Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Atlantida

4 posters

Stranica 1 / 4. 1, 2, 3, 4  Next

Go down

Atlantida Empty Atlantida

Postaj by Murdoc 13.01.08 12:38

Tema koja mene osobno zaokuplja vec dugi niz godina i ciju sam literaturu vjerujem u potpunosti procitao.
ovdje mali uvod za one koji ne posjeduju dovoljno informacija , pa bi onda volio cuti i vase misljenje .

ImageLegenda o potonulom kontinentu Atlantidi jedna je od najvećih misterija u povijesti čovječanstva, a do nas je došla preko grčkog filozofa Platona. Naime, Platon je u svojim djelima "Timej" i "Kritija" detaljno opisao izgled, veličinu i lokaciju drevnog kontinenta, otkrivši pritom kako mu je priču o Atlantidi ispričao grčki zakonodavac Solon, a koji ju je čuo od Sonchisa, svećenika u egipatskom hramu u Tebi.
Prema Platonovim navodima, prije devet tisuća godina (odnosno, prije dvanaest tisuća godina, brojivši od danas) zbio se rat s onu stranu "Herkulovih Stupova" (Gibraltarski tjesnac) u kome su se sukobili Atlantiđani i njihovi neprijatelji iz Sredozemlja. Međutim, Atlantida je ubrzo potonula, nakon što ju je zadesio niz potresa.
Iako je Platonov opis Atlantide kako su zemlje sastavljene od krugova kopna i vode poprilično bajkovit, njegov izvještaj i danas je temeljni podatak o postojanju Atlantide. Valja napomenuti kako su i drugi grčki filozofi pisali su o Atlantidi (Aristotel, Plutarh, Marcel itd.)

Od tada pa do danas iznikle su mnogobrojne teorije o mjestu gdje se Atlantida nalazila i na koji je način uništena. Tako nekolicina teorija Atlantidu smješta u Sredozemlje kao "koljevku civilizacije", počevši od Sardinije, preko Malte, Krete i Santorina, istočne obale Cipra, pa sve do Španjolske Andaluzije. Druga skupina teorija smješta ju u područje Crnog mora, uspoređujući kataklizmični nestanak Atlantide s pucanjem bosporske barijere oko 5 500. godine pr. Kr. Naime, nakon što je popustila barijera koja je razdvajala Crno i Sredozemno more, razina vode u Crnom moru naglo se povećala, a plimni je val nosio sve pred sobom duž crnomorske obale. Neke od teorija Atlantidu smiještaju na područje Antarktike, druge na prostor Irske, treće na prostor Kariba, četvrte na prostor Indije i Šri Lanke, itd.

Teorije o nestanku Atlantide također su mnogobrojne, počevši od onih kako je nestala u potresu, preko uništenja u nizu vulkanskih erupcija, pa sve do udara kometa i nuklearnog rata. Teorije koje se baziraju na vulkanskim erupcijama ističu kako se dnom Atlantskog oceana proteže vulkanski aktivna brazda koja je mogla biti odlučujući faktor uništenja Atlantide. Od teroija o kometu i asteroidu najpoznatija je ona Otta Mucka o tzv. Planetoidu A. Fantastične teorije o nuklearnom ratu pretežno se baziraju na kazivanjima starih naroda. Tako je u indijskim epovima "Mahabharata" i "Ramajana" opisana nuklearna eksplozija, američki domorodci pripovjedaju priče o "metalnim pticama" (avionima, možda?) koje su doletjele s juga (jedan od navoda koji ide u prilog tezi kako se Atlantida nalazila u području Antartike), pa sve do egipatske kartuše na kojoj su navodno prikazani helikopter, tenk i još neki drugi strojevi.

