Kuharica
+5
Gollum
Admin
Blue Shadow
Tatsha
AcE fux0r
9 posters
:: NovaGforumi :: Lifestyle
Stranica 3 / 7.
Stranica 3 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Kuharica
[quote="murdoc"]
Vrhunsko, probano...
uz corbanac su probati nesto domaceg vina..ovog mi je doslo par kartona a nisam jos probao..a svi ga hvale .proxi je napisao/la:heheheehhe, i mislio sma da je luk, to sam negdje vidio da ima, no nisam nikad kupovao da probam nešto s time!
Vrhunsko, probano...
Supeeer tema:svi mi volimo dobro papati pa evo za početak jedan vrlo jednostavan recept za ljubitelje namaza.
Pašteta od tunjevine
jednu konzervu tune u komadima ocijedite od ulja,pa stavite u mikser tome dodajte malo majoneze,žličicu senfa,sol ,biber,malo margarina (ja stavim onog za mazanje),2tvrdo kuhana jaja, 2-3 mala kisela krastavca,i malo lista peršina. sve to dobro smiksajte i stavite u frižider da se ohladi. Eto ako tko ima neki zanimljiv namaz molim recept. Naravno ništa glamurozno kao kod Murdija ja ipak volim znati što jedem.Naravno da mislim da mi još uvijek imamo za sad daleko kvalitetniju hranu od večine gumene GMO izmijenjene Europe.
Pašteta od tunjevine
jednu konzervu tune u komadima ocijedite od ulja,pa stavite u mikser tome dodajte malo majoneze,žličicu senfa,sol ,biber,malo margarina (ja stavim onog za mazanje),2tvrdo kuhana jaja, 2-3 mala kisela krastavca,i malo lista peršina. sve to dobro smiksajte i stavite u frižider da se ohladi. Eto ako tko ima neki zanimljiv namaz molim recept. Naravno ništa glamurozno kao kod Murdija ja ipak volim znati što jedem.Naravno da mislim da mi još uvijek imamo za sad daleko kvalitetniju hranu od večine gumene GMO izmijenjene Europe.
Gollum- Middle class
-
Broj postova : 768
Registration date : 06.01.2008
Narezak od purana
aaa?????
Tatsha- Ambiciozni član
-
Broj postova : 499
Registration date : 31.12.2007
Evo, da vam napisem i ja recept koji je kod mene isproban vec puno puta
Bosanski lonac
1 kg mesa
3 dl bijelog vina
1/2 kg krumpira
15 dkg kupusa
15 dkg crvenog luka
15 dkg mrkve
15 dkg celera
15 dkg persina
2 paradajza
6 cesnjeva cesnjaka
vezica persina
1/2 celera
1 lovorov list
10 zrna bibera
3 klincica
sol
Meso se isjece na komade (na kockice), luk na kolutove, krumpir na kocke, korjenasto povrce na kolutove ili listice, papriku na 8 dijelova, a paradajz na ploske. U veci lonac se slaze red mesa, red povrca s tim da najdonji i najgornji red budu po mogucnosti krumpir i paradajz. Doda se vino, sol, biber, lovorov list, klincic, persin i celer, podlije se vodom 3 prsta ispod povrsine. Lonac se poveze pergamentnim papirom ili folijom (ja stavim obicni poklopac) i kuha se vrlo lagano 3-4 sata
Napomena: ja povrce nikada ne vazem nego ga stavljam odokativno, a od mesa stavljam samo govedinu....
Za prste polizati, dobar tek
Bosanski lonac
1 kg mesa
3 dl bijelog vina
1/2 kg krumpira
15 dkg kupusa
15 dkg crvenog luka
15 dkg mrkve
15 dkg celera
15 dkg persina
2 paradajza
6 cesnjeva cesnjaka
vezica persina
1/2 celera
1 lovorov list
10 zrna bibera
3 klincica
sol
Meso se isjece na komade (na kockice), luk na kolutove, krumpir na kocke, korjenasto povrce na kolutove ili listice, papriku na 8 dijelova, a paradajz na ploske. U veci lonac se slaze red mesa, red povrca s tim da najdonji i najgornji red budu po mogucnosti krumpir i paradajz. Doda se vino, sol, biber, lovorov list, klincic, persin i celer, podlije se vodom 3 prsta ispod povrsine. Lonac se poveze pergamentnim papirom ili folijom (ja stavim obicni poklopac) i kuha se vrlo lagano 3-4 sata
Napomena: ja povrce nikada ne vazem nego ga stavljam odokativno, a od mesa stavljam samo govedinu....
