Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HRT dobio pismo iz europskog parlamenta

Go down

HRT dobio pismo iz europskog parlamenta Empty HRT dobio pismo iz europskog parlamenta

Postaj by Admin 03.02.11 18:28

HRT dobio pismo iz europskog parlamenta Roger-helmer-afp625
Foto: AFP

HRT dobio pismo iz europskog parlamenta: Ako se nastavi cenzura u korist HDZ-a nećemo vas pustiti u eu

DOSTA je bilo političkog pritiska na novinare i cenzure na javnoj televiziji, oštro je poručio Roger Helmer, član Europskog parlamenta iz Velike Britanije, u otvorenom pismu koje je poslao v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josipu Popovcu, v.d. ravnatelju HTV-a Mislavu Stipiću i direktorici programa Hloverki Novak Srzić. Uredniku informativnog programa Renatu Kuniću Helmer nije pisao, vjerojatno je čak i do Europskog parlamenta došao glas kako je on sasvim nebitan.

Helmer je konzervativac koji će za sebe otvoreno kazati da je euroskeptik i koji se zalaže za povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. No, čak i takav političar, koji do Unije ne drži pretjerano, smatra da za ovakvu Hrvatsku, u kojoj se sloboda govora zadire na svakom koraku, ne bi trebalo biti mjesta u EU.

"Osobno sam svjedočio pritisku koji je hrvatska vlada vršila na BBC nakon što je reportaža pod naslovom 'Hrvatska je prokleta kriminalom i korupcijom' emitirana na njihovom Radiju 4 u travnju 2009. Drskost hrvatske vlade u napadu na nezavisnu medijsku grupaciju bila je bez presedana", kaže Helmer. Bilo je to, doduše, još dok je premijer bio Ivo Sanader. Ali situacija se nije poboljšala ni pod njegovom nasljednicom Jadrankom Kosor. Ako išta - pogoršala se.

"Kako trošite novac koji vam dajemo?"

"Urednici i novinari i dalje rade pod političkim pritiskom. Zabilježe je ograničeni napredak u istragama prijetnji protiv novinara koji izvještavaju o korupciji i organiziranom kriminalom, s časnom iznimkom jednog razvikanog slučaja ubojstva. Problem s nezavisnošću lokalnih medija i dalje postoji. Javni servis HRT nastavlja se suočavati s ozbiljnim upravljačkim problemima nakon što je Programsko vijeće u više navrata neuspješno pokušalo izabrati novog glavnog ravnatelja. Ovo utječe na funkcionalnost HRT-a. U medijski prostor miješaju se interesne skupine iz političkog i ekonomskog sektora", citira Helmer navode iz godišnjeg izvještaja o napretku Hrvatske koji je predstavljen europarlamentarcima.

Za britanskog člana Europskog parlamenta i istaknutog borca za slobodu govora i medijskog djelovanja, ovakva situacija nije prihvatljiva. Helmer podsjeća da je EU na stranu stavila ozbiljna pretpristupna financijska sredstva zbog čega, kako kaže, "njegovi kolege i on imaju pravo i dužnost nadzirati kako se novac poreznih obveznika u EU troši na reforme u Hrvatskoj".

Najveći problemi s kojima je Hrvatska danas suočena, ističe Helmer, su politička korupcija na najvišoj razini, organizirani kriminal i pravosuđe koje je pod utjecajem politike. "Nezavisni mediji morali bi odigrati važnu ulogu u isticanju ključnih problema. Na taj bi se način olakšao proces hrvatskog pristupanja Uniji", kaže Helmer.

Dosta je bilo HDZ-ove samovolje na Prisavlju!

Iako je ukupna medijska situacija u Hrvatskoj zabrinjavajuća, Helmer se u svom pismu najviše fokusirao na HRT. Javna je televizija, tvrdi zabrinuti europarlamentarac, glavni izvor informacija u Hrvatskoj i dužna je građanima koji je financiraju omogućiti nezavisno izvještavanje i kritičko razmišljanje. Umjesto toga, ističe Helmer, čelnici HRT-a sustavno provode cenzuru koja je u funkciji pogodovanja premijerki Jadranki Kosor i njenom HDZ-u.

"Saznao sam da je HRT ukinula važne političke i ekonomske emisije poput 'Latinice', 'Poslovnog kluba' i 'Otvorenog'. Nadalje, drugi ekonomski i politički programi koji su ohrabrivali kritičko razmišljanje i nudili rješenja najnovijih ekonomskih i političkih izazova poput 'Paralela' i 'Lica nacije' konstantno mijenjaju dane i termine emitiranja. Jedini razlog takvog ponašanja mogao bi biti pokušaj da se smanji popularnost i gledanost takvih programa", tvrdi Helmer.

"Cenzura je nedopustiva bilo kada, a posebno u izbornoj godini"

"Moram istaknuti da su sve navedene emisije imale veliku gledanost, što znači da su zanimale hrvatske porezne obveznike čijim se novcem HRT - javna televizija - financira. Ovakav oblik cenzure nedopustiv je bilo kada, a posebno u izbornoj godini!", otvoreno poručuje Helmer i nastavlja: "Vodstvu HRT-a i njihovim političkim patronima preporučujem da i te kako uzmu u obzir izvještaje EU i nezavisne analize o trenutnom stanju na javnoj televiziji. Ako se politički pritisak koji ugrožava kritičko razmišljanje uoči izbora nastavi, to će ugroziti napore Hrvatske da ispuni kriterije za ulazak u EU".

Svoje pismo Popovcu, Stipiću i Novak Srzić Helmer zaključuje ponavljanjem tvrdnje da politički pritisci i pokušaji da se iz programa uklone ili marginaliziraju nezavisni glasovi moraju prestati. "Ovaj zabrinjavajući obrazac ponašanja nije dobra preporuka da HRT nastavi postojati kao medij kojeg financiraju hrvatski porezni obveznici", zaprijetio je Helmer, te HRT-ovim perjanicama poručio da "se veseli njihovom odgovoru".


http://www.index.hr/vijesti/clanak/ekskluzivno--hrt-dobio-pismo-iz-europskog-parlamenta-ako-se-nastavi-cenzura-u-korist-hdza-necemo-vas-pustiti-u-eu/536302.aspx
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.