Uostalom, sličnosti između civilizacija koje ne bi smjele biti fizički povezane potiču na razmišljanje kako je prije prvih poznatih civilizacija postojala jedna razvijena civilizacija na temelju koje su se razvile sve ostale civilizacije. Najočitiji primjer sličnosti jesu piramidalne strukture koje postoje u različitim dijelovima svijeta, počevši od Egipta, preko Amerike, mezopotamskih zigurata, pa sve do piramida pronađenih u unutrašnjosti Kine. Jedna od najznačajnijih sličnosti jest podudaranje majanskog, egipatskog i mezopotamskog kalendara, kako i gotovo identična organizacija navedenog. Osim toga, same legende o dolasku bogova još su jedan od simptoma postojanja Atlantide. Tako je astečki bog Quetzalquatl stigao lađom s istoka, dok su egipatski bogovi odlazili u zemlju na zapadu. Zanimljivo je napomenuti kako su se sve stare civilizacije izdigle u vrlo kratkom roku, gotovo iz ničega. Nameće se pitanje, nisu li im u tome pomogli potomci drevnih Atlantiđana.

Osim toga, seoba jegulja u Sargaško more, smješteno u Karipskom bazenu jedan je od pokazatelja kako je u Atlantiku nekada davno postojalo nekakvo kopno. Naime, istraživači su zaključili kako se jegulje instiktivno vraćaju na mjesto za parenje, koje je, možda u davnoj prošlosti bilo prepuno slatkovodnih tokova.

Legendu o Atlantidi uvijek su pratile fantastične tvrdnje, poput onih da su Atlantiđani izgradili piramide, da su posjedovali naprednu tehnologiju, možda napredniju i od naše. Međutim, dokazi kako je Sfingu u Gizi erodirala voda prije nekih 10 000 godina, kao i činjenica kako je glava sfinge mnogo manja od tijela (što bi značilo da je izvorna glava ustvari bila npr. lavlja, a da su ju Egipćani preobikovali), daju naslutiti kako i u takvim, fantastičnim pričama, ima trunka istine.

Atlantida je nadahnula brojna književna i druga umjetnička djela. Ovdje valja istaknuti kako se legendom o Atlantidi poslužio i J.R.R. Tolkien pišući o povijesti Međuzemlja. Tako se u "Sillmarilionu" opsiuje uspon, slava, ali i pad i potonuće otoka Numenora zbog nedjela velikog dijela njihovih stanovnika. Vilenjački naziv navedenog otoka glasio je Atalante, a preživjeli iz navedene katastrofe doselili su se u Međuzemlje gdje su postali poznati pod nazivom ljudi sa zapadnih strana (graditelji Gondora, Aragornovi preci).

Posebno zanimljiv pristup legendi o Atlantidi može se pronaći u ciklusu stripova o detektivu nemogućeg Martinu Misteriji. Kroz navedene stripove Atlantida je prikazana kao tehnološki razvijena civilizacija koja je posjedovala svemirske brodova, naprednu genetičku tehnologiju, nuklearno i drugo napredno naoružanje, kriogeničke komore i sl., a nestala je u ratu sa Muom, drugim legendarnim kontinentom.Atlantida Atlantis4headxs0

Zadnja promjena: ; 25.01.08 23:09; ukupno mijenjano 2 put/a.

Murdoc
Gost

[Vrh] Go down

Atlantida Empty Re: Atlantida

Postaj by Gost 13.01.08 12:44

O Atlantidi imam DVD od "National Geographica", mislim da cu ga popodne pogledati :cheers2:

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 13.01.08 12:54

Ovdje su prikazane hipotetske teze o mogucoj lokaciji Atlantide .
nevjerovatno na koliko mjesta je ta civilizacija ostavila traga i nevjerovatno koliko o njoj ustvari malo znamo.

pogledajte .

