Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Traži se 15 tisuća popisivača, tko želi zaraditi?

2 posters

Go down

Traži se 15 tisuća popisivača, tko želi zaraditi? Empty Traži se 15 tisuća popisivača, tko želi zaraditi?

Postaj by Admin 05.01.11 15:55

POPIS STANOVNIŠTVA 2011.
Traži se 15 tisuća popisivača, tko želi zaraditi?
Autor: Vlatka Polšak Palatinuš, Tportal

Popis stanovništva za svaku je državu golem zalogaj, pogotovo za malu zemlju poput Hrvatske. Projekt je težak 175 milijuna kuna, a u njemu će sudjelovati čak 17 i pol tisuća ljudi. Za sve zainteresirane doznali smo kada, kako i gdje se prijaviti za sudjelovanje u popisu stanovništva 2011.

Prvog travnja ove godine 15 tisuća popisivača počet će obilaziti hrvatska kućanstva, dok bi posao trebao biti priveden kraju 28. travnja. 'Na popisu 2011. planiran je angažman oko 15 tisuća popisivača, dvije tisuće kontrolora, 180 instruktora i 45 koordinatora.

Također je predviđen angažman 400 osoba koje će biti angažirane na poslovima obrade podataka nakon samog popisivanja. Sudjelovat će i članovi županijskih popisnih povjerenstava i povjerenstava ispostava te voditelji popisnih centara.
Točan broj sudionika ovisit će o prilikama i potrebama na terenu', pojasnila je za tportal Marianne Iđaković iz Državnog zavoda za statistiku.

Koliko se može zaraditi?

Popis stanovništva prilika je za zaradu. Iako nam u Državnom zavodu za statistiku nisu htjeli otkriti koliko bi popisivači mogli zaraditi za ovaj angažman, na temelju iskustava s posljednjeg Popisa stanovništva procjenjujemo da bi se honorar mogao kretati između tri i šest tisuća kuna.

Naime, zarada ovisi o broju jedinica (osoba, kućanstava i stanova) koje popisivač popiše u krugu koji će mu biti dodijeljen. Prije deset godina, prema iskustvima autorice ovog teksta, moglo se u Zagrebu zaraditi od otprilike tri do čak pet ili šest tisuća kuna.

Bolje su prolazili popisivači koji bi trebali popisati kućanstva u velikim zgradama. Logika je sljedeća: puno jedinica (čitaj kućanstava) na malom prostoru. Tako je najnezahvalnije dobiti kvart u kojem je rijetka naseljenost.

Tko može biti popisivač?

Ako želite sudjelovati na popisu stanovništva 2011, morate imati završenu barem srednju školu, imati čitak rukopis (ne vjeruju na riječ, već provjeravaju), ali i položiti test za popisivače. Kako bi zadnju stavku uspješno izvršili, kandidati će proći obuku.

Cijeli proces izgleda ovako: prijave za sudionike popisa prikupljat će se već od veljače. Prednost će, kao i u prijašnjim popisima, imati nezaposleni jer popisivanje iziskuje cjelodnevni angažman popisivača uključujući subote i nedjelje. Popisivači su na prijašnjim popisima u velikom broju bili i studenti.

Koordinatori imaju zahtjevniji posao, prolaze višemjesečnu kontinuiranu obuku, dok obučavanje ostalih sudionika popisa počinje oko tri tjedna prije popisa.

'Obuka se obavlja hijerarhijski, tj. najprije će koordinatori održati poduku za instruktore i članove povjerenstava, potom instruktori za kontrolore, a na kraju kontrolori za popisivače. Obuka na svakoj razini traje četiri dana', pojasnili su nam iz DZS-a.

Obrazac za popis stanovništva možete vidjeti ovdje:
http://www.tportal.hr/ResourceManager/FileDownload.aspx?rId=160044&rType=1

Neformalni savjeti

Iako se sudjelovanje na popisivanju stanovništva može činiti kao idealna prilika za zarađivanje nekoliko tisuća kuna, nije riječ o nimalo lakom poslu. Obrasci koje popisivač mora ispunjavati imaju mnoštvo kategorija, kućica i slično. Popisivač mora prilikom unosa biti izuzetno koncentriran kako ne bi pogriješio pri unosu. Ako dođe do pogreške, listić se mora ponovno popunjavati, prepisivati.

Popisivači bi trebali biti i u dobroj fizičkoj kondiciji. Cijeli dan ste na nogama, obilazite od kuće do kuće. Netko će vas ponuditi vodom, sokom, rakijom, većina neće, stoga vodite računa o tome da sa sobom imate bočicu tekućine i nešto za prigristi. Usto, oboružajte se strpljenjem. Naime, svaki popisivač dobije broj kućanstava u točno označenim stambenim jedinicama koje mora popisati. One koje ne nađete kod kuće, morat ćete potražiti drugi put. Ili treći i četvrti… Sve dok ih ne popišete.

Posao popisivača definitivno nije za one koji imaju strah od nepoznatih ljudi. U jednom danu morate ući u desetke domova. Sto ljudi, sto ćudi, stoga nikada ne znate hoćete li naići na ljubaznu staricu kojoj fali društvo te vam želi ispričati sve dogodovštine iz mladosti, djecu koja su sama doma i ne puštaju vas u stan ili pak, u najgorem slučaju, neprijateljski raspoložene, namrgođene osobe koje s nepovjerenjem otvaraju vrata i napadaju vas da što se to vas tiče (koje su vjere ili npr. nacionalnosti).


http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/104824/Trazi-se-15-tisuca-popisivaca-Tko-zeli-zaraditi.html
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Age : 67
Location : Nova Gradiška
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

Traži se 15 tisuća popisivača, tko želi zaraditi? Empty Re: Traži se 15 tisuća popisivača, tko želi zaraditi?

Postaj by Gollum 06.01.11 10:22

Sinoć sam i ja čula tu informaciju na dnevniku.
Kako čujen i novčana naknada će biti solidna oko 3500 kn.
Pa eto prilike za one koji bezuspiješno tragaju za poslom da se makar malo prikrpaju i poprave svoj kućni buđet.
Ha čuj svaki posao nosi svoje dobre i loše strane.
Tko je od nas koji radimo u javnim službama siguran na kakvog čovjeka će naići.Ima svakakvih situacijaali ipak mislim da ljubazna riječ i osmijeh ,pokoja šala mogu da smekšaju svakog.
Rekla i moja kći da će se probati prijaviti.
Zašto ne!Ako bi uspijela super studošima je svaka kuna dobro došla.
Gollum
Gollum
Middle class
Middle class

Female
Broj postova : 768
Location : Špilja
Registration date : 06.01.2008

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.