Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Izvješće PU Brodsko-posavske

Go down

Izvješće PU Brodsko-posavske Empty Izvješće PU Brodsko-posavske

Postaj by Admin 23.11.11 16:25

Izvješće PU Brodsko-posavske Polici44

Priopćenje za javnost

Stanje sigurnosti
Danas je s početkom u 11 sati u prostorijama policijske uprave održana konferencija za novinare na kojoj je načelnik Darko Petek govorio o stanju sigurnosti za deset mjeseci, ocijenivši ga vrlo dobrim. Istaknuo je i zadovoljstvo radom policijskih službenika, obzirom na broj kaznenih djela, policijskih službenika i kategorije u koju je svrstana policijska uprava. Kao problem je naveo povećanje broja kaznenih djela imovinskog karaktera (krađa i teških krađa), dodavši da je ova policijska uprava, sukladno državnom prosjeku po otkrivačkoj djelatnosti na trećem mjestu. Kao problem je naveo trend porasta broja poginulih u prometu (ove godine 23 poginulih, prošle godine 18 osoba). Unatoč brojnim preventivnim i represivnim aktivnostima, broj poginulih je u porastu, dakle pitanje prometne kulture je i dalje prisutno, iako su mjere koje su policijski službenici poduzeli u porastu oko 30 % u odnosu na prošlu godinu. Policija će nastaviti i dalje sa preventivnim i represivnim aktivnostima u oblasti prometa. Također se ukratko osvrnuo na ostale segmente rada policije, uputivši predstavnike medija na preslike izvješća (koje su im uručene) o stanju sigurnosti za deset mjeseci sa statističkim pokazateljima uz usporedbu za deset mjeseci prošle godine.

Savjeti i upozorenja starijim osobama
Glasnogovornica Kata Nujić iznijela je nekoliko savjeta i upozorenja u vezi kaznenih djela iz strukture općeg kriminaliteta. Kaznena djela drske krađe, prevare i krađe u kojima su žrtve osobe starije životne dobi, zbog svoje naravi izazivaju posebnu pozornost. Na konferenciji za novinare koja je održana 21. listopada bilo je riječi o drskim krađama. Razriješeno je pet takvih kaznenih djela koja su se dogodila na području ove policijske uprave. Trojica maloljetnih osumnjičenika su sankcionirana na adekvatan način. Drski kradljivci odaberu za žrtvu stariju osobu kojoj istrgnu iz ruke novčanik, torbicu, lančić s vrata ili ju na drugi način drsko okradu.
Kad je riječ o prevarama, žrtve su također starije osobe, posebice žene iznad 60 godina. Ovakva kaznena djela ne predstavljaju u ovoj policijskoj upravi poseban problem, no evidentna su u drugim policijskim upravama. Varalica dolazi u obiteljsku kuću ili čini svoje „nedjelo“ na ulici. Dolaze kao trgovci koji prodaju bižuteriju pod zlato, nude na prodaju masažere i ortopedska pomagala. Također se lažno predstavljaju kao djelatnici mirovinskog, Hrvatske elektroprivrede ili slično. Dolaze pod raznim izlikama; primjerice očitanja stanja brojila ili slično, potom od žrtve zatraže čašu vode i u „pogodnom“ trenutku ju okradu.
Nisu zanemariva niti kaznena djela krađe bankovnih kartica, obzirom da starije osobe uglavnom ne pamte PIN brojeve, pa ih drže uz kartice.
Glasnogovornica je istaknula jedan takav događaj: Prekjučer između 12 i 14 sati na području općine Oriovac nepoznati počinitelj je iskoristio nesmotrenost 85-godišnje starice, pa je iz otključane kuće otuđio novčanik i zlatni nakit. U novčaniku se nalazila bankovna kartica sa pripadajućim PIN-om, pa je na bankomatu podigao nekoliko tisuća kuna, oštetivši na takav način staricu.
Kako bi se smanjio broj ovakvih kaznenih djela, policijski službenici su pojačali preventivne aktivnosti. Policija upozorava na oprez posebice starije osobe, kako ne bi postali žrtvom ovakvih kaznenih djela.

Oblast prometa – savjeti i upozorenja
Glasnogovornica je spomenula i nekoliko savjeta i upozorenja iz oblasti prometa, govoreći o zimskim uvjetima i obvezama svih sudionika u prometu. Istaknula je važnost pridržavanja prometnim propisima; Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama.
Obzirom na gotovo svakodnevnu pojavu magle, a samim tim i smanjenu vidljivost, te znatan broj biciklista na prometnicama policijske uprave, ističemo važnost pridržavanja prometnim propisima. Uočeno je da neki biciklisti prilikom vožnje u prometu, nisu propisno označeni, teško su uočljivi, pa je veća vjerojatnost stradavanja u prometnim nesrećama.
Sukladno zakonskim odredbama od vozača bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti, zahtijeva se da bude označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Na prednjoj strani bicikla treba imati upaljeno bijelo svijetlo, a na stražnjoj crveno.
Također, i pješaci moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom uvijek kada se kreću kolnikom noću ili danju u slučaju smanjene vidljivosti (a ne samo na javnoj cesti izvan naselja).

Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.