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://content.answers.com/main/content/wp/en/thumb/0/01/380px-Location_hypothesis_of_Atlantis_in_Med.jpg&imgrefurl=http://www.answers.com/topic/location-hypotheses-of-atlantis&h=284&w=380&sz=21&hl=de&start=6&um=1&tbnid=oCiAS6OYiX4LhM:&tbnh=92&tbnw=123&prev=/images%3Fq%3Dotto%2Bbock%2Batlantida%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dde%26sa%3DN

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by AcE fux0r 13.01.08 12:59

Atlantida, mit ili stvarnost...50% današnjih stručnjaka, doktora sciencie i nauka tvrde da je to samo mit koji se spominjao u staroj Grčkoj dok drugih 50% tvrdi da je to postojalo. Kako kaže murdy, točan podatak o poziciji Atlantide je još uvijek nepoznat, da li je to mjesto današnje Antarktike, u Crnom moru, Indija etc etc...sve više se vjeruje da je Atlantida postojala na današnjem prostoru od Italije, preko Gibraltarskog prolaza te tuž jednog dijela Atlantskog oceana.Što je vrlo moguće!
Isto tako sam pročitao da su raspolagali tehnologijom koju mi nećemo vidjet ni upoznat se s njom kroz narednih 20 - 30 godina! Čak sma pročitao da su držali kontakt sa trećom vrstom koja ih je posjećivala svakih 10 godina da vide njihov napredak jer dio tehnologije su dobili od njih! Da li su negdje pretjerali oko korištenja toga, da li su se sami uništili ili je to bila prirodna katastrofa, ne zna se....prisjetimo se da kada je Tesla stavio mali oscilator sa satom na stup svoga podruma na Manhatanu da je potopio skoro cijeli NY! Postoji mogućnost da se to desilo čak i Atlantidi!
AcE fux0r
AcE fux0r
Middle class
Middle class

Male
Broj postova : 570
Registration date : 30.12.2007

http://www.dropbike.com

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 13.01.08 13:07

Upravo ta fama o teehnologiji atlantidana je ono sto me u cijeloj prici najvise zanima. give me five

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by AcE fux0r 13.01.08 13:13

Navodno su poznavali nuklearnu tehnologiju, korištenje radioaktivnih čestica, prinicpi pretvaranja toga u energij, možda su napravili atomsku pa se raznijeli ali sumnjam da su bili tolko tulavi, koristili su oni to pametno. MOžda su bili prešli na kvantnu tehnologiju pa im se pri eksperimentima nešto omaklo....pitanje
AcE fux0r
AcE fux0r
Middle class
Middle class

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 13.01.08 13:16

AcE fux0r je napisao/la:Navodno su poznavali nuklearnu tehnologiju, korištenje radioaktivnih čestica, prinicpi pretvaranja toga u energij, možda su napravili atomsku pa se raznijeli ali sumnjam da su bili tolko tulavi, koristili su oni to pametno. MOžda su bili prešli na kvantnu tehnologiju pa im se pri eksperimentima nešto omaklo....pitanje
Navodno su i po juznoj americi gradili nesto vrlo slicno pistama za avione ili slicne letjelice i lokalnom stanovnistvu prenosili znanja o racunanju vremena i astronomiji.

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 13.01.08 13:20

Kazu da je, navodno, Atlantida bila supersila, puno mocnija nego sto je u anticko vrijeme bilo Rimsko carstvo...
Medju nerijesenim pitanjima je i pitanje jezika, zanimljiv je baskijski koji se u srodstvu sa idiomima nekih ranih povijesnih naroda u mediteranskom prostoru ukljucujuci i Malu Aziju.

Na obali Peten u Guatemali takodjer zivi jeno zanimljivo pleme- Otomi... to su indijanci koji govore jednim starim japanskim dijalektom...
Ono sto je znanstvenike zainteresiralo je i igra Pelota koja se i dan
danas igra u Baskiji, a zanimljiva je i povezanost Baskijskog i
Gruzijskog jezika....

Slicnost je pronadjena i u poljoprivredi.... Baski, naime, i dan-danas ne oru vec upotrebljavaju "laja" - dvozupcasti viljuskasti stap, Istu metodu primjenju Indosi u Srednjoj Americi, a ta metoda je bila svojstvena - Majama...

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 13.01.08 13:23

Helena je napisao/la:Kazu da je, navodno, Atlantida bila supersila, puno mocnija nego sto je u anticko vrijeme bilo Rimsko carstvo...
Medju nerijesenim pitanjima je i pitanje jezika, zanimljiv je baskijski koji se u srodstvu sa idiomima nekih ranih povijesnih naroda u mediteranskom prostoru ukljucujuci i Malu Aziju.

