Wireless, što, kako, zašto?
+3
AcE fux0r
Unitas
Blue Shadow
7 posters
:: NovaGforumi :: Tehnologija
Stranica 2 / 3.
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
Re: Wireless, što, kako, zašto?
Tatsha je napisao/la:TENG je napisao/la:Tatsha je napisao/la:ajde, trebam ideju, jedna zgrada na poslu je imala mrežu preko dva access pointa, dakle jedan kod nas usmjeren prema njima i drugi kod njih, naš je smješten na tavanu zgrade i sve je bilo ok dok je tu postojala rupa s gumenim balonom, no rađen je krov i rupa je zatvorena, te je mreže pukla, odnosno gubi se previše paketa da bi bila stabilna, pitanje je koliko se gubitaka proizvede običnim postavljanjem crijepa?? i ideja kako to najjednostavnije riješiti, pošto nema šanse za vući kablove do njih?
Tatsha cijenim tvoje pitanje, ali ja sam mislio konkretna pitanja vezana uz wifi.
kao što vidim ovdje ti je već odgovoreno od strane unitasa i proxija, tako da ne bih ponovo to prolazio, uglavnom kad su antene u pitanju jako malo je teorijskih proračuna i puno više je praktičnih rješenja.
a za gubitak u crijepu ne znam točno ali blok-cigla 25cm ima gušenje od 10 dBi, tako da pretpostavljam da je gušenje crijepa oko 5 dBi.
nadam se da sam pomogao
pitanje je bilo upućeno unitasu, a tebi hvala jer me je baš ovo za crijep zanimalo
E pa kad je tako odmah da ti odgovorim na direknno upuceno pitanje meni.
Vidis ja sam prije svega zaduzen za montazu i odrzavanje wireless opreme tako da se nezamaram previse teoretskim dijelom
WI-FI tehnologije prema tome od mene si i mogla dobiti odgovor kakav si i dobila.
A ubuduce kad postavljas pitanje onda prije svega moras znati tko sto radi.
Ili ti inace po savjet o snajderskim uslugama ides kod automehanicara, a to je vec tvoj problem.
Unitas- Top poster
-
Broj postova : 1028
Registration date : 01.01.2008
Tatsha je napisao/la:
pitanje je bilo upućeno unitasu, a tebi hvala jer me je baš ovo za crijep zanimalo
jedino što kod crepa treba imati u vidu njegovu nakošenost pa je i debljina prolaska elektromagnetnih valova šira, a još je bitno i to da imaš veliku ovisnost o vremenskim prilikama. Ako kiša pada krov je, odnosno crijep je izvana pokriven vodenom barijerom, a to ti je u wifi-ju najveća blokada. Voda oscilira na 2.4GHz tako da gdje vidiš vodu zaboravi wifi, previše gubitaka.
TENG- Ambiciozni član
-
Broj postova : 148
Registration date : 03.01.2008
Unitas je napisao/la:
E pa kad je tako odmah da ti odgovorim na direknno upuceno pitanje meni.
Vidis ja sam prije svega zaduzen za montazu i odrzavanje wireless opreme tako da se nezamaram previse teoretskim dijelom
WI-FI tehnologije prema tome od mene si i mogla dobiti odgovor kakav si i dobila.
A ubuduce kad postavljas pitanje onda prije svega moras znati tko sto radi.
Ili ti inace po savjet o snajderskim uslugama ides kod automehanicara, a to je vec tvoj problem.
sad će opet biti kao da napadam, al ako ti montiraš opremu trebao bi znati i neke teorijske osnove, jer kako onda biraš što ćeš i gdje montirati??
Tatsha- Ambiciozni član
-
Broj postova : 499
Registration date : 31.12.2007
Murdi znaš i sam da su stariji ljudi malo zatucani, sami smo primjer :lol:murdoc je napisao/la:Ovdje se poprilicno vruce diskutira o tome koliko je zracenje te bezicne tehnologije i cak je dolazilo do toga da su peticijama roditelja skole ostale uskracene uvodenja iste.
pitanje je samo koliko roditelja imaju mobitele i znaš na čemu si.
nedavno istraživanje (bio je članak u PC-chipu) dokazuje da utjecaj zračenja wifi antene na krovu osnovnoškolskog objekta nije ni 5% od zračenja mobitela u torbi učenika.
al ajd ti to objasni gore navedenima.
