Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Wireless, što, kako, zašto?

+3
AcE fux0r
Unitas
Blue Shadow
7 posters

Stranica 1 / 3. 1, 2, 3  Next

Go down

Wireless, što, kako, zašto? Empty Wireless, što, kako, zašto?

Postaj by Blue Shadow 02.01.08 17:09

Pretpostavljam da bi mnogi htjeli znati i naučiti nešto više o wireless-u. Nadam se da će ekipa iz TENG wireless-a pomoći sa svojim odgovorima, ako bude pitanja.
Najkompletnija stranica, na kojoj se možete informirati o wireless-u, prije postavljanja pitanja, nalazi se na ovom linku:

http://www.zgwireless.net/show.php?page=1
Blue Shadow
Blue Shadow
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 1236
Registration date : 02.01.2008

[Vrh] Go down

Wireless, što, kako, zašto? Empty Za pocetak o Wlanu

Postaj by Unitas 02.01.08 21:47

Bežicno (eng. Wireless ) umrežavanje
je vjerovatno najjednostavniji nacin umrežavanja, nudi srednju brzinu, ne zahtijeva dodatne kablove, ali je i relativno skuplji od ostalih nacina umrežavanja, iako cijena WiFi uredaja konstantno pada.
Bežicno umrežavanje je najjednjostavnije uz WiFi tehnologiju, gdje nam je samo potrebna WiFi kartica
(interna (PCI i PCMCIA) ili vanjska (USB)) u dva ili više racunala da bi se isti umrežili.
Obicno uz kartice dodje integrirana antena koja je dovoljna za manje mreže,
no moguce je koristiti i bolje, vanjske antene koje pojacavaju signal.
Za prikljucivanje na neku mrežu potreban je tzv. Hotspot, odnosno cvorište na koji se spajaju svi ostali korisnici.
Ako je mreža osigurana ona ce tražiti WEP ili noviji WPA (2) kljuc, a ako je slobodna onda nema
nikakvih ogranicenja za spajanje.
Svako može biti hotspot, jedino umjesto obicne kartice je potrebno kupiti Wireless
Acces Point.Najskuplja varijanta, ali ona najbolja, je uzeti Wireless Access Point Router
koji sadrži prikljucak za DSL modem, Router, Ethernet Hub, Firewall i Access Point.
Uz sve to moguce na samo taj uredaj prikljuciti jednu ethernet mrežu na koju ce biti prikljuceni korisnici sa WiFi karticama,
te svi zajedno imati pristup internetu putem DSL modema.

Problem kod bežicnih WiFi mreža je što mogu biti nesigurne, pogotovu
starije mreže sa WEP provjerom koja je nesigurnija od WPA i WPA 2 enkripcije podataka.
Osim toga WiFi uredaji troše malo više struje od standardnih uredaja za racunalne mreže.

POVIJEST Wlana - Wirelles
Pocetak bežicnog prijenosa informacija je obilježio Guglielmo Marconi koji je poceo da radi sa radio valovima.
Marconi je. patentirao izumio i osnovao bežicnu telegrafsku i signalnu kompaniju,
koja ce biti prva radio tvornica u svijetu.
Do 1901. prvi radio signali su poslani preko Atlantika.
Ovaj izum je preuzela i vojska, koja je još dodatno osiguravala podatke enkripcijom,
a puni zamah ce radio tehnika doživjeti u Drugom svjetskom ratu.
Prva komercijalna radio telefonska mreža ce biti dostupna ranih 1950-tih godina od strane Bell kompanije,
iako je mreža mogla podnesti manji broj korisnika i bila je veoma ogranicena. Ipak, 1971. godine je
Havajsko sveucilište razvio prvi WLAN, odnosno bežicnu lokalnu mrežu nazvanu ALOHAnet. U SAD-u je od 1982. AMPS specifikacija bila standard za mobilne mreže, dok su i druge države razvijale svoje osobne bežicne mreže gdje je na kraju preovladao GSM standard koji se i danas koristi u vecini država. NCR Corporation/AT&T su 1991. razvili tadašnji
WaveLAN, koji ce kasnije postati Wi-Fi. Od tada, Wi-Fi ce biti glavni
nacin umrežavanja današnjih modernih osobnih racunala.
Unitas
Unitas
Top poster
Top poster

Male
Broj postova : 1028
Registration date : 01.01.2008

[Vrh] Go down

Wireless, što, kako, zašto? Empty Re: Wireless, što, kako, zašto?