Na obali Peten u Guatemali takodjer zivi jeno zanimljivo pleme- Otomi... to su indijanci koji govore jednim starim japanskim dijalektom...
Ono sto je znanstvenike zainteresiralo je i igra Pelota koja se i dan
danas igra u Baskiji, a zanimljiva je i povezanost Baskijskog i
Gruzijskog jezika....

Slicnost je pronadjena i u poljoprivredi.... Baski, naime, i dan-danas ne oru vec upotrebljavaju "laja" - dvozupcasti viljuskasti stap, Istu metodu primjenju Indosi u Srednjoj Americi, a ta metoda je bila svojstvena - Majama...
i tjelesna grada baskija odudara od cijele svoje okoline , oni se uopce ne uklapaju u semu prostora na kojemu zive.

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by AcE fux0r 13.01.08 13:27

Ali najviše što me fasciniralo vezano uz Atlantidu je taj kontak sa trećom vrstom! Ako ste čitali knjigu Jedini planet izbora, susrest ćete se sa Vijećom Devetorice, spominje se Gene Rodenbery današnji tvorac Zvjezdanih Staza koji u razgovoru u jednom trenutku spominje Atlantidu! Član tog Vijeća devetorice na njegovo pitanje odgovara da se održavao kontakt s jednom civilizacijom prije mnogo tisuća godina, da su im dali u posjed tehnologiju, obučili ih kako rukovati s njom i kako ju unapređivati! No isto tako taj član govori kako je došlo do masovne destrukcije kopna i gubitka kontakta sa tom civilizacijom!
AcE fux0r
AcE fux0r
Middle class
Middle class

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 13.01.08 13:29

Legenda o Atlantidi nama dolazi od Platona, koji je nju saznao od egipatskih svecenika i iskoristio je za primer idealne drzave. To što mi znamo je egipatska legenda izmenjena od strane Platona tako da mi ne znamo šta je originalno a šta samo primjer Platonove drzave.

Neke stvari je ipak moguce odrediti cistom logikom. Na primjer, Platon navodi nemoguce ogromnu cifru kao velicinu vojske Atlantide.

Da Rimljani, zacetnici moderne civilizacije, nisu tako "civilizovano" postupali sa egipatskim bibliotekama, možda bi smo sad znali nešto više

Zadnja promjena: ; 13.01.08 13:33; ukupno mijenjano 1 put.

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 13.01.08 13:30

AcE fux0r je napisao/la:Ali najviše što me fasciniralo vezano uz Atlantidu je taj kontak sa trećom vrstom! Ako ste čitali knjigu Jedini planet izbora, susrest ćete se sa Vijećom Devetorice, spominje se Gene Rodenbery današnji tvorac Zvjezdanih Staza koji u razgovoru u jednom trenutku spominje Atlantidu! Član tog Vijeća devetorice na njegovo pitanje odgovara da se održavao kontakt s jednom civilizacijom prije mnogo tisuća godina, da su im dali u posjed tehnologiju, obučili ih kako rukovati s njom i kako ju unapređivati! No isto tako taj član govori kako je došlo do masovne destrukcije kopna i gubitka kontakta sa tom civilizacijom!
pribiljezit cu si tu knjigu zivio

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by TENG 13.01.08 13:56

Davno razmišljao i proučavao tu temu, i došao do zaključka da je sve moguće, čak i pitanje mrtvog mora? da li je tamo Atlantida?
ali na kraju čovjek odustane od potrage za izgubljenim jer ima previše toga oko nas, a život je vrlo kratak.
TENG
TENG
Ambiciozni član
Ambiciozni član

Male
Broj postova : 148
Registration date : 03.01.2008

[Vrh] Go down

Postaj by AcE fux0r 13.01.08 14:02

Ono smo što radimo, neki više neki manje, a na kraju svima paše! Atlantida je širok pojam za istraživanje, svatko ima svoju teoriju i to je ljepota toga, jer se iz malog milijuna mišljenja nalazi barem jedna ista činjenica vezana uz atlantidu!
AcE fux0r
AcE fux0r
Middle class
Middle class

