Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sportski ribolov

Go down

Sportski ribolov Empty Sportski ribolov

Postaj by Admin 12.06.09 14:59

Sportski ribolov 22_2008022992646

Po meni, daleko najzanimljivije u varaličarenju - na stajaćicama dolazi sezona pastrvskog grgeča, largemouth (velikoustog) bassa. Naravno, na onim vodama gdje ga ima. Na našem području najbrojniji je u jezeru Petnja ali krasnih primjeraka, čak pravih kapitalaca, ima i na šljunčari Topolje u Kruševici, Bebrinici u Klakaru, na ciglarskim barama u Slavonskom Brodu te na Lijeskovim vodama.

S obzirom na sve veći broj zaljubljenika u ribolov ovog izrazito borbenog grabežljivca ne bih se iznenadio da je, tzv. kanta-ekspresom, nasađen u još neke zatvorene vode. Prosječni ulovi kod nas su od 300 do 500 g, bass od jednog kilograma je već lijep trofej a od dva na više su za naše vode kapitalci. U Sjevernoj Americi, svojoj postojbini, dostiže i preko deset kilograma i uvjerljivo je najcjenjenija sportska riba upravo zbog svoje agresivnosti, eksplozivnosti i nepredvidivosti u borbi. Bez obzira koje je bass veličine, u nastojanju da se oslobodi udice pružiti će vam užitak drilla kakav neće niti jedna druga riba. Tko je jednom doživio njegovo spektakularno iskakanje iz vode popraćeno mlataranjem glavom zna o čemu pričam. I taj je - teško mi je vjerovati u suprotno - već pokupio virus bassolova.

Pri temperaturi vode od 8°C - a to bi ovih dana već moglo biti na plićim, osunčanim dijelovima već spomenutih voda - počinju dobri izgledi za ribolov, a daljnjim porastom temperature bass je sve aktivniji i intenzivnije se hrani. A hrani se ribljom mlađi svih vrsta, glistama, larvama, pijavicama, puževima, rakovima, punoglavcima, žabama, insektima, daždevnjacima pa čak i manjim zmijama. U biti - svime što "mrda" a može proći kroz njegova velika usta. Sukladno tome, širok je i izbor varalica koje možete koristiti u ribolovu - sve vrste i veličine voblera, silikonci, žlice, leptiri, jigovi... Doslovce, sve što iole liči ili ga samo podsjeća na nešto od njegove hrane. Čak i neke koje ne liče ni na što - koliko god ih gledao ne mogu skužiti koji oblik života bi trebali predstavljati buzzbaitovi, spinnerbaitovi, cijevasti silikonci, smrdljivi chompersi, flying lures... Ipak, vrlo, vrlo je rijetko da će uzeti bilo koju varalicu koju zabacite - ako vam se to i desi zaista možete reći da ste imali sreću.
Jelovnik pastrvskog grgeča je sezonski pa mu prvenstveno treba ponuditi tip i veličinu varalica koje najbolje oponašaju neku od njegovih omiljenih lokalnih žrtava koje su u to doba godine najbrojnije i najdostupnije. Na primjer - kad u vodi vidite punoglavce ili male cverglove, pronađite neki sličan silikonac, ako su se pojavile uklije uzmite Rapalu Original 5-8 ili Finn¢s odgovarajuće boje, ako sitna riba s površine uzima mušice pokušajte s poperom... No, to ipak nije sve i nije to baš tako jednostavno jer, koliko je važan odabir varalice toliko je, a možda i važnija njena pravilna i što prirodnija prezentacija. FinnÔs ili slug se kroz vodu moraju kretati zaista kao uklija na izdisaju, posljednji nervozni trzaji naizmjence s kao list propadanjem. Ili worm (glista) - ako ju bass ne uzme odmah po padu u vodu, sačekajte da padne na dno i nakon pauze od pet do deset sekundi malo ju privucite. Malo samo, ne pola metra! I po dnu, bez dizanja! Bass određenoj vrsti hrane koja ne zahtjeva veliku potrošnju energije u potjeri prilazi oprezno i često ju zna neko vrijeme proučavati sa samo nekoliko centimetara udaljenosti. Ako je gladan i ako mu nije ništa sumnjivo uzet će glistu u usta čak i ako ona potpuno miruje. Primjetit ćete samo kako vam opušteni najlon kreće! Kontra! Sjetimo se Storm-ovog slogana: Allways think like a fish! (Uvijek razmišljaj kao riba!) i pokušajte zamisliti iz bassove perspektive glistu koja skače po dnu ili leti! SuperGlista! Naravno da će izgubiti tek i kod sljedećeg zabacivanja biti još oprezniji. Dakle, što prirodnije kretanje varalice, naročito kada su silikonci u pitanju, a ono što radite u lovu smuđa, štuke, bucova - zaboravite.
Za bassa je potrebno daleko više nadmudrivanja, sitnog cimanja, zastajkivanja, jaaako sporog povlačenja i - ponajviše strpljenja i upornosti. Kako bi ribolov bio još teži i zanimljiviji, bass mijenja raspoloženja i interese bez obzira na jednake uvjete u prirodi pa se vrlo često dogodi da neku varalicu, čak uz dobru prezentaciju, na koju je jučer dobro grizao, danas niti ne pogleda. Probajte neku drugu. Pa treću. Pa četvrtu... Nemojte odustajati ni kad se s vremenom nagomilaju pitanja - "Možda nije prava veličina? Ili boja? Da stavim 1 ili 2 g otežanja? Da ipak probam vobler? Ili malog shada? Žuti twister? Mepps br 3? S vunicom ili bez?" - Odgovore na ta pitanja vam nitko ne može dati, ali budite uvjereni da se i najiskusniji bassolovci tražeći ih često izgube u svojim torbama prepunim varalica svih vrsta, veličina, oblika i boja. Što je najljepše, koliko god ih bilo - sve su lovne! Ponekad! Ali koja je danas? Svi koji su počeli s nekoliko varalica u džepu brzo su shvatili da nabavka sve većeg broja raznovrsnih varalica za bassa nije ribički hir nego stvarna potreba. Mislim da ne postoji varalica na koju još nije ulovljen bass. Nije ni čudo što je najprofitabilnija riba jer se za potrebe njegovog ribolova razvila cijela industrija varalica i pribora.