Postaj by Gost 04.01.08 15:35

Vrlo zanimljivo flower

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by AcE fux0r 04.01.08 16:03

da da, a di su nestali oni postovi što su bili ovdje napisani?
AcE fux0r
AcE fux0r
Middle class
Middle class

Male
Broj postova : 570
Registration date : 30.12.2007

http://www.dropbike.com

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 04.01.08 16:38

proxi je napisao/la:da da, a di su nestali oni postovi što su bili ovdje napisani?
nisu nestali vec su obrisani..a ti sada ne pocinji iz pocetka vec pusti druge da postaju..ok zivio

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by AcE fux0r 04.01.08 16:48

murdy murdy, nisi shvatio, stvar je principa, mi smo govorili o tome da je jednostavno skinuti tekst sa neta i kopirati ga na forum, no neka se piše koliko je imao ko iskustva sa time, kako mu se ponašalo pri radu, kakvi su problemi nastajali, ovako kopiranje tekstova se jednostavno ugasi cijela tema....ti bi barem od svih ljudi trebao to znati!
AcE fux0r
AcE fux0r
Middle class
Middle class

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Tatsha 04.01.08 16:55

proxi je napisao/la:murdy murdy, nisi shvatio, stvar je principa, mi smo govorili o tome da je jednostavno skinuti tekst sa neta i kopirati ga na forum, no neka se piše koliko je imao ko iskustva sa time, kako mu se ponašalo pri radu, kakvi su problemi nastajali, ovako kopiranje tekstova se jednostavno ugasi cijela tema....ti bi barem od svih ljudi trebao to znati!

apsolutno ovo podržavam, pošto svi znaju za www.google.hr , pa tamo mogu čitati takve tekstove, ovdje ako se otvori tema i kopira tekst koji definira nešto, odnosno prijepis je s wikipedije il sl, niš ne znači, samo ubije temu u početku
Tatsha
Tatsha
Ambiciozni član
Ambiciozni član

Female
Broj postova : 499
Registration date : 31.12.2007

[Vrh] Go down

Postaj by Admin 04.01.08 16:58

Ako je tako, napiši svoja iskustva, nemoj drugima prigovarati za postove. Pokaži primjerom kako se to radi iako i c/p daje informacije onima koji ne znaju ništa o ovoj temi.
Flame postovi su i inače zabranjeni upravo zbog toga što tema (topic) postaje mjesto za osobni obračun s drugima. Prošli smo to na onome forumu i ne želimo to ponavljati ovdje.
I sam kažeš da je "stvar principa" pa ako je tako onda poštuj principe ovoga foruma, a prvi je: nema "klanja" na ovome forumu, bez obzira na razlog, admin.

zivio
Admin
Admin
Admin
Admin

Male
Broj postova : 3343
Registration date : 18.12.2007

http://www.novogradiscani.com

[Vrh] Go down

Wireless, što, kako, zašto? Empty re

Postaj by TENG 04.01.08 17:52

Pozdravio bih ovu temu na forumu i ukoliko netko ima kakvo pitanje stavit ću se na raspolaganje svim svojim znanjem da pokušam odgovoriti i pomoći onima koji traže pomoć.
TENG
TENG
Ambiciozni član
Ambiciozni član

Male
Broj postova : 148
Registration date : 03.01.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 04.01.08 17:55

Tatsha je napisao/la:
proxi je napisao/la:murdy murdy, nisi shvatio, stvar je principa, mi smo govorili o tome da je jednostavno skinuti tekst sa neta i kopirati ga na forum, no neka se piše koliko je imao ko iskustva sa time, kako mu se ponašalo pri radu, kakvi su problemi nastajali, ovako kopiranje tekstova se jednostavno ugasi cijela tema....ti bi barem od svih ljudi trebao to znati!

apsolutno ovo podržavam, pošto svi znaju za www.google.hr , pa tamo mogu čitati takve tekstove, ovdje ako se otvori tema i kopira tekst koji definira nešto, odnosno prijepis je s wikipedije il sl, niš ne znači, samo ubije temu u početku
to ti tasha ovdje sa pravom govoris no radi se o zlom repu koji se vuce sa jednog drugog foruma i cijim raspravama nije mjesto ovdje. Evil or Very Mad

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Admin 04.01.08 18:00

TENG je napisao/la:Pozdravio bih ovu temu na forumu i ukoliko netko ima kakvo pitanje stavit ću se na raspolaganje svim svojim znanjem da pokušam odgovoriti i pomoći onima koji traže pomoć.
Thnx, TENG. Nadam se da će biti i pitanja. Tek smo na početku stvaranja ovoga foruma.
Admin
Admin
Admin
Admin