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 13.01.08 14:46

Posto ja zivot dozivljavam kao potragu, nikad ne odustajem od iste :cheers2:

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 13.01.08 19:44

Uz ovu temu preporucam knjigu Otta Mucka Atlantida potonuli kontinenet.
knjiga je napisana 1976 a kod nas je izasla 1998 u nakladi IZVORA .
Preporucam je zato sto se autor u noj ne bavi nikakvim fantasticnim predpostavkama vec jednostavno i vrlo argumentirano iznosi djelove slagalice koji cine ovu misteriju.

Atlantida Atl.muckomslag.kopie

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 13.01.08 19:50

o Atlantidi:

http://www.atlantia.de/atlantis_english/legend/atlantis_inhalt.htm

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 16.01.08 18:19

Sto mi je sa mitoloske strane takoder vrlo interesantno je to da je platon atlantidansku dinastiju opisivao kao sinove posejdona i smrtnice koji su svi od reda bili blizanci..(genetika, umjetna oplodnja, krizanci dvaju rasa???)

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 16.01.08 19:36

murdoc je napisao/la:Sto mi je sa mitoloske strane takoder vrlo interesantno je to da je platon atlantidansku dinastiju opisivao kao sinove posejdona i smrtnice koji su svi od reda bili blizanci..(genetika, umjetna oplodnja, krizanci dvaju rasa???)

pa ako je mit onda se ne moras pitati ova pitanja u zagradi :lol:

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 16.01.08 19:41

Helena je napisao/la:
murdoc je napisao/la:Sto mi je sa mitoloske strane takoder vrlo interesantno je to da je platon atlantidansku dinastiju opisivao kao sinove posejdona i smrtnice koji su svi od reda bili blizanci..(genetika, umjetna oplodnja, krizanci dvaju rasa???)

na mitolosku stranu sam mislio na posejdona a ne na platona koji je to objasnio sa mitoloske strane ali svi znamo da se radi o prenesenom znacenju. cyclops

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 16.01.08 19:46

murdoc je napisao/la:
Helena je napisao/la:

na mitolosku stranu sam mislio na posejdona a ne na platona koji je to objasnio sa mitoloske strane ali svi znamo da se radi o prenesenom znacenju. cyclops

pa znam da si mislio na Posejdona i upravo zato su mi bila cudna ta tvoja pitanja u zagradi

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 16.01.08 19:51

Helena je napisao/la:
murdoc je napisao/la:
Helena je napisao/la:

pa znam da si mislio na Posejdona i upravo zato su mi bila cudna ta tvoja pitanja u zagradi
prilazim temi sa one strane koja ce biti najlaksa za razumjeti onima koji nisu upuceni u temu.
Ovdje aludiram na teoriju mjesanja dvaju rasa , rasa bogova (aliena) i smrtnika (domorodaca) Very Happy

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 16.01.08 19:55

[quote=murdoc]Ovdje aludiram na teoriju mjesanja dvaju rasa , rasa bogova (aliena) i smrtnika (domorodaca) Very Happy[/quote]

David Icke teorija???

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 16.01.08 20:10

Helena je napisao/la:[quote=murdoc]Ovdje aludiram na teoriju mjesanja dvaju rasa , rasa bogova (aliena) i smrtnika (domorodaca) Very Happy

David Icke teorija???[/quote]DA , ali ne samo njegova , cak je i sam platon ne smjevsi to otvoreno napisati to ovako formulirao.

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by AcE fux0r 16.01.08 20:14

To je teorija u biti o Atlantiđanima koji su imali krila na leđima ili životinje koje su imale ljudske noge i ruke ili čak ljudski torzo sa glavom na konjskom tijelu...to je Atlantida o kakvoj sam ja slušao kao klinac!
AcE fux0r
AcE fux0r
Middle class
Middle class

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content