TENG- Ambiciozni član
-
Jesi li ikad cula za iskustvo, a na kraju krajeva izađem na teren i vidim stanje na licu mjesta procjenim situaciju i posavjetujem se prije svega sa ljudima koji su admini mreze i iznađemo najbole rijesenje i prionemo na posao.
A onaj tko misli da sve zna najbolje sam i takvima pustim na volju da rade sve sami pa kad to sto su ucinili neradi sami su si krivi.
Prema tome vidis i iz ovoga posta da nisam ja neprikosnoven po pitanju wireless-a, nego je tu grupa ljudi entuzijasta koja pokusava nesto uciniti za ovaj grad i mlade ljude u tom gradu
A onaj tko misli da sve zna najbolje sam i takvima pustim na volju da rade sve sami pa kad to sto su ucinili neradi sami su si krivi.
Prema tome vidis i iz ovoga posta da nisam ja neprikosnoven po pitanju wireless-a, nego je tu grupa ljudi entuzijasta koja pokusava nesto uciniti za ovaj grad i mlade ljude u tom gradu
Unitas- Top poster
-
Onaj tko misli da sve najbolje zna sam postaviti taj i postavi uz to naravno da mu i radi! Ne razumijem ovaj tvoj dio da si ti zadužen samo za postavljanje i održavanje WLAN opreme, u to spada postavljanje antena i popravljanje AP-ova?
sam sebe na neki način zakopavaš- iskustvom dolaziš do znanja, dakle nije znanje samo ono naštrebano iz knjiga, već i viđeno na terenu, dakle ipak posjeduješ neko teorijsko znanje, iako si rekao da ga ne posjeduješ nego samo montirašUnitas je napisao/la:Jesi li ikad cula za iskustvo, a na kraju krajeva izađem na teren i vidim stanje na licu mjesta procjenim situaciju i posavjetujem se prije svega sa ljudima koji su admini mreze i iznađemo najbole rijesenje i prionemo na posao.
Tatsha- Ambiciozni član
-
Broj postova : 499
Registration date : 31.12.2007
Između ostaloga i to samo sto AP uređaje jos uvijek koristi malo ljudi u NG a na kraju krajeva i AP su napravili ljudi i hvala im na tomu napravili seme uređaja.
mada jos nisam dosao u situaciju da popravljam AP posto servisni sat znas i sam ispadne skuplji nego vrijednost zamjenjenog dijela u uređaju
mada jos nisam dosao u situaciju da popravljam AP posto servisni sat znas i sam ispadne skuplji nego vrijednost zamjenjenog dijela u uređaju
Unitas- Top poster
-
Eh da, skupo je to poravljati, iako to ne bi smjelo samo tako ni pokvarit se. AP-ove kod nas koristi nekolicina ljudi, ja ih imam postavljene u svrhu knjigovodstvenog servisa isto tako i računalnog servisa, no nađe se tu još i par kolega koji se spajaju kada imaju nešto zanimljivo za shareat!
Tatsha je napisao/la:sam sebe na neki način zakopavaš- iskustvom dolaziš do znanja, dakle nije znanje samo ono naštrebano iz knjiga, već i viđeno na terenu, dakle ipak posjeduješ neko teorijsko znanje, iako si rekao da ga ne posjeduješ nego samo montirašUnitas je napisao/la:Jesi li ikad cula za iskustvo, a na kraju krajeva izađem na teren i vidim stanje na licu mjesta procjenim situaciju i posavjetujem se prije svega sa ljudima koji su admini mreze i iznađemo najbole rijesenje i prionemo na posao.
Cuj tu si potpuno u pravu ali ja sam prijesvega prakticar a teoriziranje ostavljam nekome drugome.
Ja cu ti prije napraviti nego objasniti.
Da sam htio objasnjavati zavrsio bih za prosvjetara oli ti nastavnika.
Ali kako nisam od tipova koji mogu cio dan biti na jednom mjestu odabrao sam profesiju koja je meni i mom karakteru prirodnija.
Tako da ja pokusavam pomoci u prakticnome dijelu koliko znam.