Što se tiče pribora, za početak sezone preporučam ultra laki varaličarski pribor kojim ćete lakše i preciznije zabacivati neotežane manje wormove, slugove od 3 inča i FinnÔsove od 2 - štap 2.40 do 2.70 m AB akcije do 25 g koji će amortizirati njegove nagle udarce u pokušaju bijega, rolu 20 do 30 s preciznom prednjom kočnicom i upredenicom 0.12 do maksimalno 0.14 ili pouzdanim najlonom 0.16 do 0.18. Ako koristite najlon vodite računa da bude bez memorije, dakle - mekši, kako vam se ne bi mrsio pri zabacivanju lakih varalica. Bass se najbolje lovi "na viđeno" pa su dobrodošle polarizacijske naočale.

One pod kutom od 30_ neutraliziraju odbljeske na vodi, a osim što ćete imati bolji vizualni kontakt s varalicom, omogućit će vam, što je najvažnije, da prije uočite opreznog bassa nego on vas. Neki kažu da su njegova velika usta u stvari kompenzacija za loš vid uzrokovan navlačenjem zaštitnog sloja na oči kod viših temperatura vode. Ali to je ljeti. U ovako hladnoj vodi odlično vidi - zato tako tanka upredenica ili najlon - a kada vidi ili osjeti nešto sumnjivo možete mu zabaciti zlatni vobler optočen dijamantnom ljuskom - neće. Dakle, kretanje uz vodu što tiše, opreznije i pazite na sjenu. Kada prilazite mjestu gdje pretpostavljate da bi mogao biti pokušajte varalicu zabaciti a da ni ne priđete vodi - nekada bude uz samu obalu.

Na kraju, jedan savjet ili, možda bolje reći - molba. Puštajte ih. Vrlo se brzo oporavljaju. Doći ćete ponovo na vodu i oni će vam opet pružiti jednak užitak, možda i veći jer ste im pružili priliku da još narastu. Na Boroviku, Trakoščanskom jezeru i nekim vodama u blizini Koprivnice bass je, zbog svoje atraktivnosti, u potpunosti zaštićen obaveznim C&R (catch-and-release ili ulovi-i-pusti) pristupom ribolovu. Zahvaljujući tome imaju, naročito na Boroviku, mnoštvo bassova među kojima i kapitalce od tri pa i više kilograma. Veselje i za domaće ribiče i za goste iz svih krajeva. Kod nas još ne postoji zabrana izlova ali se broj bassova smanjio. Pitanje je koliko se još treba smanjiti da bi nam savjest i ekološka svijest proradili? Koliko smo stvarno sportski ribolovci?
D. Janković

http://www.posavskahrvatska.hr/Novost.aspx?kat=22&id=22_2008022992646

_________________
Mnoštvo riječi ne ukazuje na mnoštvo znanja. (Tales)
www.novogradiscani.com
www.webartng.com
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

Sportski ribolov Empty Re: Sportski ribolov

Postaj by Admin 03.01.11 14:03

Zapostavili smo ovu temu... Evo nastavak. Možda mi se netko i pridruži.


_________________
Mnoštvo riječi ne ukazuje na mnoštvo znanja. (Tales)
www.novogradiscani.com
www.webartng.com
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.