Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Philipp Lewin Beck

Go down

Philipp Lewin Beck Empty Philipp Lewin Beck

Postaj by Blue Shadow 02.01.08 14:08

Iz knjige Nova Gradiška, Izabrane teme, u povodu 250. obljetnice osnivanja grada
Feliks Valentić, Tito Bilopavlović


Philipp Lewin Beck, austrijski general (Mancheim, 25. 12. 1720 - Beč, 26. 1. 1768.), značajan je kao zapovjednik gradiščanske regimente za postanak Nove Gradiške. Naime, za potrebe Vojne krajine počela je 1748. godine izgradnja novog vojnog naselja, središta gradiščanske regimente (pukovnije) na poljima južno od Cernika. U svom poznatom zapisu o postanku Nove Gradiške domaći književniki graničarski časnik Antun Matija Relković između ostaloga kaže:
"General baron Engelshofen, poslanik dvorski, primi na ovom polju gradišku krajinu u oblast... Odabra ondi praviti stolnje misto ove krajine; zapovidi da se iz starog Gradiškog (Stare Gradiške) prenese stol i vladanje ovdi... Oberstar Šmid, stojeći u Rešetarih, dade izvesti japiju (građu) i ode. Oberstlieutenant baron Beck iz Bogičevaca načini prvu gostionicu, oberstarske kuće, kasarne, veliku stražu i tavnicu (zatvor), sve od drveta; prinese se iz Bogičevaca u Novogradiško i side prvi zapovidati i odonuda upravljatinovom regimentom. Poče prvi krčiti šire putove i praviti tvrđe mostove; naseli u gostionicu prvog nimačkog krčmara, imenom Meish, s dvima pekari..."
Beck se iskazao kao ratnik u sedmogodišnjem ratu (1756-1763), zapovjednik Karlovačkog i Varaždinskog generalata, te kao generalni inspektor Hrvatske i Slavonske krajine i (ne)uspjeli reformator u krajini. Želio je osim Vojne krajine i Bansku krajinu podrediti svojoj komandi, odnosno Dvorskom ratnom vijeću u Beču, pa dolazi u sukob sa Hrvatskim saborom i banom. Unatoč zaštiti bečkih vojnih krugova i dvora Marije Terezije, zbog tih sukoba i surovih postupaka prema graničarima postao je omražen u Hrvatskoj i konačno početkom 1768. premješten u Češku. Ubrzo nakon toga iznenada je umro u Beču 26. siječnja 1768. godine.
Blue Shadow
Blue Shadow
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 1236
Location : Nova Gradiška
Registration date : 02.01.2008

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.