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Unitas 04.01.08 19:46

Samo ukratko da prekinem ovu uzaludnu raspravu.
Izvornik mog teksta koji sam postao nalazi se na mojoj osobnoj web stranici i nije skidan sa neta vec je autor teksta mladic koji mi je stranicu i napravio. http://www.moca-online.741.com/Wireless/wireless.html
Mada stranica i dalje postoji nazalost nedovrsena a i to ce doci na svoje nadam se.
Nego ajmo se ljudi vratiti na pocetnu ideju ove teme
Unitas
Unitas
Top poster
Top poster

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Admin 04.01.08 20:20

Unitas je napisao/la:Samo ukratko da prekinem ovu uzaludnu raspravu.
Izvornik mog teksta koji sam postao nalazi se na mojoj osobnoj web stranici i nije skidan sa neta vec je autor teksta mladic koji mi je stranicu i napravio. http://www.moca-online.741.com/Wireless/wireless.html
Mada stranica i dalje postoji nazalost nedovrsena a i to ce doci na svoje nadam se.
Nego ajmo se ljudi vratiti na pocetnu ideju ove teme

Kao što rekoh, čekamo pitanja i nemoj se opravdavati jer nemaš zašto... zivio
Admin
Admin
Admin
Admin

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Tatsha 04.01.08 20:31

ajde, trebam ideju, jedna zgrada na poslu je imala mrežu preko dva access pointa, dakle jedan kod nas usmjeren prema njima i drugi kod njih, naš je smješten na tavanu zgrade i sve je bilo ok dok je tu postojala rupa s gumenim balonom, no rađen je krov i rupa je zatvorena, te je mreže pukla, odnosno gubi se previše paketa da bi bila stabilna, pitanje je koliko se gubitaka proizvede običnim postavljanjem crijepa?? i ideja kako to najjednostavnije riješiti, pošto nema šanse za vući kablove do njih?
Tatsha
Tatsha
Ambiciozni član
Ambiciozni član

Female

[Vrh] Go down

Postaj by Unitas 04.01.08 20:39

Najjednostavnije rijesenje na jedan od ta dva AP uredja montirati
outdoor antenu bilo koje izvedbe
A sto se tice gubitaka u wireless tehnologiji ne samo da ih stvara crijep vec i metalne konstrukcije ,drvena građa i svaki objekat koji predstavlja prepreku optickoj vidljivosti
Unitas
Unitas
Top poster
Top poster

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Tatsha 04.01.08 21:02

Unitas je napisao/la:Najjednostavnije rijesenje na jedan od ta dva AP uredja montirati
outdoor antenu bilo koje izvedbe
A sto se tice gubitaka u wireless tehnologiji ne samo da ih stvara crijep vec i metalne konstrukcije ,drvena građa i svaki objekat koji predstavlja prepreku optickoj vidljivosti

moraš maknuti crijep za outdoor, a to je nemoguće.

znam ja što pravi gubitke, imam odgovarajuću školu iza sebe, al pitam koliki su za crijep?
Tatsha
Tatsha
Ambiciozni član
Ambiciozni član

Female

[Vrh] Go down

Postaj by AcE fux0r 04.01.08 21:03

vrlo mali su za crijep, više ti meta utječe na gubitke, pogotovo ako imaš dosta aluminija i bakra u blizini!
AcE fux0r
AcE fux0r
Middle class
Middle class

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Unitas 04.01.08 21:13

Moralo bi se proracunati ali nemam ni jednog parametra materijal od kojega je crijep, daljina između ta dva pomenuta AP uređaja ITD...
Ali mi nije jasno zasto maknuti crijep ako antenu stavljas iznad krova a kabel je toliko tamak da prolazi i kroz prorez između crijepova doduse crijep mices samo dok montiras antenu i poslije toga ga vratis gdje je i bio
Unitas
Unitas
Top poster
Top poster

Male

[Vrh] Go down

Postaj by AcE fux0r 04.01.08 21:17

PA mora maknut crijep da bi digla antenu vanka na krov, a kabli se također može progurati i kroz cijev na kojoj je antena!
AcE fux0r
AcE fux0r
Middle class
Middle class

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Tatsha 04.01.08 21:17

proxi je napisao/la:vrlo mali su za crijep, više ti meta utječe na gubitke, pogotovo ako imaš dosta aluminija i bakra u blizini!
obzirom da je to jedino mijenjano, stvar je vjerojatno u drugačijem raspršenju signala, te se na taj način gubi previše paketa, a oba accessa zasebno dobro rade, uglavnom mičemo ih mi na drugo mjesto, al je dosta loša optička vidljivost- moramo gađati kraj "glupog" drveta, a ak ne bude niš od toga, razvlačimo kablove do turururu patologije(ona je između nas, al je niža) i onda dalje bežično
Tatsha
Tatsha
Ambiciozni član
Ambiciozni član