Za prste polizati, dobar tek
Gost- Gost
Helena je napisao/la:Evo, da vam napisem i ja recept koji je kod mene isproban vec puno puta
Bosanski lonac
joj, ja to nisam jela bar 2-3 godine, njami
Tatsha- Ambiciozni član
-
Cak i ja koja mrzim janjetinu iz dna duse jedem ovu supu (ili juhu ili corbu), koja je, jednostavno receno - izvrsna, garantirano, isprobana, kako se vec kaze, mali milion puta....istu corbu, potpuno istog okusa cete pojesti u poznatom restoranu "Plitvice" u Zagrebu i u restoranu "Dubravkin Put" u Zagrebu
Janjeca corba
50 dag janjetine (rebara i vrata)
5 dag masti ili 1 zlica ulja
4 dag crvenog luka
5 dag mrkve
3 dag celerova korijena
5 dag persinova korijena
3 dag ukuhane rajcice
crvene paprike u prahu
1/2 lovorovog lista
3 dag brasna
1 dcl kiselog vrhnja
1 zumanjak
zlicica limunovog soka
persin
1.5 l vode
biber u zrnu
sol
Meso se isjece na kocke (ja ga sijecem na male kockice posto ne volim janjetinu). Korijenasto povrce se isto tako isjece na kockice... Na masnoci se propirja luk, na luk se doda meso i povrce, ali postepeno po tvrdoci. Sve skupa pirjajte dok ne nestane tekucine i ostane mast, zatim pobrasnite, dodajte papriku (onu u prahu, jel), biber, lovor, ukuhanu rajcicu (sto bi mi slavonci rekli kuvani paradajz), sol i dolijte vodu ili svjetli temeljac (ja stavim vodu)... Kad meso i povrce smeksaju, juhu maknite s vatre, legirajte (objasnit cu vam sta je legiranje, samo da natipkam recept) i po potrebi dodajte zacine:sol, biber, limunov sok. Juha poslije legiranja ne smije kuhati.
Kod serviranja obilno pospite sitno nasjeckanim persinom...
E sad legiranje: nista komplicirano - umuti se brasno i jaje u vrhnje, vodu ili mlijeko, promijesa se, ali se pazi da nema grudica... ja za ovu juhu koristim vrhnje.....
Isprobajte, super je i dobar tek!!!!!
Janjeca corba
50 dag janjetine (rebara i vrata)
5 dag masti ili 1 zlica ulja
4 dag crvenog luka
5 dag mrkve
3 dag celerova korijena
5 dag persinova korijena
3 dag ukuhane rajcice
crvene paprike u prahu
1/2 lovorovog lista
3 dag brasna
1 dcl kiselog vrhnja
1 zumanjak
zlicica limunovog soka
persin
1.5 l vode
biber u zrnu
sol
Meso se isjece na kocke (ja ga sijecem na male kockice posto ne volim janjetinu). Korijenasto povrce se isto tako isjece na kockice... Na masnoci se propirja luk, na luk se doda meso i povrce, ali postepeno po tvrdoci. Sve skupa pirjajte dok ne nestane tekucine i ostane mast, zatim pobrasnite, dodajte papriku (onu u prahu, jel), biber, lovor, ukuhanu rajcicu (sto bi mi slavonci rekli kuvani paradajz), sol i dolijte vodu ili svjetli temeljac (ja stavim vodu)... Kad meso i povrce smeksaju, juhu maknite s vatre, legirajte (objasnit cu vam sta je legiranje, samo da natipkam recept) i po potrebi dodajte zacine:sol, biber, limunov sok. Juha poslije legiranja ne smije kuhati.
Kod serviranja obilno pospite sitno nasjeckanim persinom...
E sad legiranje: nista komplicirano - umuti se brasno i jaje u vrhnje, vodu ili mlijeko, promijesa se, ali se pazi da nema grudica... ja za ovu juhu koristim vrhnje.....
Isprobajte, super je i dobar tek!!!!!
Gost- Gost
murdoc je napisao/la:Helena, nije li kod bosanskog lonca bolje koristiti zemljanu(glinenu) posudu ili ti Römertopf?????
