoje svojih kolega 26. siječnja u večernjim satima."Policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška nastavljaju daljnji rad, provjeravaju sve navode iz dostavljenog nam pismena u cilju utvrđivanja elemenata prekršaja ili kaznenog djela. Ukoliko se utvrde takvi elementi, uslijedit će odgovarajuće kaznene prijave, odnosno optužni prijedlozi", rečeno nam je iz policije.


http://www.index.hr/vijesti/clanak/dok-policija-istrazuje-prepucavanje-medju-lijecnicima-u-novoj-gradisci-zivoti-pacijenata-su-ugrozeni/535296.aspx


Zadnja promjena: Admin; 04.02.11 8:02; ukupno mijenjano 1 put.
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

Problemi u novogradiškoj bolnici... Empty Re: Problemi u novogradiškoj bolnici...

Postaj by Admin 04.02.11 8:00

Sa konferencije za medije Udruge za zaštitu i promicanje prava pacijenata:

Mi Novogradiščani takvog ravnatelja više ne trebamo

Konferencija za medije Udruge za zaštitu i promicanje prava pacijenata – još o smjenama kadrova i stanju u bolnici

“Od koga zaštitari čuvaju ravnatelja i šefa kirurgije? Od bijesnih građana?”
“Smjenama vodećih kadrova bolnice ravnatelj Jukić tiho sprovodi novi pravilnik o kategorizaciji bolnice – Opća bolnica Nova Gradiška, osnovana prije 164 godine, treba postati stacionarna ustanova”


Predsjednik Udruge za zaštitu i promicanje prava pacijenata Miroslav Šokić pozvao je jučer ministra Milinovića da hitno smijeni ravnatelja novogradiške Opće bolnice dr. Zorana Jukića, a Upravno vijeće bolnice, “u kojem sjede dva veterinara i prodavač stočne hrane” - da podnese ostavku.
- Nakon otvorenog pisma javnosti u kojem je Udruga – a jedan od njenih potpredsjednika je i dr. Dalibor Marić - upozorila ravnatelja Jukića na niz propusta, i njegovih i šefa kirurgije dr. Bogomira Barbića, a na propuste su kasnije upozorila i dva doktora na redovnom kolegiju, ravnatelj je reagirao postavljanjem zaštitara na ulaz u bolesničku sobu. Pristup pacijentima zapriječen je dr. Daliboru Mariću i dr. Ivanu Markoviću, čime se ravnatelj najgrublje ogriješio o Zakon o zaštiti prava pacijenata, rekao je Šokić na početku presice.

Rastjerivanjem doktora – smijenjeno ih je 7 sa vodećih dužnosti; 4 doktora su za manje od godinu dana Jukićevog mandata već napustila Opću bolnicu a još dva najavljuju odlazak – ravnatelj zapravo tiho sprovodi novi pravilnik o kategorizaciji bolnica po kojemu bi novogradiška, koju je prije 164.g. osnovao dr.Andrija Štampar, trebala postati samo stacionarna ustanova. Protiv takvog pravilnika pobunila se čak i Hrvatska liječnička komora, ali ne i ravnatelj Jukić, koji samo ubrzano smjenjuje vodeće kadrove a na njihovo mjesto dovodi doktore iz Slavonskog Broda, kaže Šokić. Dok je ukidao postojeće odjele, Jukić je pojačao otorinolaringologiju, ulažući velika sredstva, jer na tom odjelu radi njegova supruga, iako bi “otorina” po novom pravilniku trebala postati samo ambulanta. - To je očiti sukob interesa, kazao je Šokić. Odgovarajući na navode dr. Jukića u intervju u Posavskoj hrvatskoj, Šokić se zapitao “je li napad na župana i bolnicu ako smo upozorili na činjenicu da je 5-godišnji dječak pušten iz novogradiške bolnice tri dana nakon rutinske operacije slijepog crijeva da bi se zatim još 20 dana morao liječiti u “Klaićevoj” u Zagrebu? To što dr. Barbić zaboravi “tufer” pa ga iz pacijenta drugi dan vadi kroz debelo crijevo – je li to napad na župana i bolnicu? Ili kad “hitna” dolazi dijabetičaru na intervenciju bez glukoze? I to je napad?”,pitao je Šokić.