Unitas- Top poster
-
proxi je napisao/la:Eh da, skupo je to poravljati, iako to ne bi smjelo samo tako ni pokvarit se. AP-ove kod nas koristi nekolicina ljudi, ja ih imam postavljene u svrhu knjigovodstvenog servisa isto tako i računalnog servisa, no nađe se tu još i par kolega koji se spajaju kada imaju nešto zanimljivo za shareat!
Cuj ja na tavanu imam D-link AP i mogu ti reci da sam zadovoljan kako radi naime taj AP radi u svrhu emitiranja signala, te sam primjetio da je signal kud i kamo stabilniji prema krajnjim korisnicima nego dok sam u kanti imao dvije wireless kartice.
Unitas- Top poster
-
hehe, ja trenutno radim sa dva siemensa gigaseta se 555 i odlično rade!
Ma gledaj ja sad kad sam vidio kako to super radi i krajnjim korisnicima preporucujem Originalnu antenu uz koju dobiju cca 90 cm 50 Ohm kabela sa n-smile konektorom i nekakav AP pod krovom a do kompa povucem UTP kabel i signal im je daleko stabilniji nego onaj nacin s karticama u kompu pa presudna duzina koaksial kabela i ostale nedace koje to povlace za sobom
Unitas- Top poster
-
E ajde Proxi da se ja i ti napokon u necemu slozimo
Admin moze biti presretan sto se to dogodilo bas na njegovom forumu.
E tako sad stvarno mozemo zaista se vratiti prvobitnoj zamisli ove teme.
Slazes li se
Admin moze biti presretan sto se to dogodilo bas na njegovom forumu.
E tako sad stvarno mozemo zaista se vratiti prvobitnoj zamisli ove teme.
Slazes li se
Unitas- Top poster
-
Slažem se unitas, u početku si me krivo shvatio, ali nema veze, što je bilo bilo je, idemo dalje po planu i programu!
Nego ovako nakon dosta vremena i pokusaja sa razno raznim homemade antenama doslo se do rezultata da sve one rade ali se covjek nemoze bas sa sigurnoscu pouzdati u njihov kvalitet.
U međuvremenu doslo je do pomaka u cijenama originalnih antena na nase zadovoljstvo tj pojeftinile su tako da se sad original vec i u NG moze naci od 150-200 kn zadovoljavajucih performansi.
No nisu samo antene te koje su dobile nize cijene tako da i AP uređaje mozemo naci po cijenama i nizim od 300 kn.
prema tome nevidim uopce vise razloga da ljudi gube vrijeme na izredu wireless opreme da bi se na kraju ipak ustanovilo da to neradi onako kakva su ocekivanja bila
U međuvremenu doslo je do pomaka u cijenama originalnih antena na nase zadovoljstvo tj pojeftinile su tako da se sad original vec i u NG moze naci od 150-200 kn zadovoljavajucih performansi.
No nisu samo antene te koje su dobile nize cijene tako da i AP uređaje mozemo naci po cijenama i nizim od 300 kn.
prema tome nevidim uopce vise razloga da ljudi gube vrijeme na izredu wireless opreme da bi se na kraju ipak ustanovilo da to neradi onako kakva su ocekivanja bila
Zadnja promjena: ; 05.01.08 18:15; ukupno mijenjano 1 put.
Unitas- Top poster
-
Pa to se i očekivalo, kako god da gledaš, cijene će pasti, samo je pitanje vremena!
Ma jasno je to meni bilo i prije ali trebalo je probiti led i izdvojiti prve novce za tako sto posto novaca nazalost nikad dosta.
Unitas- Top poster
-
pratim ovu temu i zanimljiva mi je ,samo nastavite s edukacijom molim....
dreamer- Ambiciozni član
-
Broj postova : 359
Registration date : 02.01.2008
ukratko o wirelessu
kao što znate ima ga i kod nas u gradu, dosta pristupnih točaka imate i nevezano za udrugu TENG. svatko može samostalno napraviti čvor ili mrežu.
Dakle u gradu pored ostalih postoji i TENGWlan mreža koju koriste članovi udruge tehničara, i dostupna je svim građanima i prolaznicima.