Nisam ovo jelo nikad pravio ali sam slican recept cuo od jednje turkinje koja izricito preporuca Römertopf, pa me zanima .
zemljanu posudu, da, römertopf imam i ja u dvije velicine, ali nije to to... ja ga kuham u zepterovom loncu od 5 litara (hihi)...
Gost- Gost
ma nema tu lonca bajo, prvi kotao koji neđš i udaraj, mešaj dok ne dobije okus kakav treba imat! Hebeš kuhara koji ne eksperimentira dok kuva! Moraš prvo ti probat da bi rulja kasnije mogla jesti!
AcE fux0r je napisao/la:ma nema tu lonca bajo, prvi kotao koji neđš i udaraj, mešaj dok ne dobije okus kakav treba imat! Hebeš kuhara koji ne eksperimentira dok kuva! Moraš prvo ti probat da bi rulja kasnije mogla jesti!
pa, nemozes Bosanski lonac kuhat u kotlicu, covjece! Sta bi to bilo? Kotlic je za fis i corbanac!I, Bosanski lonac se ne mijesa, a ne smije se ni poklopac skidati! Joj,joj Acefuxor sta bi ti napravio od Bosanskog lonca
Gost- Gost
ja bi napravio pravi slavonski lonac hehehehe, al je ispad lud do bola, pogledaj samo vrijeme kad sam napisao taj post
Eh da zaboravio sam samo nadopisati, kako se ne miješa? Pa moraš ga promješati malo....nema smisla da se ne miješa!
AcE fux0r je napisao/la:Eh da zaboravio sam samo nadopisati, kako se ne miješa? Pa moraš ga promješati malo....nema smisla da se ne miješa!
koje... bosanski lonac? Ni slucajno mijesati i ne dizati poklopac do jedno... pola sata-sat prije kraja tek da na brzinu probas jel sve ok (sto se zacina tice)... A ti volis kad se mijesa, jel
Gost- Gost
Gravce na tavce (kako ga ja pravim)
1. Predhodnu vecer grah namocite. Sutradan vodu ocijedite, dodajte
novu vodu, sol i grah skuhajte. Pazite da se ne raskuha. Grah
ocijedite i ostavite najmanje 2 dcl tekucine u kojoj grah kuhao.
2.
Na ulju ispirjajte isjeckani luk. Na dobro ispirjani luk dodajte biber
,crvenu mljevenu papriku. Ako volite pikantniji , ljuci okus
stavite malo Vegete pikant ili, tko voli jednu sitno isjeckanu feferonu.
3.Ako imate pravu keramicku posudu za pecenje , ako ne uzmite vatrostalnu posudu.
U posudu prvo stavite malo luka, potom pola graha , pa opet malo luka i
potom istresite sav grah , potom luk i zalijte sa onih 2 dcl tekucine
od kuhanja.Prekontrolirajte okus, i dodajte ono sto
nedostaje. Po vrhu pospite crvenu mljevenu papriku i pecite na 18o-200C
dok ne dobije lijepu boju i dok tekucina ne ispari.
napomena: super ide uz razna pecenja, a pravi se samo sa bijelim grahom.
1. Predhodnu vecer grah namocite. Sutradan vodu ocijedite, dodajte
novu vodu, sol i grah skuhajte. Pazite da se ne raskuha. Grah
ocijedite i ostavite najmanje 2 dcl tekucine u kojoj grah kuhao.
2.
Na ulju ispirjajte isjeckani luk. Na dobro ispirjani luk dodajte biber
,crvenu mljevenu papriku. Ako volite pikantniji , ljuci okus
stavite malo Vegete pikant ili, tko voli jednu sitno isjeckanu feferonu.
3.Ako imate pravu keramicku posudu za pecenje , ako ne uzmite vatrostalnu posudu.
U posudu prvo stavite malo luka, potom pola graha , pa opet malo luka i
potom istresite sav grah , potom luk i zalijte sa onih 2 dcl tekucine
od kuhanja.Prekontrolirajte okus, i dodajte ono sto
nedostaje. Po vrhu pospite crvenu mljevenu papriku i pecite na 18o-200C
dok ne dobije lijepu boju i dok tekucina ne ispari.
napomena: super ide uz razna pecenja, a pravi se samo sa bijelim grahom.