U razloge hitne smjene Jukića Šokić ubraja i grijehe iz njegovog ranijeg mandata (2001.-2005.) kada je HZZO-ov nalaz financijskog poslovanja bolnice utvrdio niz protuzakonitosti, teških oko milijun kuna.
- Protivno Zakonu o javnoj nabavi ravnatelj je kroz 4 aneksa ugovora o adaptaciji kirurgije povećao vrijednost radova za 1,2 milijuna kuna, i to bez dozvole Ministarstva financija; bez suglasnosti većinskog vlasnika (Županije) dizani su krediti u dvjema bankama, a protivno Zakonu o izvršavanju državnog proračuna bolnica je umjesto jednog imala čak tri žiro računa, u trima bankama.

Osim toga, u posjedu smo dokumenta u kojemu je vidljivo kako je parket za svoju kuću ravnatelj platio novcem bolnice, kazao je Šokić. Nespojivim sa Zakonom o zaštiti prava pacijenata i liječničkom etikom Šokić smatra i objavljivanje slika pacijenata na profilu dr. Barbića (kirurške intervencije na dijelovima tijela) na javnoj internetskoj mreži Facebook, bez dozvole pacijenata, kao i slike Adolfa Hitlera uz ratnog heroja Antu Gotovinu. - Što naš veterinar Marušić kaže na sve ovo? On se izgleda bavi skupljanjem bodova kao i premijerka Kosor, slikajući se sa bebama po bolnici, čime krši pravo na privatnost pacijenata, kazao je Šokić.

Jedna od osnivača Udruge, Katarina Bojšić, upozorila je na nedopustiv propust u organizaciji službe pedijatrije, u čijoj “shemi” djeca “čekaju na pregled u seoskim ambulantama, zajedno sa odraslim bolesnicima, a infuziju primaju u čekaonici”. Tajnik Udruge, inače hrvatski branitelj, Ivo Sedlaček, rekao je kako ravnatelj bolnice ne smije biti član niti jedne političke stranke jer pacijenti ne poznaju niti stranke niti političke opcije. Prema riječima Šokića, ukoliko se ministar Milinović ogluši na zahtjev za smjenom ravnatelja Jukića, Udruga će organizirati potpisivanje peticije za smjenu Jukića te za opoziv pravilnika o kategorizaciji bolnice.

Podršku dvama “nepoželjnim kirurzima” dr. Markoviću i dr. Mariću, jučer su pismeno uputili i predsjednici 4 novogradiške udruge branitelja. S.R.

_________________
Mnoštvo riječi ne ukazuje na mnoštvo znanja. (Tales)
www.novogradiscani.com
www.webartng.com
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

Problemi u novogradiškoj bolnici... Empty Re: Problemi u novogradiškoj bolnici...

Postaj by Admin 04.02.11 13:40

Upravo gledam na HRT1 emisiju "Drugo mišljenje" pa su me podsjetili na Hipokratovu zakletvu, na koju su pojedini likovi u bolnici očito zaboravili. Sram ih bilo..

Da ih podsjetimo:

Na kongresu Međunarodnog saveza liječničkih društava u Ženevi 1948. godine ustanovljena je konačna zakletva koja se danas koristi, Ženevska zakletva:

"U času kada stupam među članove liječničke profesije, svečano obećajem da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvat ću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoje ću zvanje obavljati savjesno i dostojanstveno. Najvažnija će mi briga biti zdravlje mojega pacijenta. Poštovat ću tajne onog tko mi se povjeri. Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkog zvanja. Moje kolege bit će mi braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti. Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog začetka. Niti pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. Ovo obećajem svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast."

_________________
Mnoštvo riječi ne ukazuje na mnoštvo znanja. (Tales)
www.novogradiscani.com
www.webartng.com
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

Problemi u novogradiškoj bolnici... Empty Re: Problemi u novogradiškoj bolnici...

Postaj by Gost 20.02.11 16:26

JOS UVIJEK KORUPCIJA:

Gost
Gost


[Vrh] Go down

Problemi u novogradiškoj bolnici... Empty Re: Problemi u novogradiškoj bolnici...

Postaj by Admin 20.02.11 18:05

hrvojehorvat je napisao/la:JOS UVIJEK KORUPCIJA:

Na forumu nije dozvoljeno:
10. "vikanje" (korištenje velikih slova)

zivjeli

Ako nisi pročitao pravila ponašanja na forumu, onda to učini klikom na ovaj link ispod:
http://www.novagforum.com/t3-pravila-ponasanja-na-forumu#3

_________________
Mnoštvo riječi ne ukazuje na mnoštvo znanja. (Tales)
www.novogradiscani.com
www.webartng.com
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

Problemi u novogradiškoj bolnici... Empty Re: Problemi u novogradiškoj bolnici...

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.