Svrha postojeće mreže je da se NG podigne sa samoga dna informatiziranosti u HR.
Postigli smo dosta i na stranicama udruge možete vidjeti gdje se čvorovi nalaze; www.udruga-teng.org
Mreža nam se bazira na linux distribuciji za wifi.
Pristup samoj mreži je za sad jednostavan, samim odabirom TENGWlan mreže na vašem uređaju spajate se na resurse mreže, možete koristiti team-speak, web-server, online komunikaciju, uskoro i video streaming grada, par freeware gameservera- starcraft,wow..., i da ne nabrajam dalje. opširnije o TENGWlanu imate kao što rekoh na stranicama udruge.
kao što znate ima ga i kod nas u gradu, dosta pristupnih točaka imate i nevezano za udrugu TENG. svatko može samostalno napraviti čvor ili mrežu.
Dakle u gradu pored ostalih postoji i TENGWlan mreža koju koriste članovi udruge tehničara, i dostupna je svim građanima i prolaznicima.
Svrha postojeće mreže je da se NG podigne sa samoga dna informatiziranosti u HR.
Postigli smo dosta i na stranicama udruge možete vidjeti gdje se čvorovi nalaze; www.udruga-teng.org
Mreža nam se bazira na linux distribuciji za wifi.
Pristup samoj mreži je za sad jednostavan, samim odabirom TENGWlan mreže na vašem uređaju spajate se na resurse mreže, možete koristiti team-speak, web-server, online komunikaciju, uskoro i video streaming grada, par freeware gameservera- starcraft,wow..., i da ne nabrajam dalje. opširnije o TENGWlanu imate kao što rekoh na stranicama udruge.
TENG- Ambiciozni član
-
U zadnih par dana i vec pomenuti video streaming grada na nase zadovoljatvo je proradio
Prenesno sa ngcentar.com
Zahvaljujući dobroj suradnji Udruge TENG i ngcentar.com uspješno je postavljen Video streaming (kamera snima uživo) na glavnom trgu u Novoj Gradiški.
Da bi ste vidjeli video sliku potrebno je instalirati na računalo "VLC player" (program je besplatan i može se snimiti sa službene stranice www.videolan.org, a također se nalazi i na DVD-u zadnjeg Bug-a).
Nakon instalacije otvorite VLC player zatim "File" zatim "Open network stream" zatim "HTTP" i u polje "URL" upisati adresu "http://tengwlan.no-ip.org:8085" zatim potvrditi na OK i u par sekundi bi se trebala otvoriti slika (moguća su povremena zamrzavanja slike koja će za uskoro biti otklonjena).
Sretno!
Prenesno sa ngcentar.com
Zahvaljujući dobroj suradnji Udruge TENG i ngcentar.com uspješno je postavljen Video streaming (kamera snima uživo) na glavnom trgu u Novoj Gradiški.
Da bi ste vidjeli video sliku potrebno je instalirati na računalo "VLC player" (program je besplatan i može se snimiti sa službene stranice www.videolan.org, a također se nalazi i na DVD-u zadnjeg Bug-a).
Nakon instalacije otvorite VLC player zatim "File" zatim "Open network stream" zatim "HTTP" i u polje "URL" upisati adresu "http://tengwlan.no-ip.org:8085" zatim potvrditi na OK i u par sekundi bi se trebala otvoriti slika (moguća su povremena zamrzavanja slike koja će za uskoro biti otklonjena).
Sretno!
Unitas- Top poster
-
Evo vec duze vremena nitko nista nije napisao po ovom pitanju.
Tako sam ja nesto svrljao po netu i naletim na text koji govori o ovoj temi kako su Varazdinci to rijesili, naravno duboko sam uzdahnuo i ponovo se zapitao pa dobro gdje mi to Novogradiscani zivimo ???
Inteligentni grad
"Motorola MotoMesh Duo sustav omogućuje neprekinut prijenos različitih vrsta podataka. Također, omogućuje i sustav videonadzora, koji će među prvima koristiti policija i vatrogasci. Osim njih, tu mrežu u budućnosti mogu koristiti i razni drugi javni servisi poput hitne pomoći, ali i kulturne i obrazovne institucije. Sustav je samoobnovljiv i može se nadograđivati", rekao je Ivan Jenkač, voditelj projekta "Inteligentni grad", u sklopu kojega je uvedena bežična telekomunikacijska mreža.
"Sustav je tu prvenstveno radi građana. Nadam se da će od njega najviše koristi imati naši učenici, studenti i profesori. Važno je napomenuti da sustav omogućuje potpuno besplatan pristup internetu za građane", istaknuo je gradonačelnik Ivan Čehok.
Clanak u cijelosti procitajte na: http://www.net.hr/tehnoklik/page/2008/09/09/0300006.html
Tako sam ja nesto svrljao po netu i naletim na text koji govori o ovoj temi kako su Varazdinci to rijesili, naravno duboko sam uzdahnuo i ponovo se zapitao pa dobro gdje mi to Novogradiscani zivimo ???
Inteligentni grad
"Motorola MotoMesh Duo sustav omogućuje neprekinut prijenos različitih vrsta podataka. Također, omogućuje i sustav videonadzora, koji će među prvima koristiti policija i vatrogasci. Osim njih, tu mrežu u budućnosti mogu koristiti i razni drugi javni servisi poput hitne pomoći, ali i kulturne i obrazovne institucije. Sustav je samoobnovljiv i može se nadograđivati", rekao je Ivan Jenkač, voditelj projekta "Inteligentni grad", u sklopu kojega je uvedena bežična telekomunikacijska mreža.
"Sustav je tu prvenstveno radi građana. Nadam se da će od njega najviše koristi imati naši učenici, studenti i profesori. Važno je napomenuti da sustav omogućuje potpuno besplatan pristup internetu za građane", istaknuo je gradonačelnik Ivan Čehok.
Clanak u cijelosti procitajte na: http://www.net.hr/tehnoklik/page/2008/09/09/0300006.html
Unitas- Top poster
-
Kao što i sam znaš UNI mi to imamo već 4 godine u našem gradu, ali se visoki čelnici slabo trude to iznjeti u javnost.
TENG- Ambiciozni član
-
Evo mene ponovo u ovom dijelu sto mogu gad si nemogu pomoci.
Kako smo vec rekli bežična tehnologia povezivanja racunala u mrezu sve vise i nezaustavljivo ide dalje i postaje sve vise neophodnost u informatici no da neduzim evo jedan mali texstic uz sve dosad receno.
piše: Igor Gajić
RSA
je London proglasila svjetskim glavnim gradom bežične mreže sa
sveukupno 12276 Wi-Fi čvorišta, što je bilo dovoljno kako bi prestigao
New York s više od 3000 čvorišta. Iako su London i New York gradovi s
najvećim brojem Wi-Fi čvorišta u svijetu, Pariz se najbrže razvija u
tom pogledu, i to s ogromnih 543% godišnje.
preneseno: sa www.vidilab.com
Isto tako da se pohvalimo mi iz TENG-a drago nam je sto smo i mi dio te nadasve sve vece zajednice WIFI frikova
PS: skoro zaboravih i mi imamo dvadesetak cvorista a manji smo grad od Londona vjerujte mi
Kako smo vec rekli bežična tehnologia povezivanja racunala u mrezu sve vise i nezaustavljivo ide dalje i postaje sve vise neophodnost u informatici no da neduzim evo jedan mali texstic uz sve dosad receno.
London postaje glavno svjetsko čvorište bežičnog Interneta | 29.10.2008 |
RSA
je London proglasila svjetskim glavnim gradom bežične mreže sa
sveukupno 12276 Wi-Fi čvorišta, što je bilo dovoljno kako bi prestigao
New York s više od 3000 čvorišta. Iako su London i New York gradovi s
najvećim brojem Wi-Fi čvorišta u svijetu, Pariz se najbrže razvija u
tom pogledu, i to s ogromnih 543% godišnje.
preneseno: sa www.vidilab.com
Isto tako da se pohvalimo mi iz TENG-a drago nam je sto smo i mi dio te nadasve sve vece zajednice WIFI frikova
PS: skoro zaboravih i mi imamo dvadesetak cvorista a manji smo grad od Londona vjerujte mi
Unitas- Top poster
-
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
:: NovaGforumi :: Tehnologija
Stranica 2 / 3.