Female

[Vrh] Go down

Postaj by Tatsha 04.01.08 21:19

Unitas je napisao/la:Moralo bi se proracunati ali nemam ni jednog parametra materijal od kojega je crijep, daljina između ta dva pomenuta AP uređaja ITD...
Ali mi nije jasno zasto maknuti crijep ako antenu stavljas iznad krova a kabel je toliko tamak da prolazi i kroz prorez između crijepova doduse crijep mices samo dok montiras antenu i poslije toga ga vratis gdje je i bio

pa recimo da dekan ne bi cijenio da mičemo svježe postavljeni crijep koji je nedavno rađen, jer je stari curio.
Tatsha
Tatsha
Ambiciozni član
Ambiciozni član

Female

[Vrh] Go down

Postaj by Unitas 04.01.08 22:17

Pa postoje i drugaciji nacini postavljanja antena osim da se mice crijep ali to je vec na onome tko se upusti u montazu iste, stvar kreativnosti i snalazenja
Unitas
Unitas
Top poster
Top poster

Male

[Vrh] Go down

Postaj by TENG 05.01.08 10:08

Tatsha je napisao/la:ajde, trebam ideju, jedna zgrada na poslu je imala mrežu preko dva access pointa, dakle jedan kod nas usmjeren prema njima i drugi kod njih, naš je smješten na tavanu zgrade i sve je bilo ok dok je tu postojala rupa s gumenim balonom, no rađen je krov i rupa je zatvorena, te je mreže pukla, odnosno gubi se previše paketa da bi bila stabilna, pitanje je koliko se gubitaka proizvede običnim postavljanjem crijepa?? i ideja kako to najjednostavnije riješiti, pošto nema šanse za vući kablove do njih?

Tatsha cijenim tvoje pitanje, ali ja sam mislio konkretna pitanja vezana uz wifi.

kao što vidim ovdje ti je već odgovoreno od strane unitasa i proxija, tako da ne bih ponovo to prolazio, uglavnom kad su antene u pitanju jako malo je teorijskih proračuna i puno više je praktičnih rješenja.

a za gubitak u crijepu ne znam točno ali blok-cigla 25cm ima gušenje od 10 dBi, tako da pretpostavljam da je gušenje crijepa oko 5 dBi.

nadam se da sam pomogao
TENG
TENG
Ambiciozni član
Ambiciozni član

Male
Broj postova : 148
Registration date : 03.01.2008

[Vrh] Go down

Postaj by Tatsha 05.01.08 13:32

TENG je napisao/la:
Tatsha je napisao/la:ajde, trebam ideju, jedna zgrada na poslu je imala mrežu preko dva access pointa, dakle jedan kod nas usmjeren prema njima i drugi kod njih, naš je smješten na tavanu zgrade i sve je bilo ok dok je tu postojala rupa s gumenim balonom, no rađen je krov i rupa je zatvorena, te je mreže pukla, odnosno gubi se previše paketa da bi bila stabilna, pitanje je koliko se gubitaka proizvede običnim postavljanjem crijepa?? i ideja kako to najjednostavnije riješiti, pošto nema šanse za vući kablove do njih?

Tatsha cijenim tvoje pitanje, ali ja sam mislio konkretna pitanja vezana uz wifi.

kao što vidim ovdje ti je već odgovoreno od strane unitasa i proxija, tako da ne bih ponovo to prolazio, uglavnom kad su antene u pitanju jako malo je teorijskih proračuna i puno više je praktičnih rješenja.

a za gubitak u crijepu ne znam točno ali blok-cigla 25cm ima gušenje od 10 dBi, tako da pretpostavljam da je gušenje crijepa oko 5 dBi.

nadam se da sam pomogao

pitanje je bilo upućeno unitasu, a tebi hvala jer me je baš ovo za crijep zanimalo
Tatsha
Tatsha
Ambiciozni član
Ambiciozni član

Female

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 05.01.08 13:35

Ovdje se poprilicno vruce diskutira o tome koliko je zracenje te bezicne tehnologije i cak je dolazilo do toga da su peticijama roditelja skole ostale uskracene uvodenja iste.

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 1 / 3. 1, 2, 3  Next

[Vrh]

- Similar topics