Gost- Gost
Evo dva linka na bosansku kuhinju pa će oni koji vole kuhati pronaći nešto i za sebe:
http://sofra.blogger.ba/
http://www.castra.net/kuhinja/
http://sofra.blogger.ba/
http://www.castra.net/kuhinja/
ROTE LIEBE, prepravljena po mojem ukusu
Tijesto:
- 25 dkg margarina
- 20 dkg šećera
- 2 vanili šećera
- 4 jaja
- malo soli
- 25 dkg brašna
- ½ praška za pecivo
- na vrh žličice cimeta
- 10 dkg bademovih listića
Prhko tijesto:pjenasto izmiksat margarin sa 10 dkg šećera, 1 vanilin šećerom i žumancima. Umiješati brašno i prašak za pecivo. zagustiti brašnom ako je potrebno da se može razvaljati
Bijelo tijesto: izmiksat bjelanjke sa 10 dkg šećera, 1 vanili šećerom, soli i cimetom.
Ove dvije smjese ne pomiješati zajedno.
U kalup za tortu (papir za pečenje je obavezan) stavit ¼ prve smjese (izbockati prhko tijesto), preko nje ¼ druge smjese, posuti sa ¼ bademovih listića i ispeći- 12-15min na 170stupnjeva
Ponoviti još 3 puta.
Tako sam i ja pravila, al mislim da se slijedeći put neću zaje......, već ispeći iz jednom ili dva puta u velikoj tepsiji i prerezati
Nadjev:
- oko 1 kg crvenog bobičastog voća (ja stavila zamrznutu mješavinu šumskoga 450g i pol kg svježih jagoda) narezati i posuti šećerom, odokativno najbolje- ovisi o slatkoći voće ili po receptu 10 dkg šećera
- 1/2 l slatkog vrhnja
Filanja: list tijesta-ocijeđeno voće-šlag, kraj s tijestom, pošto mi je ostalo puno voćnog soka, ukuhala sam ga s preljevom za tortu i prelila ju.
Tijesto:
- 25 dkg margarina
- 20 dkg šećera
- 2 vanili šećera
- 4 jaja
- malo soli
- 25 dkg brašna
- ½ praška za pecivo
- na vrh žličice cimeta
- 10 dkg bademovih listića
Prhko tijesto:pjenasto izmiksat margarin sa 10 dkg šećera, 1 vanilin šećerom i žumancima. Umiješati brašno i prašak za pecivo. zagustiti brašnom ako je potrebno da se može razvaljati
Bijelo tijesto: izmiksat bjelanjke sa 10 dkg šećera, 1 vanili šećerom, soli i cimetom.
Ove dvije smjese ne pomiješati zajedno.
U kalup za tortu (papir za pečenje je obavezan) stavit ¼ prve smjese (izbockati prhko tijesto), preko nje ¼ druge smjese, posuti sa ¼ bademovih listića i ispeći- 12-15min na 170stupnjeva
Ponoviti još 3 puta.
Tako sam i ja pravila, al mislim da se slijedeći put neću zaje......, već ispeći iz jednom ili dva puta u velikoj tepsiji i prerezati
Nadjev:
- oko 1 kg crvenog bobičastog voća (ja stavila zamrznutu mješavinu šumskoga 450g i pol kg svježih jagoda) narezati i posuti šećerom, odokativno najbolje- ovisi o slatkoći voće ili po receptu 10 dkg šećera
- 1/2 l slatkog vrhnja
Filanja: list tijesta-ocijeđeno voće-šlag, kraj s tijestom, pošto mi je ostalo puno voćnog soka, ukuhala sam ga s preljevom za tortu i prelila ju.
Tatsha- Ambiciozni član
-
tasha zaboravila si sliku, joj tek sad mi sline cure
gorana- Top poster
-
Broj postova : 1393
Registration date : 14.02.2008
eto oživila!!!AcE fux0r je napisao/la:bokte pa ova tema je još živa!
gorana- Top poster
-
Broj postova : 1393
Registration date : 14.02.2008
gorana je napisao/la:
tasha zaboravila si sliku, joj tek sad mi sline cure
nije mi slika nešto reprezentativna, nakon nespretnog rezanja poluhladne torte (sat vremena nakon pripreme), pa zato nisam stavila, al nek stoji- to znači da je fina, pa nisam mogla odoliti, da ju ne recnem prije reda
Tatsha- Ambiciozni član
-
Stranica 3 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
:: NovaGforumi :: Lifestyle
Stranica 3 / 7.