Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Obilježena 152. godišnjica rođenja Nikole Tesle

4 posters

Go down

Obilježena 152. godišnjica rođenja Nikole Tesle Empty Obilježena 152. godišnjica rođenja Nikole Tesle

Postaj by Admin 01.11.08 16:31

Obilježena 152. godišnjica rođenja Nikole Tesle Tesla10

SMILJAN - U Memorijalnom centru u Smiljanima, rodnom mjestu Nikole Tesle, danas je prigodnim svečanostima obilježena 152. godišnjica rođenja istaknutog izumitelja.

"Tesla je nesumnjivo bio velik i osebujan čovjek. Potekao je sa ovih prostora iz ovog malog ličkog mjesta Smiljana, a njegovo djelo zasigurno pripada cjelokupnoj suvremenoj, svjetskoj ostavštini", rekao je u prigodi otvaranja svečanosti u Memorijalnom centru, neposredno uz Teslinu rodnu kuću, gradonačelnik Gospića Milan Kolić.

Multimedijalni centar s tematskim parkom posjetilo je od njegova otvaranja prije dvije godine više od 65.000 ljudi, među kojima su najbrojniji đaci i studenti ali i kulturni i javni djelatnici te državnici, istaknula je ravnateljica Muzeja Like Vesna Bunčić.

Nikola Tesla je rođen 10. srpnja 1856. godine u mjestu Smiljan kod Gospića. Porijeklom je iz srpske obitelji. Teslin otac Milutin bio je pravoslavni svećenik, a majka Georgina Mandić (zvana Đuka) neobrazovana, ali veoma inteligentna žena. Tesla je pohađao njemačku osnovnu školu u Smiljanu, a istu je završio u Gospiću. Nakon toga upisao se u Nižu realnu gimnaziju u Rakovcu kod Karlovca. Roditelji su na Nikolu vršili pritisak da postane svećenika ali on se tome protivio i upisao se na studij tehničkih znanosti u Grazu (Tehničko sveučilište). Kasnije će u Pragu studirati tehniku. Nakon završetka studija zaposlio se u telefonskom društvu i priključivao telefone po kućama.

Cijeli tekst pročitajte na:
http://www.seebiz.eu/hr/seebiz-trend/techno/obiljezena-152.-godisnjica-rodenja-nikole-tesle,20010.html

P.S. Naravno, i ovaj topic možete komentirati...
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

Obilježena 152. godišnjica rođenja Nikole Tesle Empty Re: Obilježena 152. godišnjica rođenja Nikole Tesle

Postaj by Gollum 02.11.08 18:22

Tesla je imao neobičan način otkrivanja principa rada i gradnje novih uređaja. Prvo je u mislima razradio sve njegove detalje i vidio kako radi, a tek nakon toga sve je skicirao, teoretski dokazao i na kraju napravio uređaj koji je praktički odmah radio bez ikakvih problema. O tome kako je Tesla stvarao inovacije sam je napisao: Kad mi se pojavi ideja, odmah je u mašti počinjem graditi. Mijenjam konstrukciju, usavršavam je i već je u mislima pokrećem. Posve mi je nevažno pokrećem li svoju turbinu u mislima ili je ispitujem u laboratoriju. Čak primjećujem kad nešto nije u redu. Nema nikakve razlike, štoviše, rezultati su isti. Tako mogu brzo razviti i usavršiti zamisao, a da ništa ne dodirnem. Otkako su objavljeni moji prvi izumi do danas, mnogi od njih su ušli u opću uporabu i izazvali revoluciju u raznim strukama. Ali ih očekuje još veća budućnost. Kad sam 1900. postigao snažna pražnjenja napona od stotinu stopa i poslao struju oko Zemljine kugle, sjetio sam se prve male iskre koju sam primijetio u laboratoriju u Grand Streetu, i bio sam potresen osjećajima poput onih koje sam doživio kad sam otkrio okretno magnetsko polje. My Inventions, Electrical Experimenter, 1919. Neka budućnost pokaže istinu i procjeni svakoga od nas prema njegovu radu i postignućima. Sadašnjost je njihova, ali je zato budućnost – za koju sam radio – moja. Nikola Tesla
Obilježena 152. godišnjica rođenja Nikole Tesle 070107_clip_image001
Gollum
Gollum
Middle class
Middle class

Female
Broj postova : 768
Registration date : 06.01.2008

[Vrh] Go down

Obilježena 152. godišnjica rođenja Nikole Tesle Empty Re: Obilježena 152. godišnjica rođenja Nikole Tesle

Postaj by Unitas 03.11.08 10:37

Nesumljivo Tesla je obiljezio ne samo svije stoljece vec i sva vremena iza sebe.
Svi daljnji napredci u tehnologiji prijenosa kako elektricne energije tako i svih ostalih nacina prenosa podataka svih vrsta, zasniva se na temeljima koje je postavio Tesla.
U svoje vrijeme osporavan i proglasavan cudakom.
Jednostavno receno covjek vizionar, zivjeo ispred svog vremena
Unitas
Unitas
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 1028
Registration date : 01.01.2008

[Vrh] Go down

Postaj by TENG 04.11.08 8:46

ukoliko netko želi tesline patente u komadu nek se javi, imam ih u pdf-u
TENG
TENG
Ambiciozni član
Ambiciozni član

Male
Broj postova : 148
Registration date : 03.01.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics